H Κουτσελίνη, ο Κούγιας και η επαγγελματική επιτυχία ως συγχωροχάρτι

H Κουτσελίνη, ο Κούγιας και η επαγγελματική επιτυχία ως συγχωροχάρτι Facebook Twitter
Αν πετύχεις στον χώρο εργασίας, αν πετύχεις να γίνεις κάποιος, κάνουμε τα στραβά μάτια όλοι μαζί;
0

«ΈΧΕΙ ΑΝΤΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ο Αποστόλης, είναι αυτοδημιούργητος, παραδέχθηκε την πράξη του γιατί θα μπορούσε να την αρνηθεί και να επιμένει στην αρχική του θέση», διαβάζω πως σχολίασε ο Αλέξης Κούγιας για την υπόθεση Λύτρα.

«Εσείς αμφισβητείτε αυτήν τη στιγμή ότι μια καριέρα στο ζενίθ της πλήττεται;» δήλωσε η τηλεπαρουσιάστρια Ζήνα Κουτσελίνη.

Κάθε φορά που ένας επιτυχημένος άντρας είναι βίαιος απέναντι σε μια γυναίκα, το ξέπλυμα ξεκινά με την επίδειξη βιογραφικού. Άπαξ και είσαι δικηγόρος, γιατρός, επιχειρηματίας, έτσι κι έχεις τελειώσει ΑΕΙ, αν είσαι αθλητής με βραβεία, αν γενικά έχεις αποδείξει ότι ως άντρας είσαι σε αρμονία με τις επιταγές της κοινωνίας και φροντίζεις τα σχετικά με τα χρήματα και το status, είσαι ήδη σχεδόν αθώος. 

Είναι τόσο κανονικοποιημένη η σχέση ανάμεσα σε εισόδημα, επιτυχία και δικαίωμα στη βιαιότητα που όταν ακούμε στον δημόσιο λόγο το «η καταγγελία κάνει κακό στη φήμη» αμέσως καταλαβαίνουμε, κι ας μην πηγαίνει αμέσως ο νους στο πόσο παράλογο είναι αυτό που εννοείται. 

Το επιχείρημα της καριέρας θα καλύπτει τον θύτη, που σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας είναι συνήθως άντρας. Γιατί είναι αντρικό πράγμα η επιτυχία, η επιχείρηση, η συνδιαλλαγή με την αγορά, το να έρχονται στο σπίτι χρήματα.

Αυτό που υπονοείται είναι απλό: αν είσαι υπάκουος στις κοινωνικές επιταγές, κερδίζεις το δώρο της βίας χωρίς συνέπειες. Και γράφω «υπάκουος» γιατί κάθε κοινωνική επιτυχία είναι αποτέλεσμα υπακοής. Όταν έρχονται δυο γνωστοί στο κοινό άνθρωποι, όπως είναι ο Κούγιας και η Κουτσελίνη, και λένε ότι κάποιος είναι αυτοδημιούργητος και τώρα η καριέρα του καταστρέφεται, αυτό που κάνουν είναι να μας υπενθυμίζουν τις αξίες μας: αν πετύχεις στον χώρο εργασίας, αν πετύχεις να γίνεις κάποιος, κάνουμε τα στραβά μάτια όλοι μαζί. 

Φυσικά, το φύλο πρέπει να μπει με σαφήνεια στη ζυγαριά. Γιατί αν η γυναίκα δεν ήταν λιγότερο άνθρωπος, άντρας μείον το πλευρό, θα μπορούσε η δήλωση της παρουσιάστριας να αναφέρεται στο πώς, έπειτα από κακοποίηση μέσα στο σπίτι της από οικείο της πρόσωπο, η δικηγόρος Σοφία Πολυζωγοπούλου θα δυσκολευτεί ν’ ανταποκριθεί στις επαγγελματικές της υποχρεώσεις και δέχεται πλήγμα στην καριέρα της λόγω επιβάρυνσης της ψυχικής της υγείας. 

Αλλά όχι. Μία καριέρα υπάρχει, η αντρική. Είναι άλλωστε αρσενικό χαρακτηριστικό το να είναι κανείς αυτοδημιούργητος. 

Το επιχείρημα της καριέρας θα καλύπτει τον θύτη, που σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας είναι συνήθως άντρας. Γιατί είναι αντρικό πράγμα η επιτυχία, η επιχείρηση, η συνδιαλλαγή με την αγορά, το να έρχονται στο σπίτι χρήματα. Το θύμα, συνήθως γυναίκα, παρουσιάζεται ως ένα ατύχημα. Μια ολόκληρη «κατά λάθος» ύπαρξη που ήρθε να προκαλέσει πρόβλημα στη μόνη σχέση που έχει σημασία: αυτή του άντρα με την καριέρα του. Η δική της καριέρα; Η δική της πορεία ζωής; Η δική της φήμη όταν η καταγγελία είναι στίγμα; 

Ασχολείται ποτέ το πλήθος που ανησυχεί «τι θα γίνει με τη δουλειά του» με το τι θα γίνει με τη δική της;

Ενώ αυτά τα σχόλια μάς φαίνονται «απαράδεκτα», στην πραγματικότητα εκφράζουν με ειλικρίνεια κάποιες απ’ τις αξίες που διαπνέουν τον πολιτισμό μας. Κι ενώ μπορούμε να το συζητήσουμε με όρους καπιταλισμού, φεμινισμού και πατριαρχίας, σε απλά λιανά ελληνικά το θέμα είναι ότι ακόμα ο ρόλος του άντρα είναι έξω, να φέρνει λεφτά, και ακόμα η καριέρα της γυναίκας είναι μια παρένθεση μέχρι να βρει κάτι αξιόλογο να κάνει στη ζωή της, που να συμφωνεί με τον κοινωνικό της ρόλο. 

Εν προκειμένω, το θύμα είναι δικηγόρος. Αν είναι να μιλήσουμε για καριέρες, ας εστιάσουμε τουλάχιστον στη δική της. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κούγιας για Απόστολο Λύτρα: Απαράδεκτος ο ξυλοδαρμός, αλλά έχει ανδρικά χαρακτηριστικά γιατί το παραδέχθηκε

Ελλάδα / Κούγιας για Απόστολο Λύτρα: Απαράδεκτος ο ξυλοδαρμός, αλλά έχει ανδρικά χαρακτηριστικά γιατί το παραδέχθηκε

«Έχει ανδρικά χαρακτηριστικά, παραδέχθηκε την πράξη του, ενώ θα μπορούσε να το αποφύγει και να επιμείνει στην αρχική του τοποθέτηση», είπε για τον Απόστολο Λύτρα
LIFO NEWSROOM
Κασσελάκης για Κούγια: «Δεν υπάρχει τίποτα "αντρικό" στην παραδοχή Λύτρα»

Πολιτική / Κασσελάκης για Κούγια: «Δεν υπάρχει τίποτα "αντρικό" στην παραδοχή Λύτρα»

«Δεν μπορεί να ζούμε σε μια κοινωνία που η έμφυλη βία είναι πλέον καθημερινότητα και οι υπερασπιστές των κακοποιητών έχουν καθημερινό τηλεοπτικό στασίδι» ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ