ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

21 μέρη της Αθήνας που ξέρουν να φτιάχνουν κέικ

to rini Facebook Twitter
Το carrot cake της Μαρίνας Χρονά βγάζει κάτι το έντονα μπαχαράτο και έχει frosting από μασκαρπόνε. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια που το κέικ το βρίσκαμε είτε ετοιματζίδικο και συσκευασμένο είτε ψάχναμε συνταγές για να το φάμε σπιτικό. Δεν ήταν ένα προϊόν στο οποίο έδιναν βάση οι φούρνοι της πόλης, και αν το έφτιαχναν, δεν το προσέφεραν σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, δεν είχαμε επιλογές, ήταν συνήθως στις ίδιες γεύσεις που βρίσκαμε και το soft παγωτό: σοκολατένιο, βανίλια ή ανάμεικτο – τελεία. Μέχρι που ήρθε η εποχή του specialty coffee στην Αθήνα. Tα νέα, ποιοτικά καφέ της έχουν τα δικά τους μικρά αρτοποιεία και τους ζαχαροπλάστες τους. Σε περίπτωση που δεν έχουν τη δυνατότητα και τον χώρο για κάτι τέτοιο, συνεργάζονται και φιλοξενούν καθημερινά στις βιτρίνες τους γλυκά από bakers χωρίς έδρα, αναπτύσσοντας έτσι μια δημιουργική κοινότητα που μας φτιάχνει τη μέρα.

Έπειτα μπήκαν στο παιχνίδι και οι third wave φούρνοι, εκείνα τα μέρη που, μαζί με τα προζυμένια ψωμιά αργής ωρίμανσης και τα ολόφρεσκα είδη βιενουαζερί που ξεφουρνίζουν, όλο και κάποιο κέικ ετοιμάζουν, τελειοποιούν τα κλασικά, τσεκάρουν ποιες γεύσεις παίζουν πολύ στα social ή κάνουν τα δικά τους γευστικά πειράματα. Σε κάθε περίπτωση, ένα κομμάτι ωραίο κέικ, ένα comfort γλυκό χωρίς πολλή ζάχαρη και συντηρητικά το βρίσκουμε πια σίγουρα για πρωινό. Ακόμα και δώρο σε φίλους που μας καλούν στο σπίτι τους μπορούμε να πάμε πια, σε εκείνους που λένε ότι δεν αντέχουν τα παστοειδή και τις τούρτες.

Tα νέα ποιοτικά καφέ της Αθήνας έχουν τα δικά τους μικρά αρτοποιεία και τους ζαχαροπλάστες τους.

Θα ξεκινήσω από το κέικ του οποίου η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε τη δεκαετία του '30, την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης στις ΗΠΑ, και ήταν μια λύση για τα νοικοκυριά που προσπαθούσαν να μην πετάνε τίποτα να αξιοποιήσουν τις παραγινωμένες μπανάνες. Τρένταρε όσο κανένα γλυκό μέσα στην πρώτη καραντίνα και αν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει χίπστερ κέικ, ο τίτλος τού ανήκει δικαιωματικά. To banana bread κυκλοφορεί πολύ στην Αθήνα, θα αναφερθώ όμως στα αγαπημένα του δικού μας γραφείου. Το δικό μου είναι αυτό του ANÄNA (Πραξιτέλους 33, 211 1151788) που κόβεται πάντα και σε μια μεγάλη, χορταστική φέτα. Έχει και άλλες ωραίες προτάσεις σε κέικ, μπορείτε να δείτε το εβδομαδιαίο του μενού στα highlights του Ιnstagram.

asterisque Facebook Twitter
Αsterisque. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υποψηφιότητα για το καλύτερο banana bread του κέντρου βάζει και το Black Salami (Ζωοδόχου Πηγής 71, Εξάρχεια), η Μπιάνκα από το ατελιέ της LiFO σας το συστήνει ανεπιφύλακτα. Προζυμένιο, με μπόλικη σοκολάτα και ζουμερό το προσφέρει τοFika του Κουκακίου (Βούρβαχη 6, 210 9226010), από εκεί να δοκιμάσετε οπωσδήποτε και το Lemon poppy seed cake με τα κόκκινα φρούτα και το φιστίκι Αιγίνης, αν το πετύχετε.

Σε δύο εκδοχές, vegan και μη vegan, μπορείτε να το παραγγείλετε, μαζί με τον καφέ σας, από το Taf Coffee (Εμμανουήλ Μπενάκη 7, Εξάρχεια, 210 3800014). Vegan, με κομματάκια μαύρης σοκολάτας, είναι και αυτό του κορυφαίου καφέ Foyer (Βρυάξιδος 2, 210 7514124) που μέσα στον Ιούλιο άλλαξε διεύθυνση και μετακόμισε στο Παγκράτι. Χωρίς γλουτένη, το προσφέρουν στο Astérisque, όπως και το κέικ καρότου –να τα δοκιμάσετε και τα δύο, ακόμα και αν δεν έχετε δυσανεξία. Gluten free κέικ αμυγδάλου, σε σχήμα που μάλλον θα σας ξυπνήσει παιδικές αναμνήσεις–μπορεί να θα σας θυμίσει εκείνα τα στρογγυλά που βρίσκαμε στα σούπερ μάρκετ, τυλιγμένα σε λευκό χαρτί και πολλά μαζί σε μια σακούλα–έχει το Williwaw της Κυψέλης (Κερκύρας 69, 210 8220745). 

Oven Facebook Twitter
Oven

Κάποτε πιστεύαμε ότι το μόνο που είχε νόημα στο carrot cake ήταν το άψογο frosting με τυρί κρέμα, που φυσικά είναι απαραίτητο, αλλά δεν είναι το μόνο συστατικό που το κάνει πετυχημένο. Δοκιμάστε αυτό που φτιάχνει η Μαρίνα Χρονά στο Santo Belto της Κυψέλης (Αγίας Ζώνης 21, 211 7151755) και στο Ρίνι Δίπλα στο Μουσείο (Ρεθύμνου 8, 2108836781). Βγάζει κάτι το έντονα μπαχαράτο και έχει frosting από μασκαρπόνε. Τη συνταγή της την έχει φέρει από τη Σουηδία, όπου έκανε την πρακτική της σε ένα διάστερο εστιατόριο. Επίσης, στο ĒRE Athens (Ερεχθείου 30, Κουκάκι, 210 9236622), εκτός από τα ανάλαφρα και σε διάφορους συνδυασμούς cheesecakes που ετοιμάζει η Γεωργία Ρωμάνου, θα βρείτε και ένα carrot cake που θα σας ικανοποιήσει, ιδιαίτερα αν έχετε κουραστεί να δοκιμάζετε στέγνα τέτοια.  

Με green cheese frosting, γλάσο λεμονιού και μαρμελάδα μύρτιλο, το Blueberry lemon layer cake είναι το μεγάλο σουξέ του Morning Sweetie (Ζακύνθου 13, Κυψέλη, 211 7354924) στο οποίο ετοιμάζουν και αλμυρά κέικ, όπως αυτό με πράσο, μανιτάρι, κεφαλογραβιέρα και φρέσκο θυμάρι. Λαχταριστό blueberry cake ψήνει και το Oven (λεωφ. Βασιλέως Παύλου 104, 210 3633303 / Αρτέμιδος 9, 210 9681275), το microbakery της Βούλας που πλέον λειτουργεί και στη Γλυφάδα. 

economidis Facebook Twitter
Το marble ή marbre κέικ του Δημήτρη Οικονομίδη. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Έχουμε φάει πολύ μέτριο red velvet, αλλά ο Μονόκερος του Παγκρατίου ήρθε για να το προσφέρει σωστό, με ανάλαφρο cream cheese frosting βανίλιας–σας το στέλνει σε κομμάτι. Και μπορεί να το τουμπάραμε κατά λάθος και να μην καταφέραμε να το φωτογραφίσουμε, αλλά το γραφείο ενθουσιάστηκε με τη γεύση του. Πάλι από την πλευρά του ατελιέ μας, η Μαργαρίτα προτείνει το muffin βανίλια-blueberry από τον Φούρνο του Τάκη στο Kουκάκι (Μισαραλιώτου 14, 210 9230052)– είναι λίγο παραπάνω γλυκό απ’ όσο θα ήθελα, αλλά εσωτερικά είναι όσο υγρό πρέπει και δεν παύει να είναι μια ωραία επιλογή, αν είναι στον δρόμο σας.

Υπάρχουν κι εκείνοι που επαναπροσδιορίζουν τι πάει να πει ανάμεικτο σοκολάτα-βανίλια κέικ, marble ή marbre. Ο Dimitris Economides (λεωφ. Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό, 210 6755000) το προσφέρει σε δύο εκδοχές, φτιαγμένο από εκλεκτά υλικά, κλασικό ή με επικάλυψη γκανάς σοκολάτα-βανίλια. Το βρίσκουμε κλασικό στο Τρομερό Παιδί των Ιλισίων (Παπαδιαμαντοπούλου 30, 210 7777537), εκεί όπου μπορείτε να πετύχετε στη βιτρίνα τους και ένα κέικ λεμόνι-μέλι και διάφορες άλλες φίνες γεύσεις. Ιδιαίτερη πρόταση, πάλι με λεμόνι, είναι αυτή του Flake στην Κυψέλη (Σποράδων 24), που σαρώνει με το brunch του. Εκεί σερβίρουν ένα κέικ με κουρκουμά και παπαρουνόσπορο.

tromero paidi Facebook Twitter
Τρομερό Παιδί

Αν θέλετε το κέικ σας άκρως σοκολατένιο, βελούδινο στο κόψιμο και υγρό εσωτερικά, πρέπει να αναζητήσετε το chocolate moelleux (τo lava cake δηλαδή) του Madame Fraise (Υμηττού 225, Παγκράτι, 211 4186086) στις εφαρμογές διανομής φαγητού. Δεν υπάρχει σε ατομική μερίδα, αλλά είναι ό,τι πρέπει για να το προσφέρετε μετά από ένα σπιτικό γεύμα. Στα ζαχαροπλαστεία Φύσις (λεωφ. Μεσογείων 450 / Αγ. Παρασκευή, 210 6090740 / Λεωφ. Κηφισίας 98 / Μαρούσι, 211 406926) θα σας προτείνουν να συνδυάσετε με παγωτό στρατσιατέλα το moelleux που φτιάχνουν χωρίς αλεύρι και μόνο με σοκολάτα υγείας.

madame fraise Facebook Twitter
Αν θέλετε το κέικ σας άκρως σοκολατένιο, βελούδινο στο κόψιμο και υγρό εσωτερικά, τότε πρέπει να αναζητήσετε το chocolate moelleux (τo lava cake δηλαδή) του Madame Fraise.

Εντυπωσιακά κέικ-τούρτες, στολισμένα, instagrammable αλλά και vegan, ιδανικά για γενέθλια και λοιπές γιορτές μπορείτε να παραγγείλετε από το Holly Llama (Γρ. Κυδωνιών 8, Υμηττός, 210 7626078 / Νίκης 23, Σύνταγμα, 210 3212756). Μπορείτε να βρείτε όλες του τις προτάσεις online, ενώ καθημερινά στα καταστήματά του βρίσκουμε και κέικ τα οποία μπορούμε να πάρουμε για τον δρόμο, όπως αυτό με το λεμόνι, τους σπόρους chia και το φιλέ αμύγδαλο, το κέικ σοκολάτας βουτηγμένο σε σοκολάτα, χωρίς ζάχαρη, και ένα ακόμα με χουρμά και σύκο. Τέλεια vegan κέικ σε μέγεθος γενεθλίων και οκτώ διαφορετικές γεύσεις ετοιμάζει και η Έρη Καρακούση που βρίσκεται πίσω από το @eribakesvegan στο Ιnstagram. Απλώς μην το θυμηθείτε τελευταία στιγμή, στείλτε της τουλάχιστον πέντε μέρες πριν.

holy llama Facebook Twitter
Εντυπωσιακά κέικ, στολισμένα, instagrammable αλλά και vegan, ιδανικά για γενέθλια και λοιπές γιορτές μπορείτε να παραγγείλετε από το Holly Llama.
Γεύση
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αρχάριος vegan; Ένας μίνι οδηγός για να το πάρεις απόφαση

Υγεία & Σώμα / Αρχάριος vegan; Ένας μίνι οδηγός για να το πάρεις απόφαση

Πολλοί πιστεύουν ότι το να γίνεις vegan είναι κάτι δύσκολο, ότι δεν θα τρως πλέον νόστιμα φαγητά, ότι θα σου λείπουν πολύτιμες ουσίες, και διάφορους άλλους αστικούς μύθους. Ευτυχώς, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Astérisque: Ο νέος third wave φούρνος της Αθήνας είναι αποκλειστικά gluten free

Γεύση / Astérisque: Αυτός ο third wave φούρνος της Αθήνας είναι αποκλειστικά gluten free

Για τους ανθρώπους που πάσχουν από κοιλιοκάκη το φρέσκο και νόστιμο ψωμί είναι πολυτέλεια. Ή, τουλάχιστον, ήταν, μέχρι η Αστέρω Στρατάκη να ανοίξει έναν φούρνο στο Μετς που ξεφουρνίζει όσα στερήθηκε κι εκείνη για χρόνια, ενώ παράλληλα απευθύνεται σε όλους μας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ