Πολωνία: Ακροδεξιός βουλευτής έσβησε μενορά με πυροσβεστήρα, στη Βουλή

Πολωνίας: Ακροδεξιός βουλευτής έσβησε με πυροσβεστήρα τα κεριά για την εβραϊκή Χάνουκα Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Ο Γκρέγκορζ Μπράουν, ακροδεξιός βουλευτής στην Πολωνία, έσβησε με πυροσβεστήρα τη μενορά για την εβραϊκή γιορτή Χανουκά, μέσα στο κοινοβούλιο.

Ο ακροδεξιός βουλευτής προχώρησε σε αυτή την κίνηση στον προθάλαμο του κοινοβουλίου της Πολωνίας. Σχετικά πλάνα αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της ιδιωτικής τηλεόρασης TVN24, ενώ επίσης έκαναν και τον γύρο του διαδικτύου.

Στα πλάνα φαίνεται ο Γκρέγκορζ Μπράουν τη στιγμή που πήρε στα χέρια του τον πυροσβεστήρα και να κατευθύνθηκε στον προθάλαμο του κοινοβουλίου όπου βρισκόταν η μενορά. Στη συνέχεια, άνοιξε τον πυροσβεστήρα και έσβησε τα κεριά. Στην αίθουσα επικράτησε ένα «λευκό νέφος», κάτι που ανάγκασε τους φύλακες να απομακρύνουν όσους ήταν παρόντες.

Αμέσως μετά, ο ακροδεξιός βουλευτής μπήκε στην αίθουσα των συνεδριάσεων, ανέβηκε στο βήμα και αποκάλεσε «σατανική» τη μενορά, προσθέτοντας ότι εκείνος «αποκατέστησε την ομαλότητα». Έπειτα, όταν ρωτήθηκε αν ντρέπεται για όσα έκανε, απάντησε: «Εκείνοι που συμμετέχουν σε πράξεις σατανικής λατρείας θα έπρεπε να ντρέπονται». Ο Γκρεγκόρζ Μπράουν έφυγε από το κοινοβούλιο αφού αντάλλαξε χειραψία με άλλους ακροδεξιούς βουλευτές.

Ο Ντόναλντ Τουσκ καταδίκασε την ενέργεια του ακροδεξιού βουλευτή. «Συνέβη κάτι το απαράδεκτο, που δεν θα πρέπει να ξαναγίνει ποτέ. Είναι ντροπή», δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. Επίσης, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Σίμον Χολόβνια, απέκλεισε από τη συνεδρίαση τον βουλευτή Γκρέγκορζ Μπράουν του κόμματος «Συνομοσπονδία», ενώ είπε ότι θα ενημερώσει τις εισαγγελικές αρχές. «Δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον αντισημιτισμό (…) όσο είμαι εγώ πρόεδρος του κοινοβουλίου», τόνισε. 

Ο αρχιραβίνος της Πολωνίας Μίχαελ Σούντριτς είπε στο πρακτορείο Reuters ότι οι πράξεις του Μπράουν δεν αντιπροσωπεύουν τη χώρα. «Κάποιος έσβησε τα κεριά της Χανουκά και λίγα λεπτά αργότερα τα ξανανάψαμε. Επί χιλιάδες χρόνια οι εχθροί μας προσπαθούν να μας σβήσουν, από την εποχή των Μακκαβαίων μέχρι τη Χαμάς. Αλλά οι εχθροί μας πρέπει να μάθουν ότι δεν μπορούν να μας σβήσουν», τόνισε.

Ο καρδινάλιος Γκρέγκορζ Ρις της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι ντρέπεται για τις πράξεις του Μπράουν. «Ζητώ συγγνώμη από ολόκληρη την εβραϊκή κοινότητα της Πολωνίας», έγραψε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Διεθνή / Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Τι επισημαίνεται στη δήλωση που συνυπογράφουν Εμανουέλ Μακρόν, Τζόρτζια Μελόνι, Φρίντριχ Μερτς, Κιρ Στάρμερ, Αλεξάντερ Στουμπ, Ντόναλντ Τουσκ, Αντόνιο Κόστα και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της Πρισίλα Πρίσλεϊ: Απάτη και εργαλειοποίηση τραγωδίας

Διεθνή / Βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της Πρισίλα Πρίσλεϊ: Απάτη και εργαλειοποίηση τραγωδίας

Πρώην συνεργάτες κατηγορούν την Πρισίλα Πρίσλεϊ για απάτη και εκμετάλλευση, με φερόμενες προσβολές της φήμης τους και σκηνές οικογενούς κρίσης μετά τον θάνατο της Λίζα Μαρί.
ΦΩΤ.: GETTY
Ισραηλινή μονάδα επιχειρεί να δυσφημίσει δημοσιογράφους της Γάζας ως μαχητές της Χαμάς

Διεθνή / Ισραηλινή μονάδα επιχειρεί να δυσφημίσει δημοσιογράφους της Γάζας ως μαχητές της Χαμάς

Η αποκαλυπτική έρευνα του +972 Magazine αποκαλύπτει τη «μονάδα νομιμοποίησης» του ισραηλινού στρατού, που σπιλώνει τη φήμη δημοσιογράφων της Γάζας για να δικαιολογήσει τις δολοφονίες τους
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο με πλαστά έγγραφα στην Τουρκία κλονίζει την εμπιστοσύνη – Διπλώματα, επίθεση στην αντιπολίτευση και κοινωνική αναταραχή

Διεθνή / Σκάνδαλο με πλαστά έγγραφα στην Τουρκία: Διπλώματα, επίθεση στην αντιπολίτευση και κοινωνική αναταραχή

Σκάνδαλο πλαστών τίτλων σπουδών αναστατώνει την Τουρκία: σχεδόν 200 συλλήψεις, αντίδραση της κυβέρνησης, αμφισβήτηση στατιστικών και έντονο πολιτικό κλίμα. Πώς οι τεχνολογίες ευνοούν την παραποίηση και πώς αντιδρούν οι θεσμοί;
LIFO NEWSROOM
Η εταιρεία κρυπτονομισμάτων των γιων του Ντόναλντ Τραμπ επεκτείνεται στην Ασία – Στόχος νέα αποθέματα σε Bitcoin

Διεθνή / Η εταιρεία κρυπτονομισμάτων των γιων του Ντόναλντ Τραμπ επεκτείνεται στην Ασία – Στόχος νέα αποθέματα σε Bitcoin

Η εταιρεία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων American Bitcoin, υποστηριζόμενη από τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και τον Έρικ Τραμπ, αναζητά εισηγμένες εταιρείες στην Ασία για στρατηγικές αγορές Bitcoin, στοχεύοντας σε νέα "θησαυροφυλάκια" ψηφιακών νομισμάτων
LIFO NEWSROOM