Απεργία την Πρωτομαγιά

Astérisque: Ο νέος third wave φούρνος της Αθήνας είναι αποκλειστικά gluten free

Astérisque: Ο νέος third wave φούρνος της Αθήνας είναι αποκλειστικά gluten free Facebook Twitter
Η Αστέρω έδωσε στον φούρνο της το όνομα Astérisque που ναι μεν παραπέμπει στο όνομά της, παραπέμπει δε σε όλα εκείνα τα προϊόντα που μέχρι τώρα αποτελούν έναν αστερίσκο, που χρειάζονται επεξήγηση. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Η Αθήνα έχει ανεβάσει το επίπεδο του ψωμιού της, αυτό είναι γνωστό. Εκείνο όμως που δεν συζητείται συχνά είναι ότι υπάρχει μια κατηγορία καταναλωτών που όσοι third wave φούρνοι κι αν έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια σε διάφορα σημεία της πόλης εκείνοι δεν μπορούν να δοκιμάσουν τα προϊόντα τους και να σχηματίσουν άποψη γι’ αυτά. Αυτό τουλάχιστον συνέβαινε μέχρι πριν από λίγες μέρες που εμφανίστηκε σε έναν από τους άκρως γοητευτικούς πεζόδρομους του Μετς ένας φούρνος ο οποίος προσφέρει όσα έχουν στερηθεί κάποιοι για χρόνια.

Πριν από μια δωδεκαετία, εξαιτίας μιας πολύ έντονης εντεροπάθειας που την έκανε να επισκεφθεί πολλούς γαστρεντερολόγους μέχρι να καταλάβει τι συμβαίνει στο σώμα της, η Αστέρω Στρατάκη ανακάλυψε ότι πάσχει από κοιλιοκάκη, δηλαδή από δυσανεξία στη γλουτένη, την πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, στο κριθάρι, στη σίκαλη, στη βρόμη. Η δυσκολία απορρόφησής της δεν εκδηλώνεται σε όλα τα σώματα με τον ίδιο τρόπο, μπορεί να είναι και ασυμπτωματική. Όμως, όταν τα συμπτώματα εκδηλώνονται τελικά, αποτελούν τροχοπέδη για την καθημερινότητα. Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο που δεν επιδέχεται φαρμακευτική θεραπεία, το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να ακολουθεί μια διατροφή χωρίς γλουτένη.

Στον νέο φούρνο του Μετς ετοιμάζουν το δικό τους προζύμι με πιστοποιημενα gluten free γαλλικά άλευρα από φαγόπυρο και κεχρί, ενώ δουλεύουν και με ρυζάλευρο. Προσφέρουν, λοιπόν, και προζυμένια ψωμιά αλλά και με μαγιά, όλα τους πρωτεϊνικά.

Οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη δεν μπορούν να εκτεθούν ούτε σε ίχνη γλουτένης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να φάνε οπουδήποτε, ακόμα κι αν σε έναν τυπικό φούρνο ή σε ένα εστιατόριο υπάρχουν προτάσεις φαγητού οι οποίες δεν περιέχουν γλουτένη – το πιθανότερο είναι ότι έχουν επιμολυνθεί με αυτήν από τη στιγμή που στον χώρο χρησιμοποιούνται σιτάλευρα. «Στην πραγματικότητα, αυτό που αντιμετωπίζεις όταν έχεις κοιλιοκάκη είναι ένα διαρκές κοινωνικό άγχος, δεν ξέρεις σε τι είσαι εκτεθειμένος, ακόμα και όταν προσπαθείς να εξηγήσεις για ποιον λόγο ρωτάς τι ακριβώς περιέχουν τα φαγητά, οι περισσότεροι το αντιμετωπίζουν σαν μια παραξενιά».

Astérisque: Ο νέος third wave φούρνος της Αθήνας είναι αποκλειστικά gluten free Facebook Twitter
Στον νέο φούρνο του Μετς ετοιμάζουν το δικό τους προζύμι με πιστοποιημενα gluten free γαλλικά άλευρα από φαγόπυρο και κεχρί, ενώ δουλεύουν και με ρυζάλευρο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

«Δεν μπορούσα να φάω, δεν μπορούσα να κοινωνικοποιηθώ, ήμουν περιορισμένη στο σπίτι. Αν έχεις πολύ καλή οργάνωση, εξασφαλίζεις κάποια πράγματα που διευκολύνουν την καθημερινότητά σου, αλλά δεν μπορείς να την έχεις πάντα. Δεν γίνεται να είσαι συνέχεια με ένα τάπερ, και δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές στην Ελλάδα δυστυχώς». Η Αστέρω πρόλαβε την εποχή κατά την οποία τα gluten free προϊόντα ήταν διαθέσιμα αποκλειστικά στα φαρμακεία. «Έπρεπε να επισκεφτείς ένα δημόσιο νοσοκομείο, να υποβληθείς σε εξετάσεις αίματος και αντισωμάτων για κοιλιοκάκη και σε γαστροσκόπηση. Έπαιρνες λοιπόν τη γνωμάτευση ότι πάσχεις από αυτό και μια συνταγή σαν αυτή των φαρμάκων.

Πήγαινες στο φαρμακείο και ζητούσες τα τρόφιμα που ήθελες να σου φέρουν, αραβικές πίτες, κριτσίνια, κέικ, όλα τυποποιημένα και εισαγωγής. Έπειτα έπρεπε να υποβάλλεις μηνιαίως τις αποδείξεις στις οποίες ο έμπορος όφειλε να αναγράφει ότι το προϊόν είναι χωρίς γλουτένη για την καταβολή της αποζημίωσης, ενώ κάθε χρόνο έπρεπε να επικαιροποιείς και τη γνωμάτευση». Το κρατικό επίδομα κοιλιοκάκης είναι αυτήν τη στιγμή εκατό ευρώ τον μήνα, «τα οποία είναι πολύ λίγα, αφού η αξία αυτών των προϊόντων είναι τρεις φορές πάνω από εκείνα που περιέχουν τυπικά σιτάλευρα. Κάποια στιγμή κουράστηκα να το κάνω όλο αυτό, υπήρχαν περίοδοι της ζωής μου που προτιμούσα να μη φάω ψωμί ούτε κέικ, εκτός αν το έφτιαχνα σπίτι. Πόση συσκευασμένη τροφή να φας;»

Για τους ανθρώπους που πάσχουν από κοιλιοκάκη το φρέσκο και νόστιμο ψωμί είναι προφανώς πολυτέλεια. Η Αστέρω δεν είχε καμία σχέση με την αρτοποιία πριν. Έχει τελειώσει διοίκηση επιχειρήσεων, εργαζόταν για χρόνια σε τράπεζα, έπειτα εργάστηκε στo μάρκετινγκ της Harley-Davidson, μέχρι που ένιωσε ότι τα corporate περιβάλλοντα είναι κάπως αποστειρωμένα για εκείνη. Και κάπως έτσι προέκυψε η ιδέα να ανοίξει τον δικό της φούρνο, στον οποίο δεν χρησιμοποιεί πουθενά και σε τίποτα γλουτένη.

Astérisque: Ο νέος third wave φούρνος της Αθήνας είναι αποκλειστικά gluten free Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Astérisque: Ο νέος third wave φούρνος της Αθήνας είναι αποκλειστικά gluten free Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Η αρχιτέκτονας και σκηνογράφος του Εθνικού Θεάτρου Τίνα Τζόκα σχεδιάσε τον χώρο που ισορροπεί ιδανικά μεταξύ του ρουστίκ και του σύγχρονου, η Μαριλένα Καλαϊτζαντωνάκη φιλοτέχνησε έναν πίνακα με μουσική και ακροβατικά, φουρνίσματα και bagels που αιωρούνται, η Ελίνα Μαυρομμάτη και η Χλόη Σίμου έφτιαξαν τα κεραμικά φωτιστικά που θυμίζουν και τη διαδικασία παραγωγής του ψωμιού, «ζυμώνεις - στεγνώνεις - ψήνεις». Η Αστέρω έδωσε στον φούρνο της το όνομα Astérisque που ναι μεν παραπέμπει στο όνομά της, παραπέμπει όμως σε όλα εκείνα τα προϊόντα που μέχρι τώρα έχουν έναν αστερίσκο, χρειάζονται επεξήγηση.  

Σε συνεργασία με τον αρτοποιό Χάρη Παπαλίτσα έβγαλαν τις συνταγές του ψωμιού, «έχουμε καταφέρει να βγάλουμε ένα προϊόν που για δυο-τρεις μέρες παραμένει ζωντανό». Μην περιμένετε εντυπωσιακό φούσκωμα από ένα ψωμί χωρίς γλουτένη, ούτε τον τυπικό διαχωρισμό λευκού και μαύρου, ή αυτό το μελί χρώμα του ξεροψημένου. Τα καρβέλια του Astérisque, όμως, δεν υπολείπονται ούτε σε γεύση, ούτε σε υφή, ούτε σε εμφάνιση.

Στον νέο φούρνο του Μετς ετοιμάζουν το δικό τους προζύμι με πιστοποιημένα gluten free γαλλικά άλευρα από φαγόπυρο και κεχρί, ενώ δουλεύουν και με ρυζάλευρο. Προσφέρουν, λοιπόν, και προζυμένια ψωμιά αλλά και με μαγιά, όλα τους πρωτεϊνικά. Στα ράφια του θα βρείτε το «generic», ένα ψωμί για όλες τις χρήσεις, για όλη τη μέρα και για κάθε συνδυασμό, το προζυμένιο τους, μια μπαγκέτα, ένα πολύσπορο και ένα γεμιστό με αποξηραμένο σύκο, φουντούκι και πορτοκάλι που είναι από τα πιο ωραία που έχω δοκιμάσει στην Αθήνα: μπορείτε να το κάνετε κομμάτι του πρωινού σας, να το απολαύσετε ως σνακ, να το βάλετε σε ένα πλατό τυριών για να συνοδεύσετε το κρασί σας. 

Astérisque: Ο νέος third wave φούρνος της Αθήνας είναι αποκλειστικά gluten free Facebook Twitter
Σύντομα θα εμπλουτίσουν τις προτάσεις τους με vegan επιλογές και γλυκά χωρίς ζάχαρη. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Astérisque: Ο νέος third wave φούρνος της Αθήνας είναι αποκλειστικά gluten free Facebook Twitter
Το γεμιστό ψωμί με σύκο μπορείτε να το κάνετε κομμάτι του πρωινού σας, να το απολαύσετε σαν σνακ, να το βάλετε σε ένα πλατό τυριών για να συνοδεύσετε το κρασί σας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Astérisque: Ο νέος third wave φούρνος της Αθήνας είναι αποκλειστικά gluten free Facebook Twitter
Κάνουν άψογο τσιζκέικ και άλλα γλυκά βιτρίνας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Με εμπειρία στη Σπονδή και το Ergon, ο Μάνος Κόβρας διαγνώστηκε κι εκείνος με κοιλιοκάκη πριν από έναν χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι ο μόνος τρόπος για να εργαστεί σε οποιαδήποτε κουζίνα κυκλοφορεί γλουτένη θα ήταν φορώντας συνεχώς μάσκα. Αλλά ακόμα και αυτό να έκανε, δεν θα μπορούσε να δοκιμάσει τα ίδια του τα γλυκά. Η συνάντησή του με την Αστέρω ακούγεται σχεδόν καρμική, έτσι έγινε ο pastry chef του Astérisque. Έχουν ετοιμάσει ποικιλία από γλυκίσματα, cookies όπως αυτό με την πούδρα αμυγδάλου και τη σοκολάτα γάλακτος, donuts με πραλίνα φουντουκιού, ένα carrot cake για το οποίο η Αστέρω είναι πολύ περήφανη, και νοστιμότατα κανελέ – και αυτά να τα δοκιμάσετε.

Κάνουν και άψογο τσιζκέικ και άλλα γλυκά βιτρίνας, ενώ δεν λείπουν τα αλμυρά, τα σάντουιτς, τα bagels, οι αλμυρές τάρτες, ενώ σύντομα θα εμπλουτίσουν τις προτάσεις τους με vegan επιλογές και γλυκά χωρίς ζάχαρη. Προτείνω, τη μέρα που θα το επισκεφθείτε να δώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας και να απολαύσετε ό,τι κι αν επιλέξετε από τα παραπάνω στα παγκάκια απέναντι από την είσοδο του φούρνου. Θα νιώσετε για λίγο ότι βρίσκεστε κάπου αλλού, μακριά από το κέντρο της Αθήνας.

Χαρβούρη 2, Μετς

Astérisque: Ο νέος third wave φούρνος της Αθήνας είναι αποκλειστικά gluten free Facebook Twitter
Σε συνεργασία με τον αρτοποιό Χάρη Παπαλίτσα έβγαλαν τις συνταγές του ψωμιού και ο Μάνος Κόβρας έγινε ο pastry chef του Astérisque. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Γεύση
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ