ΗΠΑ: Η Ρωσία δεν μπορεί να αιτιολογήσει την κράτηση του δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς

ΗΠΑ: Η Ρωσία δεν μπορεί να αιτιολογήσει την κράτηση του δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς Facebook Twitter
Ο Ίβαν Γκέρσκοβιτς στο δικαστήριο της Μόσχας, φωτ.: ΕΡΑ
0

Η Ρωσία δεν μπορεί να αιτιολογήσει την κράτηση του δημοσιογράφου Ίβαν Γκέρσκοβιτς, δηλώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δια στόματος Τζον Κίρμπι. 

Η Ρωσία απέτυχε να αιτιολογήσει την κράτηση του δημοσιογράφου της εφημερίδας Wall Street Journalist, Ίβαν Γκέρσκοβιτς και η δίκη του στη Μόσχα είναι μια απάτη, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας, Τζον Κίρμπι. 

Ο Λευκός Οίκος «συνεχίζει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν» για την απελευθέρωση του Ίβαν Γκέρσκοβιτς, η δίκη του οποίου άρχισε σήμερα στη Ρωσία, καθώς και ενός άλλου φυλακισμένου στη χώρα, του Πολ Γουίλαν, δήλωσε ο Κίρμπι. 

«Ο Ίβαν ποτέ δεν δούλευε για την αμερικανική κυβέρνηση. Ο Έβαν δεν είναι κατάσκοπος. Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα και ο Ίβαν δεν θα έπρεπε ποτέ να συλληφθεί. Η Ρωσία απέτυχε να αιτιολογήσει τη συνεχιζόμενη κράτηση του Έβαν», επανέλαβε ο Κίρμπι στους δημοσιογράφους. «Όπως και ο Αμερικανός Πολ Γουίλαν χρησιμοποιείται ως διαπραγματευτικό χαρτί». 

Ίβαν Γκέρσκοβιτς: «Μια δίκη παρωδία που διεξάγεται εν κρυπτώ» καταγγέλλει η WSJ

Η Wall Street Journal σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για «κατασκευασμένες κατηγορίες» κατά του δημοσιογράφου της, Ίβαν Γκέρσκοβιτς. «Είναι σοκαριστικό να τον βλέπουμε για ακόμη μια φορά στην αίθουσα του δικαστηρίου, σε μια δίκη παρωδία που διεξάγεται εν κρυπτώ και βασίζεται σε κατασκευασμένες κατηγορίες», ανέφερε χαρακτηριστικά η εφημερίδα σε ανακοίνωσή της.

Την ίδια ώρα, η οικογένεια του δημοσιογράφου ανέφερε πως διώκεται άδικα, για ενέργειες που σχετίζονται με δημοσιογραφικό ρεπορτάζ. «Ο Ίβαν είναι δημοσιογράφος και η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα. Προτρέπουμε την αμερικανική κυβέρνηση να συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επαπαπατρίσει τώρα τον Ίβαν», ανέφεραν σε δική τους ανακοίνωση.

Παράλληλα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα ζήτησε σήμερα από τις ρωσικές αρχές να απελευθερώσουν «αμέσως» τον Αμερικανό δημοσιογράφο. Η Ουάσιγκτον κατηγορεί την Μόσχα για «διπλωματία ομήρων»  και με την περίπτωση του Ίβαν Γκέρσκοβιτς. Έχουν χαρακτηρίσει «παράνομη» την κράτηση του δημοσιογράφου και ενός άλλου Αμερικανού κρατούμενου στη Ρωσία, του Πολ Γουίλαν, και δηλώνουν ότι δεσμεύονται να τους φέρουν πίσω στην πατρίδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Διεθνή / Χιλιάδες ευρώ για χτένισμα, μακιγιάζ και φωτογράφους δαπανά ο Φρίντριχ Μερτς

Όλα τα υπουργεία στη Γερμανία έχουν δαπανήσει 58.738 ευρώ για μακιγιέρ και κομμωτές - Η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου του Φρίντριχ Μερτς στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία»
LIFO NEWSROOM
ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑΤΟ

Διεθνή / Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα από τα πιο περίπλοκα σχέδια στρατιωτικής μετακίνησης στην ιστορία της

Η Ευρώπη επιχειρεί να διορθώσει μια κρίσιμη αδυναμία: τη μεταφορά στρατευμάτων και βαρέος εξοπλισμού από τα δυτικά λιμάνια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η παρουσία του συνδέεται με μια σημαντική διπλωματική στιγμή, καθώς ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιστρέφει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
LIFO NEWSROOM
CLOUDFLARE ΒΛΑΒΗ

Διεθνή / Cloudflare: Η εταιρεία επικαλείται «ασυνήθιστη υψηλή κίνηση» για το παγκόσμιο μπλακ άουτ

Ειδικοί, μιλώντας για τη βλάβη στην Cloudflare, σημειώνουν ότι όταν ένας μόνο «κομβικός» πάροχος έχει πρόβλημα, το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές διακοπές σε δεκάδες υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM