ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν κατά 83,1% οι αναγνώστες στις βιβλιοθήκες της χώρας

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν κατά 83,1% οι αναγνώστες στις βιβλιοθήκες της χώρας Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Αυ­ξη­μέ­νος είναι ο αριθμός των αναγνωστών στις βιβλιοθήκες της χώρας, σύμφωνα με την Έρευ­να Βι­βλιο­θη­κών της Ελ­λά­δας, που διε­νερ­γεί κά­θε δύο χρό­νια η ΕΛ­ΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της, η ανα­γνω­στι­κή κί­νη­ση στις συ­νο­λι­κά 347 βι­βλιο­θή­κες της χώρας, μπορεί να αυξήθηκε σε σχέση με το 2020, όμως είναι μειωμένη αρκετά σε σχέση με το 2018. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται η Εθνι­κή Βι­βλιο­θή­κη, 40 δη­μό­σιες, 139 δη­μο­τι­κές και 167 νο­μι­κών προ­σώ­πων.

Σχετικά με το είδος τους, οι 211 εί­ναι γε­νι­κές βι­βλιο­θή­κες και οι 136 εί­ναι ει­δι­κές, εκ των οποί­ων οι πε­ρισ­σό­τε­ρες εί­ναι πα­νε­πι­στη­μια­κές. «Η εν λόγω απογραφική έρευνα καταγράφει τη δραστηριότητα όλων των βιβλιοθηκών (εκτός των σχο­λι­κών)», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ).

Σε ό,τι αφορά στην κίνηση των αναγνωστών από το 2022 ως το 2020, πα­ρα­τη­ρεί­ται αύ­ξη­ση κα­τά 83,1% στον αριθ­μό των ανα­γνω­στών-επι­σκε­πτών, κα­τά 34,3% στον αριθ­μό των δα­νει­σθέ­ντων βι­βλί­ων, κα­τά 30,0% στον δα­νει­σμό βι­βλί­ων για εξω­τε­ρι­κή χρή­ση, κα­τά 9,3% στον αριθ­μό πρό­σβα­σης χρη­στών σε ηλε­κτρο­νι­κές βά­σεις δε­δο­μέ­νων και κα­τά 9,4% στον αριθ­μό πρό­σβα­σης χρη­στών στις ιστο­σε­λί­δες των βι­βλιο­θη­κών.

Όσον αφο­ρά στις συλλογές βιβλίων, περιοδικών και χειρόγραφων, πα­ρου­σιά­ζε­ται αύ­ξη­ση κα­τά 4,4% στους τί­τλους και κα­τά 3,8% στους τό­μους των βι­βλί­ων, μεί­ω­ση κα­τά 0,5% στους τί­τλους και αύ­ξη­ση κα­τά 12,5% στους τό­μους των πε­ριο­δι­κών, μεί­ω­ση κα­τά 0,7% στους τί­τλους και κα­τά 0,9% στους τό­μους των χει­ρό­γρα­φων.

Μείωση ωστόσο καταγράφεται και στο προσωπικό των βιβλιοθηκών, καθώς υπάρχει μεί­ω­ση κα­τά 0,6% του συ­νο­λι­κού αριθ­μού των ερ­γα­ζο­μέ­νων. Ο αριθ­μός των βι­βλιο­θη­κο­νό­μων με ει­δι­κές σπου­δές στον κλά­δο, εμ­φα­νί­ζει αύ­ξη­ση κα­τά 1,9%, ενώ ο αριθ­μός του λοι­πού προ­σω­πι­κού με βι­βλιο­θη­κο­νο­μι­κή εμπει­ρία, μεί­ω­ση κα­τά 5,9%. Τέ­λος, μεί­ω­ση κα­τά 1,7% εμ­φα­νί­ζει και ο αριθ­μός των άλ­λων υπαλ­λή­λων.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Πολιτισμός / Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Η ανθολογία Heart Lamp για την οποία βραβεύτηκε περιλαμβάνει 12 διηγήματα που έγραψε η Mushtaq σε διάστημα τριών δεκαετιών, από το 1990 έως το 2023, αποτυπώνοντας με συγκίνηση και ευαισθησία τις δυσκολίες που βιώνουν οι μουσουλμάνες γυναίκες στη νότια Ινδία
LIFO NEWSROOM
Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας ξεχωρίζουν το «Mission Impossible: Τhe Final Reckoning» και δυο προσωπικές ταινίες μεγάλων δημιουργών, το «Δεν είμαι Εγώ» του Λεός Καράξ και το «Oh, Canada» του Πολ Σρέιντερ. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Ο Τομ Κρουζ βρέθηκε στις Κάννες για την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της νέας ταινίας του δημοφιλούς franchise, η οποία αποτελεί το δεύτερο μέρος της ιστορίας που ξεκίνησε με το Dead Reckoning
LIFO NEWSROOM
Αντιγόνη Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου & Εθνικό Θέατρο: Πρώτες εικόνες από την Αντιγόνη του Ούλριχ Ράσε

Το φετινό επετειακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Επίδαυρο ξεκινά με την Αντιγόνη, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο και σε σκηνοθεσία ενός από τους πιο συναρπαστικούς Γερμανούς σκηνοθέτες.
LIFO NEWSROOM