Τουρκικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα «εκδίδει στην Τουρκία τον επικριτή του Ερντογάν» Αλί Γεσιλντάγ

Τουρκικά ΜΜΕ: Ο Άρειος Πάγος «εκδίδει στην Τουρκία τον επικριτή του Ερντογάν» Αλί Γεσιλντάγ Facebook Twitter
Ο Αλί Γεσιλντάγ (φωτ.: YouTube)
0

«Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας [Άρειος Πάγος] αποφάσισε να εκδώσει στην Τουρκία επικριτή του Ερντογάν», είναι ο τίτλος δημοσιευμάτων μέσων ενημέρωσης από την Τουρκία.

Πρόκειται για τον Αλί Γεσιλντάγ, ο οποίος ήρθε στο προσκήνιο πέρυσι κάνοντας καταγγελίες κατά του προέδρου της Τουρκίας και επικεφαλής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των αδελφών του. 

Ο Αλί είναι αδελφός του πρώην σωματοφύλακα του Ερντογάν, Χασάν Γεσιλντάγ. Μάλιστα, ο Χασάν, όταν είχε φυλακιστεί ο Ταγίπ Ερντογάν την εποχή που ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, είχε επίτηδες διαπράξει ένα αδίκημα για να βρεθεί μαζί του στη φυλακή και «να τον προστατεύει».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το τουρκικό T24, η ελληνική Δικαιοσύνη έκρινε ανεπαρκή την ένσταση του Γεσιλντάγ στην αίτηση έκδοσης που είχε υποβάλει η Τουρκία. Συνεπώς αναμένεται να εκδοθεί στην Τουρκία εάν ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης εγκρίνει την απόφαση, όπως λένε οι Τούρκοι.

Πιθανόν πάντως να υπάρξει συνέχεια της δικαστικής μάχης με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις προκειμένου να μην εφαρμοστεί η απόφαση.

Το χρονικό της υπόθεσης του επικριτή του Ερντογάν

Όπως είχε γράψει η LiFO στις 22 Νοεμβρίου 2023, η ελληνική συνοριοφυλακή εντόπισε τον 54χρονο Γεσιλντάγ στην αγροτική περιοχή των Φερών και διαπίστωσε ότι είχε περάσει παράνομα τα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας, αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ. Ο Γεσιλντάγ είχε μεταφερθεί στις φυλακές της Κομοτηνής.

Συνεχίζουν αναφέροντας ότι οι Έλληνες αστυνομικοί δήλωσαν ότι για τον Γεσιλντάγ είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από την Interpol. Το ένταλμα είχε εκδοθεί από την Τουρκία για ληστεία και δολοφονία που φέρεται να διέπραξε το 1986, όταν ήταν 17 ετών.

Συνελήφθη το 2015 με το αιτιολογικό ότι δεν είχε εκτίσει ολόκληρη την ποινή του για το εν λόγω έγκλημα και αποφυλακίστηκε το 2020 στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού. Είπε ότι η σύλληψή του ήταν μια συνωμοσία εναντίον του για να εξασφαλιστεί η σιωπή του και να τεθεί υπό έλεγχο. Υποστήριξε ότι η σύλληψή του έγινε με τη συμμετοχή του Ερντογάν όταν ήθελε να ακολουθήσει ξεχωριστούς δρόμους από αυτόν, πράγμα που του στέρησε περιουσιακά στοιχεία.

Ο Γεσιλντάγ ήρθε στο προσκήνιο με τα επτά βίντεο που είχε δημοσιεύσει στον λογαριασμό του ερευνητή δημοσιογράφου Τζεβχερί Γκιουβέν στο YouTube ενόψει των γενικών εκλογών του περασμένου Μαΐου. Έκανε αποκαλύψεις για το πώς η οικογένεια Ερντογάν κέρδισε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια παρανόμως μέσω εταιρειών που στα χαρτιά διοικούνταν από τους φίλους τους, αλλά στην πραγματικότητα ανήκαν σε αυτούς. Τα βίντεο τράβηξαν μεγάλη προσοχή και έτσι ο Γεσιλντάγ βρέθηκε στο στόχαστρο της κυβέρνησης, με τη Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης να ξεκινά έρευνα με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, που δεν είναι άλλη από το δίκτυο του εξόριστου στις ΗΠΑ, ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην συνεργάτη του Ερντογάν και νυν θανάσιμο εχθρό του.

Οι δικηγόροι του είπαν επίσης ότι η σύζυγός του κρατήθηκε στην Τουρκία μετά τη διέλευση του Γεσιλντάγ στην Ελλάδα και ανακρίθηκε από την εισαγγελία, κάτι που λένε ότι δείχνει ότι η υπόθεση είναι πολιτική.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Λευκός Οίκος ξεκίνησε έρευνα κατά του πανεπιστημίου Harvard για τις διεθνείς βίζες

Διεθνή / Ο Λευκός Οίκος ξεκίνησε έρευνα κατά του πανεπιστημίου Harvard για τις διεθνείς βίζες

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ανακοίνωσε την έναρξη αυτής της έρευνας, προκειμένου να αξιολογήσει εάν το Χάρβαρντ «συμμορφώνεται με όλους τους κανονισμούς»
LIFO NEWSROOM
Καταδικάστηκε σε ισόβια ο Bryan Kohberger για τις δολοφονίες τεσσάρων φοιτητών στο Αϊντάχο

Διεθνή / Καταδικάστηκε σε ισόβια ο Bryan Kohberger για τις δολοφονίες τεσσάρων φοιτητών στο Αϊντάχο

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, οι οικογένειες των θυμάτων μίλησαν δημόσια για πρώτη φορά, περιγράφοντας την οδύνη και τις επιπτώσεις της επίθεσης - Ήταν η πρώτη φορά που είχαν τη δυνατότητα να απευθυνθούν απευθείας στον δράστη
LIFO NEWSROOM
Ιός του Δυτικού Νείλου: Κρούσμα στην Ηλεία - Σε σοβαρή κατάσταση ένας άνδρας

Διεθνή / Ιός του Δυτικού Νείλου: Κρούσμα στην Ηλεία - Σε σοβαρή κατάσταση ένας άνδρας

Πρόκειται για έναν συνταξιούχο άνδρα, ο οποίος νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού», με την κατάστασή του να χαρακτηρίζεται σοβαρή
LIFO NEWSROOM
Μεγάλο νοσοκομείο αναβάλλει χειρουργεία λόγω χαμηλών αποθεμάτων αίματος - «Η κατάσταση χειροτερεύει κάθε χρόνο»

Διεθνή / Νοσοκομείο αναβάλλει χειρουργεία λόγω χαμηλών αποθεμάτων αίματος - «Η κατάσταση χειροτερεύει κάθε χρόνο»

«Δυστυχώς, οι άνθρωποι δίνουν αίμα όλο και λιγότερο... και οι τακτικοί αιμοδότες, οι σύλλογοι αιμοδοτών, είναι μια γενιά που γερνά και δεν μπορεί πλέον να δώσει αίμα μετά την ηλικία των 65»
LIFO NEWSROOM
Ξεκίνησε η δίκη που συγκλονίζει την Τουρκία: Η σκληρή δολοφονία 15χρονου, οι απειλές των ανήλικων δραστών και ο διαλυμένος τάφος

Διεθνή / Ξεκίνησε η δίκη που συγκλονίζει την Τουρκία: Η σκληρή δολοφονία 14χρονου, οι απειλές των ανήλικων δραστών και ο διαλυμένος τάφος

Νεκρός 14χρονος από πισώπλατες μαχαιριές ανηλίκων στη Χαλκηδόνα - Η συζήτηση περί ανηλίκων δραστών - Τι προβλέπει ο Τουρκικός Ποινικός Κώδικας - Απειλούν την οικογένεια του θύματος με θάνατο ενώ διέλυσαν τον τάφο του παιδιού
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Από τον Καναδά μέχρι τη Φινλανδία: Nεοναζιστικές ομάδες από τις ΗΠΑ εξαπλώνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο

Διεθνή / Από τον Καναδά μέχρι τη Φινλανδία: Nεοναζιστικές ομάδες από τις ΗΠΑ εξαπλώνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο

Ομάδες νεοναζί από μαχητικά αθλήματα, γνωστές ως «active club», εξαπλώνονται διεθνώς σε Καναδά, Ευρώπη, Λατινική Αμερική - Χρησιμοποιούν γυμναστήρια και πάρκα για στρατολόγηση σε φασιστικές ιδέες
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται οι πιέσεις στον Κιρ Στάρμερ για άμεση αναγνώριση της Παλαιστίνης από το Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / Αυξάνονται οι πιέσεις στον Κιρ Στάρμερ για άμεση αναγνώριση της Παλαιστίνης από το Ηνωμένο Βασίλειο

Υπουργοί της κυβέρνησης του Κιρ Στάρμερ ζητούν άμεση αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, εν μέσω διεθνούς κατακραυγής για τους θανάτους αμάχων στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Αναταραχή στη Βρετανία: Οικογένειες παρέλαβαν λανθασμένα λείψανα μετά τη συντριβή της Air India

Διεθνή / Αναταραχή στη Βρετανία: Οικογένειες παρέλαβαν λανθασμένα λείψανα μετά τη συντριβή της Air India

Δικηγόρος αποκαλύπτει ότι ταυτοποιήσεις ήταν εσφαλμένες και λείψανα θυμάτων είχαν «συνενωθεί» σε κοινά φέρετρα – Ζητείται παρέμβαση Στάρμερ ενόψει της συνάντησής του με τον Ναρέντρα Μόντι
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν και Αλ Σαράα ετοιμάζουν συμφωνία θαλασσίων συνόρων - Η Συρία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από Τουρκία

Διεθνή / Ερντογάν και Αλ Σαράα ετοιμάζουν συμφωνία θαλασσίων συνόρων - Η Συρία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από Τουρκία

Τα τουρκικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν πως υπάρχουν συζητήσεις με τον πρώην τζιχαντιστή Αχμέτ αλ Σαράα για παρόμοια συμφωνία Τουρκία και Συρίας για θαλάσσια σύνορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ