Μοναδικό εύρημα από τη μινωϊκή εποχή στο Καστέλλι εκεί όπου επρόκειτο να μπει το ραντάρ του νέου αεροδρομίου

Μοναδικό εύρημα από τη μινωϊκή εποχή στο Καστέλλι: Μνημειακό αρχιτεκτονικό σύνολο, σε κυκλικό σχήμα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Υπουργείο Πολιτισμού
0

Ένα μοναδικό εύρημα από τη μινωϊκή εποχή ανακαλύφθηκε στο Καστέλλι, όπου εντοπίστηκε μνημειακό αρχιτεκτονικό σύνολο, σε κυκλικό σχήμα.

Οι ανασκαφικές έρευνες που είναι σε εξέλιξη στην κορυφή του λόφου Παπούρα, σε υψόμετρο 494μ. ΒΔ της κωμόπολης Καστελλίου και του υπό κατασκευή αεροδιαδρόμου, απέδωσαν μνημειακό αρχιτεκτονικό σύνολο, σε κυκλικό σχήμα, μοναδικό για την μινωική αρχαιολογία, όπως επισημαίνει το υπουργείο Πολιτισμού.

Το μνημείο βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο του λόφου και ανακαλύφθηκε στο πλαίσιο εργασιών σε τμήμα της κορυφής που είχε απαλλοτριωθεί για την τοποθέτηση Συστημάτων Επιτήρησης (ραντάρ) του νέου αερολιμένα. Η μνημειώδης κατασκευή αποτελείται από οκτώ επάλληλους λιθόκτιστους δακτυλίους -μέσου πάχους 1,40μ., και μεγ. εκτιμώμενου σωζόμενου ύψος 1,7μ.- αναπτυγμένους σε διαφορετικά υψομετρικά επίπεδα. Με την πρόοδο της ανασκαφής αποκαλύπτεται μια σχεδόν δαιδαλώδης διάρθρωση, καθώς οι χώροι επικοινωνούν μεταξύ τους με στενά ανοίγματα. 

Μοναδικό εύρημα από τη μινωϊκή εποχή στο Καστέλλι: Μνημειακό αρχιτεκτονικό σύνολο, σε κυκλικό σχήμα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Υπουργείο Πολιτισμού

Η ποσότητα και το είδος των ευρημάτων, καθώς και η παρουσία μεγάλης ποσότητας ζωικών οστών, δεν υποδηλώνει -έως σήμερα- διαρκή οικιστική χρήση, αλλά πιθανόν περιοδική χρήση εν είδει τελετουργικών πιθανά δρώμενων, που αφορούσαν κατανάλωση τροφής, οίνου ίσως και προσφορών.

Μοναδικό εύρημα από τη μινωϊκή εποχή στο Καστέλλι: Μνημειακό αρχιτεκτονικό σύνολο, σε κυκλικό σχήμα Facebook Twitter
Η υπουργός κατά την επίσκεψή της στο μνημείο / Φωτογραφία: Υπουργείο Πολιτισμού

«Πρόκειται για ένα μοναδικό εύρημα με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Υπάρχουν λύσεις, ώστε το ολοκληρωθεί η αρχαιολογική έρευνα του μνημείου και το ίδιο να προστατευθεί απολύτως. (...) Προτεραιότητα όλων μας είναι η προστασία του μνημείου, αυτού του μοναδικού ευρήματος.  Όλοι κατανοούμε την σημασία και την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Όλοι κατανοούμε το αναπτυξιακό μέγεθος του συγκεκριμένου έργου, το οποίο γίνεται στο Καστέλι. Το έργο του νέου αεροδρομίου μπορεί να προχωρήσει και οι αρχαιότητες να προστατευθούν, όπως πρέπει», δήλωσε σχετικά η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ αναζητείται άλλη κατάλληλη θέση για την τοποθέτηση του ραντάρ του υπό κατασκευή αεροδρομίου.

Με πληροφορίες από το υπουργείο Πολιτισμού

 
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντυπωσιακή ανακάλυψη στην Πομπηία: Γιατρός αναγνωρίστηκε από τα εργαλεία του

Πολιτισμός / Εντυπωσιακή ανακάλυψη στην Πομπηία: Γιατρός αναγνωρίστηκε από τα εργαλεία του

Νέα εξέταση σε εκμαγείο θύματος της έκρηξης του Βεζούβιου αποκάλυψε ευρήματα που βοήθησαν τους αρχαιολόγους να ταυτοποιήσουν το επάγγελμά του, σχεδόν 2.000 χρόνια μετά τον θάνατό του
THE LIFO TEAM
Πότε οι γυναίκες έπαψαν να θεωρούνται το πιο σεξουαλικό φύλο;

Πολιτισμός / Οι αρχαίοι πίστευαν ότι οι γυναίκες ήταν πιο ακόρεστες σεξουαλικά από τους άνδρες

Η ιστορικός Jean Menzies γράφει για τη γυναικεία επιθυμία στην αρχαιότητα: από την «περιπλανώμενη μήτρα» και τη Σαπφώ μέχρι την Πομπηία, τα αρχαία sex toys και τη σημερινή σεξουαλική ύφεση.
THE LIFO TEAM
Πέθανε η Βάλι Εξπορτ, η καλλιτέχνιδα που έκανε το σώμα της σινεμά, όπλο και φεμινιστικό μανιφέστο

Πολιτισμός / Πέθανε η Βάλι Εξπορτ, η καλλιτέχνιδα που έκανε το σώμα της σινεμά, όπλο και φεμινιστικό μανιφέστο

Η Βάλι Εξπορτ πέθανε στη Βιέννη σε ηλικία 85 ετών. Με έργα όπως το Tapp und Tastkino και το Genital Panic, άλλαξε ριζικά τη φεμινιστική performance και το βλέμμα πάνω στο γυναικείο σώμα.
THE LIFO TEAM