Ουκρανία και Μολδαβία έτοιμες για ενταξιακές διαπραγματεύσεις, λέει η Κομισιόν - «Εμπόδιο» η Ουγγαρία

Έτοιμες για ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ουκρανία και Μολδαβία, λέει η Κομισιόν - «Εμπόδιο» η Ουγγαρία Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Το «πράσινο φως» της Ουγγαρίας αναμένει η Κομισιόν, προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία στα τέλη Ιουνίου, εκτιμώντας ότι οι δύο χώρες έχουν εκπληρώσει τα ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως η Ουκρανία και η Μολδαβία έχουν εκπληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες προϋποθέσεις για έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξής τους στην ΕΕ, δήλωσαν σήμερα διπλωματικές πηγές στο περιθώριο μιας συνάντησης εκπροσώπων των «27». 

Η πλειονότητα των χωρών μελών της ΕΕ επιθυμεί οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με αυτές τις δύο χώρες να ξεκινήσουν επίσημα από τα τέλη Ιουνίου. Όμως η απόφαση αυτή απαιτεί ομοφωνία και η Ουγγαρία, ο κύριος σύμμαχος της Ρωσίας στην ΕΕ, απειλεί να μπλοκάρει τη διαδικασία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Ουκρανία. 

Η Κομισιόν είχε ζητήσει από το Κίεβο μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και κατά των ολιγαρχών. Είχε ζητήσει επίσης μεγαλύτερη συμπερίληψη των μειονοτήτων, ένα μέτρο που ζητεί μετ’ επιτάσεως η Βουδαπέστη, λόγω της παρουσίας ουγγρικής μειονότητας στην Ουκρανία. 

Οι πρεσβευτές των «27» στις Βρυξέλλες, που συναντήθηκαν σήμερα το πρωί, θα εξετάσουν στη συνέχεια τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα. Αναμένεται στη συνέχεια να αποφασίσουν αν θα συστήσουν ή όχι την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων πριν από τα τέλη του μηνός. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν κατά τη σύνοδο κορυφής των «27» στις 27 και 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Η Ουγγαρία τελεί υπό πίεση από τις υπόλοιπες 26 χώρες μέλη προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» σε αυτό το νέο στάδιο στη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.  

Όμως, όποια κι αν είναι η απόφαση των «27», η διαδικασία θα είναι μακρά και δύσβατη. Μια ενδεχόμενη ένταξη στην ΕΕ της Ουκρανίας, μιας χώρας άνω των 40 εκατομμυρίων κατοίκων, και αγροτική δύναμη, θέτει πολλά προβλήματα, όπως η χρηματοδότηση. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM
ΦΑΝΑΡΙ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Διεθνή / Θεοφάνεια στο Φανάρι: Μήνυμα εκκλησιαστικής ενότητας για την Ουκρανία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Σε πανηγυρικό κλίμα η Θεία Λειτουργία - Παρευρέθηκαν Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Σοφία Ζαχαράκη αλλά και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΗΠΑ ΣΤΙΒΕΝ ΜΙΛΕΡ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Κανείς δεν θα μας πολεμήσει για τη Γροιλανδία»: Προκαλούν εκ νέου οι δηλώσεις του Στίβεν Μίλερ

«Tο πραγματικό ερώτημα είναι με ποιο δικαίωμα η Δανία ισχυρίζεται ότι ελέγχει τη Γροιλανδία» δήλωσε ο Μίλερ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
THE LIFO TEAM