H Ναργκίς Μοχαμαντί κάνει απεργία πείνας στη φυλακή: «Θέλω να γίνω η φωνή των Ιρανών κατά της καταπίεσης»

Ναργκίς Μοχαμαντί: Κάνει απεργία πείνας στη φυλακή - Σήμερα η τελετή των βραβείων Νόμπελ Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram
0

Συνεχίζει την απεργία πείνας η φυλακισμένη Ιρανή υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ναργκίς Μοχαμαντί.

Η γυναίκα που τιμήθηκε με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης παραμένει έγκλειστη στη φυλακή Εβίν στην Τεχεράνη. Η Ναργκίς Μοχαμαντί άρχισε την τριήμερη διαμαρτυρία της χθες, όπως ανακοινώθηκε μέσω των social media, τα οποία διαχειρίζονται για λογαριασμό της φίλοι της, ενώ σήμερα είναι η τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ στο Όσλο.

Η Ναργκίς Μοχαμαντί τόνισε πως «την ημέρα της τελετής θέλω να γίνω η φωνή των Ιρανών που διαδηλώνουν εναντίον της αδικίας και της καταπίεσης». Να σημειωθεί πως σήμερα στο Όσλο η ακτιβίστρια θα αναμένεται να εκπροσωπηθεί από τον σύζυγό της, δημοσιογράφο και ακτιβιστή που είχε επίσης φυλακιστεί για σειρά ετών στο Ιράν, καθώς και από τα δίδυμα παιδιά της, τον Αλί και την Κιάνα. Αναμένεται λοιπόν, τα παιδιά της να παραλάβουν το δίπλωμά της, το χρυσό μετάλλιο του δήμου του Όσλο και να εκφωνήσουν αντ’ αυτής την ομιλία της στην τελετή απονομής.

Η Ιρανή ακτιβίστρια ανέφερε σε επιστολή της, η οποία δημοσιεύθηκε από τη σουηδική τηλεόραση, πως αυτό που της λείπει περισσότερο είναι τα παιδιά της: «Έχω πάνω από οκτώ χρόνια να τα δω».

Υπενθυμίζεται πως η Ναργκίς Μοχαμαντί τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για «τον αγώνα της εναντίον της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν» και «για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για όλους». Πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές ακτιβίστριες στο Ιράν, ενώ έχει φυλακιστεί επανειλημμένα από τα τέλη των χρόνων του 1990.

Στα τέλη του 2022, κατά τη διάρκεια εξέγερσης με έναυσμα τον θάνατο της νεαρής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί, λίγα 24ωρα μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών για υποτιθέμενη παραβίαση των αυστηρών ενδυματολογικών κανόνων για τις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία, η Ναργκίς Μοχαμαντί έφερε στο φως έκθεση που αποκάλυπτε πως δεκάδες γυναίκες υπέστησαν βασανιστήρια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου βρίσκεται.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM