72 από τους 99 νεκρούς δημοσιογράφους το 2023, σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα

72 από τους 99 νεκρούς δημοσιογράφους το 2023, σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα Facebook Twitter
Πηγή: ΑΠΕ
0

Οι 72 από τους 99 δημοσιογράφους και εργαζομένους σε μέσα ενημέρωσης που σκοτώθηκαν σε όλον τον κόσμο το 2023, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια «ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα», όπου το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο εναντίον της Χαμάς και αυτός ο απολογισμός είναι ένας από τους χειρότερους που έχει ανακοινώσει ποτέ η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Η CPJ, η οποία χρηματοδοτείται από ιδιωτικές δωρεές, καταγράφει εδώ και σχεδόν 40 χρόνια τους φόνους, τις φυλακίσεις, τη βία, τη λογοκρισία και τις απειλές εναντίον δημοσιογράφων. Στην ετήσια έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αναφέρει ότι μέσα σε έναν χρόνο σημειώθηκε αύξηση 44% στον αριθμό των εργαζόμενων στον Τύπο που σκοτώθηκαν σε όλον τον πλανήτη.

Από τους 99 νεκρούς, «η συντριπτική πλειοψηφία (72) ήταν Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Συγκριτικά, σε άλλες συγκρούσεις σκοτώθηκαν 22 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης σε 18 χώρες.

«Οι δημοσιογράφοι στη Γάζα είναι μάρτυρες στην πρώτη γραμμή», σχολίασε η διευθύντρια της Επιτροπής, Τζόντι Γκίνσμπεργκ. «Τα δεινά των Παλαιστίνιων δημοσιογράφων σε αυτόν τον πόλεμο θα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη δημοσιογραφία, όχι μόνο στα Παλαιστινιακά Εδάφη αλλά επίσης στην περιοχή και πέραν αυτής. Κάθε δημοσιογράφος που σκοτώνεται είναι ένα πλήγμα στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο», πρόσθεσε η Γκίνσμπεργκ, σημειώνοντας επίσης τον θάνατο τριών Λιβανέζων δημοσιογράφων και δύο Ισραηλινών.

Σύμφωνα με την CPJ, 85 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν ξέσπασε ο πόλεμος, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.160 ανθρώπους, κυρίως αμάχους. Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να «καταστρέψει» τη Χαμάς, την οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Από τη στρατιωτική επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα 28.576 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

72 από τους 99 νεκρούς δημοσιογράφους το 2023, σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα Facebook Twitter
Πηγη: ΑΠΕ

Η CPJ είχε ήδη εκφράσει ανησυχίες το 2023 για το γεγονός ότι εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης «προφανώς έγιναν στόχοι» του ισραηλινού στρατού και κάποιοι από αυτούς πιθανότατα «στοχοθετήθηκαν σκοπίμως», κάτι που θα μπορούσε να συνιστά «έγκλημα πολέμου».

Εκτός από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, οι πιο επικίνδυνες χώρες για τους δημοσιογράφους είναι οι Φιλιππίνες και η Σομαλία. Αντιθέτως, μειώθηκε αισθητά ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στο Μεξικό και την Ουκρανία.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Ο Τραμπ αντιμετωπίζει την πρώτη πολιτική του ήττα στο ζήτημα του Ιράν

Οι ψηφοφορίες που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία των ΗΠΑ για τον περιορισμό της στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράν, αν περάσουν, θα αποτελέσουν μια σημαντική πολιτική ταπείνωση για τον Αμερικανό πρόεδρο
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΙΤΑΜΑΡ ΜΠΕΝ-ΓΚΒΙΡ

Διεθνή / «Γνώριζα ποιος ήταν και δεν μπορούσα να μείνω σιωπηλή» λέει η ακτιβίστρια που φώναξε στον Μπεν-Γκβιρ

Για την εμπειρία της μιλά η ακτιβίστρια Κατρίονα Γκράχαμ, η οποία φώναξε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης μπροστά στον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, πριν άνδρες ασφαλείας την ακινητοποιήσουν βίαια στο έδαφος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ THE LATE SHOW

Διεθνή / Τραμπ για το τέλος του «The Late Show»: «Ο Κόλμπερτ τελείωσε επιτέλους, ήταν σαν νεκρός»

«Θα μπορούσες να πάρεις οποιονδήποτε από το δρόμο και θα ήταν καλύτερος από αυτόν τον τελείως ηλίθιο» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM