Αντιπαράθεση για το μέλλον της Γάζας μεταξύ Νετανιάχου και Γκάλαντ

Αντιπαράθεση για το μέλλον της Γάζας μεταξύ του πρωθυπουργού Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Ιώβ Γκάλαντ Facebook Twitter
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Ιώβ Γκάλαντ / Φωτ: ΑΠΕ
0

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ιώβ Γκάλαντ εξέφρασε δημόσια την δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα ποιος θα κυβερνήσει τη Γάζα μετά την λήξη του πολέμου.

Τα πρώτα σημάδια διαφωνιών στο εσωτερικό της κυβέρνησης Νετανιάχου φάνηκαν κατά την διάρκεια της πρόσφατης σύγκλισης του πολεμικού συμβουλίου, όταν ο Γκάλαντ κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να δηλώσει δημόσια πως το Ισραήλ δεν έχει κανένα σχέδιο να κυβερνήσει τη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου. «Από τον Οκτώβριο, θέτω το θέμα διαρκώς στο συμβούλιο και δεν έχω λάβει καμία απάντηση», δήλωσε ο Ιώβ Γκάλαντ.

Νετανιάχου: «Δεν είμαι έτοιμος να ανταλλάξω το Χαμαστάν με το Φατάχσταν»

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε σε αυστηρό τόνο πως «δεν είναι έτοιμος να ανταλλάξει το Χαμαστάν με το Φατάχσταν», εννοώντας προφανώς τις δύο αντίπαλες παλαιστινιακές οργανώσεις Χαμάς και Φατάχ. Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ιώβ Γκάλαντ προειδοποίησε πως η αναποφασιστικότητα θα αφήσει στη Γάζα μόνο δύο κακές επιλογές: Την κυριαρχία από τη Χαμάς ή την κυριαρχία από τον Ισραηλινό στρατό. Όποιο από τα δύο συμβεί «θα αποδυναμώσει τις στρατιωτικές μας επιτυχίες, θα μειώσει την πίεση στην Χαμάς και θα σαμποτάρει τις ευκαιρίες για την επιτυχία ενός σχεδίου απελευθέρωσης των ομήρων», δήλωσε ο Γκάλαντ.

Ο Μπένι Γκαντζ, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και μέλος του πολεμικού συμβουλίου, τάχθηκε στο πλευρό του Ιώβ Γκάλαντ και δήλωσε: «Ο Γκάλαντ λέει την αλήθεια. Είναι ευθύνη της εξουσίας να κάνει το σωστό για τη χώρα με κάθε κόστος». Ο υπουργός Άμυνας Ιώβ Γκάλαντ τόνισε πως το αμυντικό επιτελείο, στο οποίο είναι επικεφαλής, είχε παρουσιάσει ένα πολεμικό σχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο, ήδη, από τη νύχτα που το Ισραήλ εισέβαλε στο έδαφος της Γάζας τον περασμένο Οκτώβριο. Ο Γκάλαντ ανέφερε πως το σχέδιο περιελάμβανε προτάσεις «για την εγκατάσταση μιας τοπικής, μη εχθρικής, παλαιστινιακής κυβερνητικής λύσης». «Η μέρα μετά τη Χαμάς, θα πετύχει μόνο με παλαιστινιακούς φορείς, που θα έχουν τον έλεγχο της Γάζας με την συνεργασία διεθνών παραγόντων», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας και τόνισε πως οι προτάσεις του υπουργείου του δεν συζητήθηκαν ποτέ ενώ δεν υποβλήθηκαν προτάσεις από άλλους φορείς.

Ιώβ Γκάλαντ: H έλλειψη ενός σχεδίου για τη Γάζα οδηγεί το Ισραήλ σε επικίνδυνη πορεία

Ο ίδιος, ανέφερε πως η έλλειψη ενός σχεδίου για τη Γάζα (μετά τη λήξη του πολέμου) οδηγεί το Ισραήλ σε επικίνδυνη πορεία. «Αυτή η προοπτική είναι αρνητική και επικίνδυνη για το Κράτος του Ισραήλ στρατηγικά, στρατιωτικά και από άποψη ασφάλειας», δήλωσε ο Γκάλαντ και τόνισε: «Πρέπει να επαναλάβω: Δεν θα συμφωνήσω στην εγκατάσταση ισραηλινής στρατιωτικής διακυβέρνησης στη Γάζα. Το Ισραήλ δεν πρέπει να εγκαταστήσει πολιτική κυριαρχία στη Γάζα. Καλώ τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να πάρει μια απόφαση και να διακηρύξει πως το Ισραήλ δεν θα εγκαταστήσει πολιτικό έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ δεν θα εγκαταστήσει  στρατιωτική κυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας και πως μια διακυβέρνηση αντί για τη Χαμάς θα εγκατασταθεί άμεσα στη Λωρίδα της Γάζας».

Το τελευταίο διάστημα δημοσιεύματα στον ισραηλινό Τύπο αναφέρουν πως οι στρατιωτικοί αρχηγοί έχουν εκφράσει σοβαρές αμφιβολίες για την έλλειψη ενός βιώσιμου σχεδίου για τη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου. Σύμφωνα με το BBC τα σχόλια του Ιώβ Γκάλαντ στο πολεμικό συμβούλιο έφεραν αυτές τις αμφιβολίες στο προσκήνιο με πολιτικά εκρηκτικό τρόπο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε επίσκεψη στην Ουκρανία που πραγματοποίησε την Τετάρτη δήλωσε πως το Ισραήλ πρέπει να παρουσιάσει ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το μέλλον της Γάζας. «Δεν μπορούμε να έχουμε αναρχία και ένα κενό το οποίο πιθανώς να καλυφθεί με χάος», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δηλώσει στο παρελθόν πως οι συζητήσεις για το μέλλον της διακυβέρνησης στη Γάζα είναι απλώς «κενές συζητήσεις» για όσο διάστημα η Χαμάς παραμένει στα εδάφη της Γάζας.

Mε πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος της Ευρώπης: Ο Πούτιν, η Κίνα και η επιστροφή της απειλής

Διεθνή / Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος της Ευρώπης: Ο Πούτιν, η Κίνα και η επιστροφή της απειλής

Η Ευρώπη εισέρχεται σε νέα εποχή ανασφάλειας, καθώς η Ρωσία εξαπολύει έναν υβριδικό πόλεμο εκφοβισμού, δολιοφθοράς και κυβερνοεπιθέσεων - Οι ΗΠΑ κρατούν αποστάσεις, η Κίνα ενισχύει τη ρωσική επιρροή και η ήπειρος καλείται να προστατευτεί μόνη της
LIFO NEWSROOM
Η Σάνα Μάριν και το τίμημα του να είσαι νέα, γυναίκα και στην εξουσία

Διεθνή / Η Σάνα Μάριν και το τίμημα του να είσαι νέα, γυναίκα και στην εξουσία

Από την εκρηκτική της άνοδο στην πρωθυπουργία μέχρι την πρόωρη αποχώρηση και τη νέα ζωή μετά την πολιτική, η Σάνα Μάριν αφηγείται πώς η νεότητα και το φύλο της έγιναν άλλοτε πλεονέκτημα κι άλλοτε βάρος
LIFO NEWSROOM
Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

Διεθνή / Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

50 χρόνια μετά την άνοδο της Θάτσερ, η βρετανική δεξιά βλέπει τον Μπλερισμό ως λάθος πορεία. Τόρις και Reform UK προγραμματίζουν αλλαγές στη νομοθεσία, πρόνοια και κοινωνική ατζέντα
LIFO NEWSROOM
Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Διεθνή / Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Ινδία, ενισχύοντας τις διπλωματικές, εμπορικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Δελχί και Καμπούλ, ενώ παρακολουθεί στενά το Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Διεθνή / Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας πλήττουν το 60% της παραγωγής, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις το χειμώνα
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ», δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ» δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

«Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου ως τους κύριους συμμάχους μας για να πετύχουμε την Ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Βενεζουελανή πολιτικός
LIFO NEWSROOM