Η μεταφορά του βιαστή Φριτσλ σε κανονική φυλακή ακυρώθηκε από αυστριακό δικαστήριο

Η μεταφορά του βιαστή Φριτσλ σε κανονική φυλακή ακυρώθηκε από αυστριακό δικαστήριο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η απόφαση να μεταφερθεί ο Γιόζεφ Φριτσλ - που κρατούσε την κόρη του αιχμάλωτη για 24 χρόνια και τη βίασε χιλιάδες φορές - σε κανονική φυλακή, ανατράπηκε από αυστριακό δικαστήριο.

Το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο της Βιέννης (OLG) ανέτρεψε την απόφαση, που ελήφθη τον Ιανουάριο, για τη μεταφορά του 88χρονου σε κανονική φυλακή.

Το δικαστήριο στην πόλη Κρεμς αν ντερ Ντονάου, δυτικά της Βιέννης, είχε διατάξει την υπό όρους μεταγωγή του Φριτσλ από ψυχιατρική σε κανονική φυλακή και να τεθεί υπό κανονική κράτηση ύστερα από ψυχιατρική αξιολόγηση που έκρινε ότι δεν υπάρχει πλέον απειλή να διαπράξει νέα εγκλήματα. Αυτή η απόφαση θα του άνοιγε επίσης πιθανότατα το δρόμο για να αποφυλακιστεί σε οίκο ευγηρίας.

Ωστόσο, τη Δευτέρα, το OLG διέταξε το κατώτερο δικαστήριο να αποδείξει περισσότερα στοιχεία πριν λάβει νέα απόφαση για τη μεταγραφή, η οποία αναμένεται τον Απρίλιο.

Η μεταφορά του βιαστή Φριτσλ σε κανονική φυλακή ακυρώθηκε από αυστριακό δικαστήριο Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ

Ο Φριτσλ βίαζε την κόρη του, την οποία κρατούσε αιχμάλωτη επί 24 χρόνια, και έγινε πατέρας επτά παιδιών που γεννήθηκαν από τους βιασμούς. Η υπόθεση βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος όταν έγινε γνωστή το 2008.

Ο Φριτσλ βρίσκεται στη φυλακή για «ψυχικά διαταραγμένους» εγκλείστους μετά την καταδίκη του το 2009 για αιμομιξία, βιασμό, κράτηση σε συνθήκες σκλαβιάς, εξαναγκασμό και φόνο εξ αμελείας του νεογέννητου γιου του στην υπόγεια φυλακή που είχε κατασκευάσει μυστικά κάτω από το σπίτι του.

Η μεταφορά του βιαστή Φριτσλ σε κανονική φυλακή ακυρώθηκε από αυστριακό δικαστήριο Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ

Οι εισαγγελείς δεν παρευρίσκονται σε ακροαματικές διαδικασίες όπως αυτή κατά την οποία διατάχθηκε η μεταγωγή του Φριτσλ την περασμένη εβδομάδα και καθώς η ανακοίνωση του δικαστηρίου δεν συνιστά τυπικά απόφαση, η προσφυγή εναντίον της, που μπορούν να καταθέσουν οι εισαγγελείς, είναι περισσότερο καταγγελία παρά έφεση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου Φέρνιναντ Σούστερ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσφυγή θα παρουσιαστεί σε ανώτερο δικαστήριο της Βιέννης.

«Σε αντίθεση με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, το Ανώτατο Επαρχιακό Δικαστήριο της Βιέννης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα απαραίτητα στοιχεία για την έκδοση απόφασης για απόλυση υπό όρους δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το OLG.

Η απόφαση για την πιθανή μεταφορά του Φριτσλ σε μια κανονική φυλακή κυκλοφορεί εδώ και πολλά χρόνια στο δικαστήριο και η υπόθεση έχει εξεταστεί από το OLG αρκετές φορές στο παρελθόν.

Οι εισαγγελείς κατέθεσαν την τελευταία προσφυγή στο Ανώτατο Επαρχιακό Δικαστήριο της Βιέννης με στόχο την ανατροπή της απόφασης που ελήφθη στις αρχές του έτους.

Ο Φριτσλ, ο οποίος πάσχει από άνοια, μπόρεσε να παρακολουθήσει τη σύντομη διαδικασία τον Ιανουάριο, όταν διατάχθηκε η υπό όρους αποφυλάκισή του, δήλωσε στους δημοσιογράφους η δικηγόρος του Άστριντ Βάγκνερ μετά την ακρόαση.

Ο Φριτσλ πάσχει από προχωρημένη άνοια όμως ήταν σε θέση να παρακολουθήσει τη σύντομη ακροαματική διαδικασία τον Ιανουάριο όταν δόθηκε εντολή για την υπό όρους απελευθέρωση του, δήλωσε τότε η δικηγόρος Άστριντ Βάγκνερ. «Δόθηκε εντολή για συμπληρωματική ιατρική έκθεση και νέα ακροαματική διαδικασία με τον κρατούμενο στα τέλη Απριλίου», δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου της Κρεμς.

Έκτοτε άλλαξε το όνομά του σε ένα όνομα που δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Με πληροφορίες Reuters, Sky News

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση αυτοκτονίας σε εκκλησία στη Συρία: Οι Κούρδοι απορρίπτουν την εκδοχή της Δαμασκού για τους δράστες

Διεθνή / Επίθεση αυτοκτονίας σε εκκλησία στη Συρία: Οι Κούρδοι απορρίπτουν την εκδοχή της Δαμασκού για τους δράστες

«Δεν βασίζεται σε γεγονότα, ούτε πραγματικά περιστατικά» ο ισχυρισμός ότι οι δράστες ήταν αλλοδαποί, όχι Σύροι, και ότι είχαν φύγει από το στρατόπεδο Αλ Χολ, ανακοίνωσε η ΣΔΔ
LIFO NEWSROOM
Μακρόν προς Τραμπ: Σταματήστε τον εμπορικό πόλεμο – Η Ευρώπη ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Μακρόν προς Τραμπ: Σταματήστε τον εμπορικό πόλεμο – Η Ευρώπη ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ

Μετά τη συμφωνία για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ, ο Γάλλος πρόεδρος καλεί τις ΗΠΑ να τηρήσουν ειρήνη στο εμπόριο. Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Ο Πέδρο Σάντσεθ επιμένει ότι οι τρέχουσες αμυντικές δαπάνες είναι «επαρκείς»

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ επιμένει ότι οι τρέχουσες αμυντικές δαπάνες είναι «επαρκείς»

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, που είχε ζητήσει εξαίρεση της χώρας του από τη δέσμευση για δαπάνες 5% του ΑΕΠ, είδε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, να απορρίπτει το αίτημα
LIFO NEWSROOM
Ιράν: Το κοινοβούλιο ψήφισε αναστολή της συνεργασίας με την πυρηνική εποπτική αρχή του ΟΗΕ

Διεθνή / Ιράν: Το κοινοβούλιο ψήφισε αναστολή της συνεργασίας με την πυρηνική εποπτική αρχή του ΟΗΕ

«Ο ΔΟΑΕ αρνήθηκε να καταδικάσει έστω και στο ελάχιστο την επίθεση εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, ξεπούλησε τη διεθνή του αξιοπιστία», λέει ο  πρόεδρος του κοινοβουλίου
LIFO NEWSROOM