Βικτώρια Νούλαντ: Αποχωρεί η «Νο3» στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Βικτώρια Νούλαντ: Αποχωρεί η «Νο3» στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Η Βικτώρια Νούλαντ, η τρίτη σε ιεραρχία διπλωμάτης των ΗΠΑ και συχνός στόχος επικρίσεων για τις απόψεις της σχετικά με τη Ρωσία και τις ενέργειές της στην Ουκρανία, θα συνταξιοδοτηθεί και θα εγκαταλείψει τη θέση της αυτόν τον μήνα, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Αυτό που κάνει την Toria (σ.σ. Βικτώρια) πραγματικά εξαιρετική είναι το έντονο πάθος που επιδεικνύει στον αγώνα για αυτό που πιστεύει περισσότερο: την ελευθερία, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαρκή ικανότητα της Αμερικής να εμπνέει και να προωθεί αυτές τις αξίες σε όλο τον κόσμο» ανέφερε σε δήλωσή του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.

«Βρίσκει το φως στις πιο σκοτεινές στιγμές, σε κάνει να γελάς όταν το χρειάζεσαι περισσότερο και πάντα σε καλύπτει», δήλωσε ο Μπλίνκεν. «Οι προσπάθειές της ήταν απαραίτητες για την αντιμετώπιση της πλήρους κλίμακας εισβολής του [Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ] Πούτιν στην Ουκρανία, τη συγκέντρωση ενός παγκόσμιου συνασπισμού για να διασφαλιστεί η στρατηγική αποτυχία του και τη βοήθεια της Ουκρανίας να εργαστεί προς την ημέρα που θα είναι σε θέση να σταθεί δυναμικά στα δικά της πόδια», σημείωσε.

Η Νούλαντ,η οποία υπηρέτησε ως βοηθός υπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα, αλλά συνταξιοδοτήθηκε μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου, επέστρεψε στην αμερικανική κυβέρνηση επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν, ως υφυπουργός Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις.

Ήταν υποψήφια για να διαδεχθεί τη Γουέντι Σέρμαν στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών και είχε υπηρετήσει ως αναπληρώτρια από την αποχώρηση της Σέρμαν πριν από επτά μήνες, αλλά έχασε μια εσωτερική «μάχη» όταν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρότεινε τον Κουρτ Κάμπελ στη θέση νούμερο 2. Ο Κάμπελ ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο μήνα.

Η Νούλαντ είχε υπηρετήσει στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα κατά την ταραχώδη δεκαετία του 1990 και βρισκόταν στην πόλη κατά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του πρώην Ρώσου προέδρου, Μπόρις Γέλτσιν.

Στη συνέχεια έγινε πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, προτού αναλάβει εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπό την πρώην υπουργό Χίλαρι Κλίντον, κατά την πρώτη θητεία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

*Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ αναπαράγει στο Truth Social πορτρέτο του στο οποίο αναπαρίσταται ως πάπας

Διεθνή / Ο Τραμπ αναπαράγει στο Truth Social πορτρέτο του στο οποίο αναπαρίσταται ως πάπας

Η ανάρτηση δεν συνοδεύεται από κάποιο σχόλιο του προέδρου, ωστόσο έρχεται λίγες ημέρες μετά τη δημόσια τοποθέτησή του κατά την οποία, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ανέφερε ότι «θα του άρεσε να είναι εκείνος ο επόμενος πάπας»
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: 53 χρόνια κάθειρξη στον άνδρα που δολοφόνησε 6χρονο Παλαιστίνιο σε έγκλημα μίσους

Διεθνή / ΗΠΑ: 53 χρόνια κάθειρξη στον άνδρα που δολοφόνησε 6χρονο Παλαιστίνιο σε έγκλημα μίσους

Σύμφωνα με την εισαγγελία, κίνητρο του δράστη ήταν η θρησκευτική τους ταυτότητα και η σύνδεσή τους με τη Γάζα, σε μια πράξη ωμής εκδίκησης λόγω της σύρραξης Ισραήλ-Χαμάς
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία δημιουργεί «ζώνη ασφαλείας» στο Σούμι της Ουκρανίας – Νέες επιχειρήσεις στα σύνορα

Διεθνή / Η Ρωσία δημιουργεί «ζώνη ασφαλείας» στο Σούμι της Ουκρανίας – Νέες επιχειρήσεις στα σύνορα

Η Ρωσία συνεχίζει να δημιουργεί «ζώνη ασφαλείας» στα σύνορα με την ουκρανική περιφέρεια Σούμι, την ώρα που ουκρανικές αρχές ανησυχούν για νέα εισβολή - Γκρίζα ζώνη τέσσερα χωριά
LIFO NEWSROOM