Σι Τζινπίνγκ: Μετά από δέκα χρόνια στην εξουσία ο Πρόεδρος της Κίνας παραμένει αίνιγμα για τη Δύση

Σι Τζινπίνγκ: Μετά από δέκα χρόνια στην εξουσία ο Πρόεδρος της Κίνας παραμένει αίνιγμα για τη Δύση Facebook Twitter
Τα λόγια και οι πράξεις του 70χρονου Σι αποκαλύπτουν έναν άνθρωπο που φλέγεται από φιλοδοξία και χαλυβδώνεται από τις αντιξοότητες.
0

Ο ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΕΓΙΝΕ Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το 2013, έναν χρόνο μετά την ανάδειξή του σε Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος. Κατά τη δεκαετία του στην εξουσία έχει αποτελεσματικά παραγκωνίσει τους αντιπάλους του και έχει προβεί σε εκκαθαρίσεις διεφθαρμένων και νωθρών αξιωματούχων, απαιτώντας αδιάλειπτη αφοσίωση από τη βάση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Έχει καταστείλει τον ακτιβισμό, έχει φιμώσει τη διαφωνία και έχει οικοδομήσει ένα εξελιγμένο καθεστώς επιτήρησης και κοινωνικού ελέγχου. Συγχρόνως, συμπλήρωσε τα μαρξιστικά δόγματα του κόμματος με κομφουκιανικές σοφίες και συσπείρωσε τον εθνικιστικό ζήλο γύρω από τη μονοκομματική διακυβέρνηση.

Τα λόγια και οι πράξεις του 70χρονου Σι αποκαλύπτουν έναν άνθρωπο που φλέγεται από φιλοδοξία και χαλυβδώνεται από τις αντιξοότητες – έναν κόκκινο αριστοκράτη που βλέπει την ηγεσία ως κληρονομικό δικαίωμα και έναν έξυπνο μαχητή που απέφυγε τα σκάνδαλα και εκμεταλλεύτηκε την καλή του τύχη για να χαράξει την πορεία του προς την εξουσία.

Στελέχη του κόμματος περιγράφουν τον Σι ως micromanager, ο οποίος ασκεί προσωπική επιρροή στον τρόπο σχεδιασμού και εκτέλεσης των αποφάσεων και οι πρόσφατες εξαφανίσεις δύο υπουργών υψηλού προφίλ υπογραμμίζουν ορισμένες από τις προφανείς συνέπειες του κυριαρχικού τρόπου διακυβέρνησης που εκπροσωπεί.

Ο Κιν Γκανγκ παύθηκε αιφνιδιαστικά από τα καθήκοντα του ως υπουργός Εξωτερικών τον Ιούλιο, χωρίς καμιά εξήγηση. Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας Λι Σανγκφού δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τον Αύγουστο, με ορισμένες ειδησεογραφικές αναφορές να υποδηλώνουν ότι έχει τεθεί υπό έρευνα. Ουδείς Κινέζος αξιωματούχος δεν έχει εξηγήσει επισήμως τι τους συνέβη.

«Οι άνθρωποι που έχουν μικρή επαφή με την εξουσία, που είναι μακριά από αυτήν, βλέπουν πάντα αυτά τα πράγματα ως μυστηριώδη και καινοφανή», έχει πει. «Αλλά αυτό που βλέπω εγώ δεν είναι μόνο τα επιφανειακά πράγματα... Βλέπω... πώς οι άνθρωποι μπορούν να πάνε από το κρύο στο ζεστό. Αντιλαμβάνομαι την πολιτική σε ένα βαθύτερο επίπεδο»

Αν και οι λεπτομέρειες είναι λιγοστές και στις δύο περιπτώσεις, αυτό που είναι γνωστό είναι ότι αμφότεροι αποτελούσαν επιλογές του ίδιου του Σι, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την κρίση και την ικανότητα του Κινέζου ηγέτη να επιλέγει καθαρούς και καταρτισμένους αξιωματούχους για να στελεχώσουν την κυβέρνησή του.

Οι εξαφανίσεις τους αντικατοπτρίζουν επίσης το πώς η λεγόμενη «πολιτική του μαύρου κουτιού» της Κίνας έχει γίνει ακόμη πιο αδιαφανής υπό τον Σι, ο οποίος έχει συγκεντρώσει τη λήψη αποφάσεων σε έναν στενό ηγετικό κύκλο και δίνει μεγάλη έμφαση στη μυστικότητα.

Συγχρόνως, η δυσαρέσκεια βράζει στις τάξεις τόσο των Ουιγούρων όσο και των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ. Οι προσπάθειες να διαδοθούν τα μανδαρινικά κινέζικα ως επίσημη γλώσσα των μειονοτικών εθνοτικών ομάδων έχουν τροφοδοτήσει την πικρία ακόμα και μεταξύ κοινοτήτων που το κόμμα θεωρεί εδώ και καιρό ως πρότυπες μειονότητες, όπως οι Κινέζοι της Μογγολίας. Και οι συνεχιζόμενες τριβές με την Ταϊβάν έχουν περαιτέρω υποδαυλίσει το αντικινεζικό συναίσθημα ωθώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες Δυτικές δημοκρατίες να ενισχύσουν τους δεσμούς με την Ταϊπέι.

Οι προσπάθειες του Σι να εκσυγχρονίσει τον στρατό και να εφαρμόσει τη δύναμή του σε εδαφικές διαφορές έχουν επίσης πυροδοτήσει τις περιφερειακές εντάσεις και έχουν αυξήσει το φάσμα της ένοπλης σύγκρουσης.

Σι Τζινπίνγκ: Μετά από δέκα χρόνια στην εξουσία ο Πρόεδρος της Κίνας παραμένει αίνιγμα για τη Δύση Facebook Twitter
Ο Σι με την κόρη του Μίνγκτσε το 2012, λίγους μήνες πριν γίνει Πρόεδρος της Κίνας.

«Το Πεκίνο προτιμά την ειρηνική ενοποίηση και τα στρατιωτικά μέσα είναι η έσχατη λύση, αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πραγματικά τι σκέφτεται ο Σι», προειδοποιεί ο Λι Χσι-μιν, απόστρατος ναύαρχος της Ταϊβάν. «Ποτέ μη λες ποτέ».

Η ίδια η ανατροφή του Σι Τζινπίνγκ ίσως εξηγεί εν μέρει την προσέγγισή του. Ο πατέρας του, Σι Τσονγκτσού, ανώτερος αξιωματούχος, «εκκαθαρίστηκε» από την ηγεσία του Κόμματος το 1962 επειδή φέρεται να ηγείτο μιας αντι-κομματικής κλίκας που προσπαθούσε να καταλάβει την εξουσία.

Τα χειρότερα θα ακολουθούσαν μετά την έναρξη της Πολιτιστικής Επανάστασης το 1966, όταν ο Σι έκλεινε τα 13 του χρόνια. Θα φυλακιστεί τρεις με τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων εκείνης της ταραχώδους δεκαετίας, με τους Κόκκινους Φρουρούς του Μάο να απειλούν να τον εκτελέσουν, όπως θα θυμόταν ο ίδιος δεκαετίες αργότερα.

Αυτό δίδαξε στον Σι τη βιαιότητα της πολιτικής και τις εσωτερικές λειτουργίες της εξουσίας. «Οι άνθρωποι που έχουν μικρή επαφή με την εξουσία, που είναι μακριά από αυτήν, βλέπουν πάντα αυτά τα πράγματα ως μυστηριώδη και καινοφανή», έχει πει. «Αλλά αυτό που βλέπω εγώ δεν είναι μόνο τα επιφανειακά πράγματα... Βλέπω... πώς οι άνθρωποι μπορούν να πάνε από το κρύο στο ζεστό. Αντιλαμβάνομαι την πολιτική σε ένα βαθύτερο επίπεδο».

Η πρώτη του σύζυγος, Κε Σιαομίνγκ, είναι η κόρη του πρώην πρέσβη της Κίνας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά το ζευγάρι τσακωνόταν «σχεδόν κάθε μέρα», σύμφωνα με έναν παλιό κοινό τους φίλο, ο οποίος είχε πει επίσης είπε ότι ο Σι και η σύζυγός του χώρισαν όταν εκείνος αρνήθηκε να πάει μαζί της στην Αγγλία. Οι επίσημες βιογραφίες του Σι σιωπούν σχετικά με αυτόν τον γάμο.

Σι Τζινπίνγκ: Μετά από δέκα χρόνια στην εξουσία ο Πρόεδρος της Κίνας παραμένει αίνιγμα για τη Δύση Facebook Twitter
Η Πενγκ Λιγιουάν, μια δημοφιλής τραγουδίστρια, η οποία είναι εννέα χρόνια νεότερή του, ήταν πολύ πιο διάσημη από εκείνον όταν συναντήθηκαν στα τέλη του 1986.

Ήταν ο δεύτερος γάμος του που ενίσχυσε τις πολιτικές και στρατιωτικές διασυνδέσεις του Σι και πρόσθεσε μια πινελιά λάμψης στη λιτή δημόσια εικόνα του. Η Πενγκ Λιγιουάν, μια δημοφιλής τραγουδίστρια, η οποία είναι εννέα χρόνια νεότερή του, ήταν πολύ πιο διάσημη από εκείνον όταν συναντήθηκαν στα τέλη του 1986.

Όταν παντρεύτηκαν τον Σεπτέμβριο του 1987, η τελετή ήταν σεμνή. Καθώς το εθνικό προφίλ του Σι αυξήθηκε τη δεκαετία του 2000, η Πενγκ έγινε η συνήγορός του, επαινώντας τον σε συνεντεύξεις ως ιδανικό σύζυγο και ως αφοσιωμένο πατέρα της κόρης τους και μοναδικού τους παιδιού, της Μίνγκτσε.

Ως ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Σι όρισε τον εαυτό του επικεφαλής επιτροπών που επέβλεπαν βασικά χαρτοφυλάκια, όπως η οικονομία, η εθνική ασφάλεια, οι εξωτερικές υποθέσεις, οι νομικές υποθέσεις και η πολιτική για το διαδίκτυο. Τοποθέτησε στενούς και έμπιστους συνεργάτες σε θέσεις-κλειδιά, υπονομεύοντας τους αντιπάλους του με κούφιες προαγωγές σε ρόλους με μικρή εξουσία ή αλλάζοντας διαρκώς τις αρμοδιότητές τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο Xi εξουδετέρωσε πιθανούς αντιπάλους εκκαθαρίζοντας όχι τους ίδιους αλλά τους συνεργάτες και τους υποστηρικτές τους μέσω πειθαρχικών ελέγχων.

Ελάχιστοι ή και κανείς, ενδεχομένως ούτε ο ίδιος ο Σι, δεν γνωρίζει πόσο καιρό σκοπεύει να παραμείνει στην εξουσία. Ούτε έχει ξεκαθαρίσει αν, πότε ή πώς θα ορίσει διάδοχο. Ο Σι έχει πιθανότατα ένα χρονοδιάγραμμα στο μυαλό του, αλλά οι μεταβαλλόμενες συνθήκες θα μπορούσαν να τον αναγκάσουν να επανεξετάσει τα σχέδιά του. Η αβεβαιότητα κρατά την ελίτ του κόμματος σε εγρήγορση, βοηθώντας τον Σι να διατηρεί τον έλεγχο και να κερδίζει χρόνο αξιολογώντας τους πιθανούς διαδόχους.

Με στοιχεία από The Telegraph

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κίνα: Τι είπε ο Σι Τζινπίνγκ στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος - Στο «επίκεντρο» η Ταϊβάν και ο κορωνοϊός

Διεθνή / Κίνα: Τι είπε ο Σι Τζινπίνγκ στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος - Στο «επίκεντρο» η Ταϊβάν και ο κορωνοϊός

Για περισσότερο από μιάμιση ώρα ο Κινέζος πρόεδρος έκανε απολογισμό των πέντε τελευταίων ετών και παρουσίασε τον οδικό του χάρτη για την επόμενη πενταετία
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ