«Ανδρικά χαρακτηριστικά»

«Ανδρικά χαρακτηριστικά» Facebook Twitter
Αυτό που απάντησε ο Κούγιας είναι εξωφρενικά χυδαίο αλλά δυστυχώς ενδεικτικό μιας αντίληψης που ξαναβγαίνει από τα λαγούμια και γίνεται αποδεκτή.
0


«ΕΧΕΙ ΑΝΔΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ο Αποστόλης, είναι αυτοδημιούργητος, παραδέχθηκε την πράξη του», είπε ο Αλέξης Κούγιας για τον φίλο και συνάδελφό του, επίσης επιφανή και διάσημο ποινικολόγο με εξωστρεφές προφίλ και τηλεοπτική «ορατότητα», ο οποίος κατηγορείται για τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του. Μπορεί να θυμήθηκε ότι και ο ίδιος είχε μηνυθεί το 2007 από την τότε σύζυγό του, Εύη Βατίδου (για να είμαστε ακριβείς, είχαν αλληλομηνυθεί) για ξυλοδαρμό μπροστά στα παιδιά τους.

Σύμφωνοι, μάλλον αναξιόπιστη και «καμένη» περίπτωση από πάσα άποψη η πρώην κυρία Κούγια, που πέρσι ήταν υποψήφια με τη «Φωνή Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου και φέτος με το «Λ.Α.Ο.Σ.» του Φίλιππου Καμπούρη – όλοι όμως την είχαμε συμπαθήσει λίγο όταν μάθαμε το περιστατικό με το τακούνι.

Πέρα όμως από τις vintage αηδίες για αντρίκιες συμπεριφορές και για άντρες «που τιμάνε τα παντελόνια τους», τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να ακούμε ακόμα, το σωτήριο έτος 2024, είναι κι αυτό το «αυτοδημιούργητος» που μου τσακίζει τα νεύρα όποτε το ακούω, ως κολακευτικός (αυτο)προσδιορισμός, ως ζηλευτή ιδιότητα και ως άλλοθι φριχτών και αλαζονικών συμπεριφορών.

Έχουμε όλα τα άλλα – την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, τις γυναικοκτονίες, το ξέπλυμα της κουλτούρα του βιασμού, την άρνηση της έμφυλης πραγματικότητας – έχουμε και τον κ. Κούγια να μας διαλύει με αξιοθαύμαστη συνέπεια τα νεύρα και να μας μαυρίζει συστηματικά την καθημερινότητα.

Ο Γκάντι, νομίζω, είχε πει ότι οι άνθρωποι  χωρίζονται σ’ αυτούς που θέλουν να κάνουν κάτι και σ’ αυτούς που θέλουν να γίνουν κάτι. Ο όρος αυτοδημιούργητος, όπως χρησιμοποιείται ως αυταξία, μυρίζει κοινωνική αναρρίχηση, μωροφιλοδοξία και αδίστακτη φύση.  

Αλλά αυτά είναι πταίσματα. Ο διαπρεπής ποινικολόγος – και ο πιο «καταστασιακός» παράγοντας στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαιρικού συστήματος –  τοποθετήθηκε εν συνεχεία απέναντι στη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος πολύ ορθώς (και προφανώς) έγραψε ότι «δεν υπάρχει τίποτα "αντρικό" στην κακοποίηση» και ότι «δεν μπορεί να ζούμε σε μια κοινωνία που η έμφυλη βία είναι πλέον καθημερινότητα και οι υπερασπιστές των κακοποιητών έχουν καθημερινό τηλεοπτικό στασίδι». Εννοείται ότι μπορεί και παραμπορεί.

Αυτό που του απάντησε ο Κούγιας, και μάλιστα ως «Δικηγορικό γραφείο Αλέξη Κούγια και συνεργατών» (οι “associates” τι λένε επ’ αυτου;) είναι εξωφρενικά χυδαίο αλλά δυστυχώς ενδεικτικό μιας αντίληψης που ξαναβγαίνει από τα λαγούμια και γίνεται αποδεκτή, με συγκατάβαση και ανασηκωμένους ώμους, από το όλο και πιο φασίζον mainstream: «Σοκαρίστηκα που τοποθετήθηκε για ανδρικές συμπεριφορές ο Στέφανος Κασσελάκης, του οποίου είναι γνωστές οι επιλογές του και που δεν έχει ξεκαθαρίσει δημοσίως, ενώ θα έπρεπε, εάν στον γάμο του αυτός είναι γυναίκα ή άνδρας ή ο Τάιλερ, τοποθετείται για το τι είναι αντρική συμπεριφορά».

Έχουμε όλα τα άλλα –την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, τις γυναικοκτονίες, το ξέπλυμα της κουλτούρα του βιασμού, την άρνηση της έμφυλης πραγματικότητας– έχουμε και τον κ. Κούγια να μας διαλύει με αξιοθαύμαστη συνέπεια τα νεύρα και να μας μαυρίζει συστηματικά την καθημερινότητα –βασικά, να μας κοροϊδεύει στα μούτρα μας– εδώ και τόσες δεκαετίες πια, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου σχεδόν.

Αν μη τι άλλο πάντως, και όσο κι αν εξέπληξε το γεγονός κάποιους που θα έπρεπε να ξέρουν καλύτερα, τουλάχιστον αυτή η υπόθεση επιβεβαίωσε σε όσους είχαν αμφιβολίες, ότι αυτοί που με στόμφο, με αντριλίκι και με βία καμουφλάρουν την σκάρτη και ευνουχισμένη τους υπόσταση, δεν ανήκουν απαραίτητα στους συνήθεις λούμπεν υπόπτους. Αντιθέτως, συχνά. 

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμείς και οι «μουλάδες»

Daily / Εμείς και οι «μουλάδες»

Για μια χώρα που η Εκκλησία έχει τόση μεγάλη εξουσία (και τόσο αμύθητη περιουσία), που ισχύει σε μια ολόκληρη περιοχή της το άβατο για τις γυναίκες και που αρνείται σθεναρά τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, σαν πολύ έντονη άποψη δεν έχουμε για το Ιράν;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ύβρις πιο βαθιά κι από τον ωκεανό

Daily / Ύβρις πιο βαθιά κι από τον ωκεανό

Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix «Titan: The OceanGate Disaster» για τις συνθήκες που οδήγησαν στο μοιραίο, τελευταίο ταξίδι του υποβρύχιου σκάφους Titan με προορισμό το ναυάγιο του «Τιτανικού», λειτουργεί ως παραβολή για τις συνέπειες της ύβρεως και της απληστίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ήταν «αλλιώς να είσαι ΑΕΚ» επειδή ήταν αλλιώς ο Δημήτρης Χατζηχρήστος 

Daily / Ήταν «αλλιώς να είσαι ΑΕΚ» επειδή ήταν αλλιώς ο Δημήτρης Χατζηχρήστος 

Ως προσωπικότητα, ως χαρακτήρας και ως φυσιογνωμία, ο «μεσσίας της Σκεπαστής» - κάπως έτσι τον θυμάμαι – ήταν κατά κοινή ομολογία μια ξεχωριστή και ρομαντική περίπτωση μέσα στον άγριο κόσμο του «οπαδικού κινήματος».  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Περιμένοντας τον «τυφώνα» Κίμπερλι

Daily / Περιμένοντας τον «τυφώνα» Κίμπερλι

Μέχρι να επικυρωθεί και τυπικά ο διορισμός της και σε αναμονή του ερχομού της τον επόμενο μήνα, κυκλοφόρησε στα ελληνικά το βιβλίο της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ «Κέρδισε κάθε μάχη» του 2015, ένα υβρίδιο απομνημονευμάτων και εγχειριδίου αυτοβοήθειας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η δυστοπία μπορεί να είναι εξαιρετικά ψυχαγωγική

Daily / Murderbot: Η δυστοπία μπορεί να είναι εξαιρετικά ψυχαγωγική

Η σειρά του Apple TV+ με πρωταγωνιστή έναν απολαυστικό Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ λειτουργεί συγχρόνως ως περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, ως κωμωδία καταστάσεων και ως μια σαρκαστική εξερεύνηση του τι ακριβώς σημαίνει ελεύθερη βούληση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Είδα τον Διονύση κάποτε

Daily / Είδα τον Διονύση κάποτε

Το εξαιρετικά εμπνευσμένο φιλμ που είχε γυρίσει πριν από μισό αιώνα ο Λάκης Παπαστάθης για να συστήσει ή να υπενθυμίσει στο τηλεοπτικό κοινό τον Διονύση Σαββόπουλο, βρίσκεται πλέον διαθέσιμο στο Ertflix ως πολύτιμο κειμήλιο μιας μοναδικής και ανεπανάληπτης στιγμής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τρολάροντας προς τον Ναζισμό 

Daily / Τρολάροντας προς τον ναζισμό 

Πριν από λίγες μέρες ο Kanye West κυκλοφόρησε ένα αγρίως προβοκατόρικο, ακόμα και για τα δικά του στάνταρ, τραγούδι που λέγεται «Heil Hitler» και καταλήγει με έναν προεκλογικό λόγο του Φίρερ από το –προφανώς όχι και τόσο μακρινό– 1936. 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ