Ο περίτεχνες τοιχογραφίες του τάφου του Νεφερχοτέπ έρχονται στο φως

Ο περίτεχνες τοιχογραφίες του τάφου του Νεφερχοτέπ έρχονται στο φως Facebook Twitter
Μέσα στον τάφο του Νεφερχοτέπ στο Λούξορ. Φωτ.: Αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων
0

Ο Νεφερχοτέπ, πολιτικός της εποχής του και γραφέας που απολάμβανε μεγάλο σεβασμό τάφηκε με τιμές σε έναν περίτεχνα διακοσμημένο τάφο που ήρθε στο φως και μετά από συστηματική αποκατάσταση είναι τώρα ανοιχτός στο κοινό μετά από 20 χρόνια εργασιών αποκατάστασης.

Πριν ταφεί στην περιοχή Khokha, στο Λούξορ ο Νεφερχοτέπ υπηρέτησε ως πολιτικός, με πιο αξιοσημείωτο τίτλο του αυτόν του γραφέα του Άμωνα, μιας από τις οκτώ αρχέγονες αιγυπτιακές θεότητες. Αν και οι Φαραώ είναι συνήθως οι φιγούρες που συνδέονται με τους τάφους, τα μέλη των ευγενών και οι αξιωματούχοι συχνά μουμιοποιούνταν και θάβονταν με την ίδια μεταχείριση.

Οι γραφείς ήταν μέλη της αιγυπτιακής κοινωνίας και απολάμβαναν σεβασμό και μεγάλη εκτίμηση και τους ανατέθηκαν πολλοί υψηλοί ρόλοι, και ένας από αυτούς, ο Χορεμχέμπ, (που σημαίνει Ο Ώρος αγάλλεται) έγινε ακόμη και φαραώ, (είναι ο τελευταίος φαραώ της 18ης δυναστείας της Αιγύπτου),  σύμφωνα με το Μουσείο Michael C. Carlos του Πανεπιστημίου Emory.

Ο περίτεχνες τοιχογραφίες του τάφου του Νεφερχοτέπ έρχονται στο φως Facebook Twitter
Ανάγλυφα στον τάφο του Νεφερχοτέπ. Φωτ: DeAgostini/Getty Images/Ideal Image

Ο τάφος του Νεφερχοτέπ περιέχει αποδείξεις της κοινωνικής του θέσης και αξίας συμπεριλαμβανομένου ενός παρεκκλησίου με γραφικά που μοιάζουν με τον Μεγάλο Ναό του Άμωνα (που βρίσκεται στο Γκέμπελ Μπαρκάλ του Σουδάν) και έναν προθάλαμο που απεικονίζει το βασιλικό παλάτι. Ο ταφικός θάλαμος χρονολογείται από την εποχή του φαραώ Ay (1327 έως 1323 π.Χ.).

«Τα εγκαίνια του νεκροταφείου σήμερα προσθέτουν ένα νέο τουριστικό ιερό εξαιρετικής σημασίας και μοναδικότητας στα ιερά της δυτικής ηπειρωτικής χώρας στο Λούξορ, υπό το φως της μεγάλης εισροής τουριστών στην επαρχία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της χώρας, Mostafa Waziry.

Ο περίτεχνες τοιχογραφίες του τάφου του Νεφερχοτέπ έρχονται στο φως Facebook Twitter
Φωτ.: Αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων
Ο περίτεχνες τοιχογραφίες του τάφου του Νεφερχοτέπ έρχονται στο φως Facebook Twitter
Φωτ.: Αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων

Η συντήρηση αρχαίων αντικειμένων δεν είναι εύκολη. Όλες οι τοιχογραφίες, τα ανάγλυφα και τα γλυπτά απαιτούσαν σταθεροποίηση εξαιτίας των χαλαρών πέτρινων θραυσμάτων, ρωγμών, αποκολλημένου σοβά και στρώσεων χρωμάτων. Οι επιφάνειες που είχαν υποστεί ζημιά από τη φωτιά και τον χρόνο έπρεπε να καθαριστούν σχολαστικά και να συντηρηθούν.

Το έργο αποκατάστασης ξεκίνησε το 2000 όταν μια  ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες ανέλαβε την καταγραφή και την ανάλυση των τεκμηρίων του τάφου.

Ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της χώρας, Mostafa Waziry, και ο πρέσβης της Αργεντινής, Gonzalo Oriolabeta, εγκαινίασαν την πολυαναμενόμενη αποκάλυψη.

Ο περίτεχνες τοιχογραφίες του τάφου του Νεφερχοτέπ έρχονται στο φως Facebook Twitter
Φωτ.: Αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων
Ο περίτεχνες τοιχογραφίες του τάφου του Νεφερχοτέπ έρχονται στο φως Facebook Twitter
Ανάγλυφα στον τάφο του Νεφερχοτέπ. Φωτ: DeAgostini/Getty Images/Ideal Image

Με πληροφορίες από artnet

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Μαρίνος: Συγκίνηση στο τελευταίο «αντίο» του μεγάλου Έλληνα σόουμαν

Πολιτισμός / Γιώργος Μαρίνος: Συγκίνηση στο τελευταίο «αντίο» του μεγάλου Έλληνα σόουμαν

Φίλοι, συνεργάτες και καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη του ανθρώπου που με την ενέργεια, το χιούμορ και το αστείρευτο ταλέντο του σημάδεψε το ελληνικό θέατρο και την τηλεόραση
THE LIFO TEAM
Το Come See Me in the Good Light φέρνει στα Οσκαρ μια ταινία για την αγάπη, την αρρώστια και το φως

Πολιτισμός / Το Come See Me in the Good Light φέρνει στα Οσκαρ μια ταινία για την αγάπη, την αρρώστια και το φως

Η ταινία ακολουθεί την Andrea Gibson και τη σύντροφό της στη διάρκεια της πιο δύσκολης περιόδου της ζωής τους, μετατρέποντας μια ιστορία ασθένειας σε ένα απρόσμενα φωτεινό και βαθιά ανθρώπινο ντοκιμαντέρ.
THE LIFO TEAM
Η Sadie Sink λέει ότι το Stranger Things την προστάτευσε, λίγο πριν από την πρεμιέρα της ως Ιουλιέτα στο Λονδίνο

Πολιτισμός / Η Sadie Sink πριν από την Ιουλιέτα: «Το Stranger Things με προστάτευσε»

Από το Stranger Things στο Romeo and Juliet του Λονδίνου, η Sadie Sink μιλά για τη μετάβασή της στο θέατρο και για τον τρόπο με τον οποίο η σειρά λειτούργησε προστατευτικά στα χρόνια που μεγάλωνε μπροστά στην κάμερα
THE LIFO TEAM
Γιώργος Μαρίνος: η πιο άγρια ντροπή της πίστας

Γιώργος Μαρίνος / Γιώργος Μαρίνος: Είσαι μεγάλος σταρ, αγάπη μου!

Ο Πάνος Μιχαήλ γράφει για τον Γιώργο Μαρίνο ως τον άνθρωπο που ξεστόμισε «εγώ κύριε είμαι ομοφυλόφιλος» όταν η λέξη μπορούσε να σε τελειώσει. Η Ελλάδα τον έκανε θέαμα για να τον αντέξει. Εκείνος όμως ανέβηκε στην πίστα και δεν μίκρυνε.
THE LIFO TEAM