ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Μαζί με τις ζωές χάνεται και η αλήθεια: Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς είναι για τους δημοσιογράφους ο πιο φονικός στην πρόσφατη ιστορία

Μαζί με τις ζωές χάνεται και η αλήθεια: Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς είναι για τους δημοσιογράφους ο πιο φονικός στην πρόσφατη ιστορία Facebook Twitter
Η συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών είναι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Φωτ.: ΕΡΑ
0

Οι αριθμοί από μόνοι τους είναι τρομακτικοί. Δημοσιογράφοι σκοτώνονται στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς με δραματικούς ρυθμούς – πάνω από ένας κάθε μέρα από τις 7 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 53 μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists ή CPJ).

Πρόκειται για την πιο θανατηφόρα περίοδο για τους δημοσιογράφους στα 30 χρόνια που ο οργανισμός αυτός με έδρα τη Νέα Υόρκη ξεκίνησε να συγκεντρώνει τέτοια ζοφερά στατιστικά στοιχεία.

Αλλά, φυσικά, δεν πρόκειται μόνο για τους αριθμούς. Υπάρχει επίσης και το γεγονός ότι η απώλεια δημοσιογράφων μεταφράζεται σε λιγότερη πληροφόρηση και περισσότερη προπαγάνδα που αναπληρώνει το κενό. Και, βέβαια, υπάρχουν και οι ίδιοι οι άνθρωποι. Ο καθένας τους με μια ζωή, μια καριέρα, μια οικογένεια και μια αποστολή – που τώρα όλα κόπηκαν στη μέση.

Ίσως βοηθήσει στην κατανόηση να αναφέρουμε κάποια από τα ονόματα των θυμάτων. Σύμφωνα με την CPJ, σε αυτά περιλαμβάνονται άνθρωποι όπως ο Ρόσντι Σαράι, δημοσιογράφος και συνιδρυτής της Ain Media, ενός παλαιστινιακού ειδησεογραφικού οργανισμού, ο οποίος σκοτώθηκε κατά η διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη Γάζα.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων προσπαθεί να βοηθήσει καταγράφοντας τους θανάτους, τις συλλήψεις και τις παρενοχλήσεις, παρέχοντας προστατευτικό εξοπλισμό και προσπαθώντας να απελευθερώσει τους δημοσιογράφους που κρατούνται.

Όπως ο Ισραηλινός Ρόι Ιντάν, φωτορεπόρτερ της εφημερίδας Ynet. Αυτός και η σύζυγός του σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η τετράχρονη κόρη του, που κρατούνταν όμηρος από τη Χαμάς για επτά εβδομάδες, απελευθερώθηκε την Κυριακή που μας πέρασε.

Όπως ο Ισάμ Αμπντάλα, δημοσιογράφος του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Reuters με έδρα τη Βηρυτό, ο οποίος σκοτώθηκε κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, ενώ κατέγραφε τους βομβαρδισμούς μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χεζμπολά.

«Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει τι συμβαίνει, αλλά αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο» δήλωσε πρόσφατα ο Κλέιτον Βάιμερς, εκτελεστικός διευθυντής της διεθνούς οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF). Οι εκπρόσωποι της RSF, σε συνάντηση στον Λευκό Οίκο αυτή την εβδομάδα, προέτρεψαν τον Τζο Μπάιντεν να κάνει περισσότερα για την προστασία των δημοσιογράφων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών είναι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Από τη Δευτέρα, η CPJ εκτιμά ότι από τους 57 δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης που είναι γνωστό ότι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του τρέχοντος πολέμου, 50 ήταν Παλαιστίνιοι, τέσσερις Ισραηλινοί και τρεις Λιβανέζοι.

Η RSF έχει παρακαλέσει την κυβέρνηση Μπάιντεν να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση για την προστασία της ζωής των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των δημοσιογράφων. Η RSF εξέφρασε επίσης την αντίθεσή της στην απροθυμία να δοθούν οι απαραίτητες προμήθειες –φορτιστές, τηλέφωνα και εξοπλισμός για κάμερες– σε όσους δημοσιογράφους εργάζονται στη Γάζα.

«Στο μεταξύ, οι δημοσιογράφοι στη Γάζα δεν μπορούν να φύγουν και τα μόνα μέσα ενημέρωσης που επιτρέπεται να εισέλθουν έχουν κληθεί να ενσωματωθούν στις ισραηλινές δυνάμεις και να υποβληθούν σε αυστηρούς κανόνες που ελέγχουν τι μπορούν να δουν και τι να δημοσιεύσουν», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Ιδιαίτερα οδυνηρή για τον ευρύτερο δημοσιογραφικό κόσμο είναι η απώλεια του Μπελάλ Τζαντάλα, επιφανούς Παλαιστίνιου δημοσιογράφου και υπερασπιστή της ελευθερίας του Τύπου, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στην έκθεση της CPJ που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάιο με τίτλο "Deadly Pattern" («Θανάσιμο μοτίβο»), αποκαλύπτοντας την πλήρη έλλειψη λογοδοσίας των ισραηλινών αρχών για τις στρατιωτικές δολοφονίες δημοσιογράφων τις τελευταίες δύο δεκαετίες. «Η δολοφονία του αφήνει ένα τεράστιο κενό στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης στη Γάζα», δήλωσε ο Σέριφ Μανσούρ, ο οποίος συντονίζει τα προγράμματα της CPJ για τη Μέση Ανατολή.

Το Παλαιστινιακό Συνδικάτο Δημοσιογράφων πιστεύει ότι, δεδομένης του έργου του, ο Τζαντάλα μπορεί να είχε στοχοποιηθεί από τον ισραηλινό στρατό, πέφτοντας έτσι θύμα του ίδιου μοτίβου που βοήθησε να αποκαλυφθεί και να καταγραφεί.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων προσπαθεί να βοηθήσει καταγράφοντας τους θανάτους, τις συλλήψεις και τις παρενοχλήσεις, παρέχοντας προστατευτικό εξοπλισμό και προσπαθώντας να απελευθερώσει τους δημοσιογράφους που κρατούνται. Δημοσιεύει κατευθυντήριες γραμμές για τη σύνταξη ρεπορτάζ σε ζώνες συγκρούσεων και για την αντιμετώπιση του σωματικού και ψυχολογικού τραύματος που συχνά ακολουθεί.

«Οι δημοσιογράφοι είναι πολίτες – είναι πραγματικά σημαντικό να το θυμόμαστε αυτό», δήλωσε προχθές η Τζόντι Γκίσνμπεργκ, πρόεδρος της CPJ, στο καναδικό CBC News. «Έχουν ζωτικό ρόλο σε κάθε πολεμική σύρραξη και πρέπει να προστατεύονται».

Με στοιχεία από The Guardian

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ