Ναγκόρνο- Καραμπάχ: Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν διευθέτησαν τη διαμάχη, λέει ο Λαβρόφ

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν διευθέτησαν τη διαμάχη, λέει ο Λαβρόφ Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει, σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ, για να υπάρξουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Όπως ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, «το Γερεβάν και το Μπακού πράγματι διευθέτησαν την κατάσταση για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ήρθε η ώρα για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα που σίγουρα θα βοηθήσουν σε αυτό», συμπλήρωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας άφησε αιχμές για τη Δύση πως προσπαθεί να επιβληθεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, «κάτι που δεν χρειάζεται», όπως σημείωσε.

Σημειώνεται πως η Ρωσία έχει ειρηνευτική δύναμη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μία περιοχή όπου αν και βρίσκεται εντός του Αζερμπαϊτζάν, η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Αρμένιοι, κάτι που αποτελεί εστία διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών. 

Μάλιστα, το Μπακού αποφάσισε να εξαπολύσει στην περιοχή μία αστραπιαία επίθεση στις αρχές της εβδομάδας, ενώ 24 ώρες μετά ανακοινώθηκε εκεχειρία, με μεσολάβηση της Μόσχας.

Ναγκόρνο- Καραμπάχ: Εφαρμόζεται η εκεχειρία, λένε Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν

Οι αρμενικές αρχές του αποσχισθέντος Ναγκόρνο-Καραμπάχ δήλωσαν σήμερα ότι οι όροι της εκεχειρίας τους με το Αζερμπαϊτζάν εφαρμόζονται κανονικά, και ότι προχωρούν οι εργασίες για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και την απομάκρυνση των τραυματιών.

Το Αζερμπαϊτζάν, από την πλευρά του, υποσχέθηκε σήμερα από το βήμα του ΟΗΕ να μεταχειριστεί τους Αρμένιους που αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ως «ίσους πολίτες».

«Θέλω να επαναλάβω ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι αποφασισμένο να ενσωματώσει εκ νέου τους Αρμένιους κατοίκους της περιοχής του Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν ως ίσους πολίτες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Όπως συμπλήρωσε, «το Σύνταγμα, η εθνική νομοθεσία του Αζερμπαϊτζάν και οι διεθνείς δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει αποτελούν μια σταθερή βάση για αυτόν τον στόχο». 

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία για το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία να αποκαταστήσουν σχέσεις καλής γειτονίας και να συνυπάρχουν δίπλα-δίπλα ειρηνικά», είπε, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το οποίο αποφασίστηκε από τη Σοβιετική Ένωση το 1921 να ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, έγινε κατά το παρελθόν το πεδίο δύο πολέμων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας: Ο ένας από το 1988 έως το 1994 (30.000 νεκροί) και ο άλλος το φθινόπωρο του 2020 (6.500 νεκροί).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Διεθνή / Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Οι κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD και η Chery κατακτούν την παγκόσμια αγορά με ταχύτητα και ευελιξία που σοκάρουν τους παραδοσιακούς γίγαντες όπως η Tesla και η Volkswagen
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Διεθνή / Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Η ΕΕ κατηγορείται για συνενοχή σε παραβιάσεις διεθνούς δικαίου εξαιτίας συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ισραήλ, που φέρεται να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness
LIFO NEWSROOM
«Τραμπική» τρέλα στα σύνορα των ΗΠΑ: Γιατί «έκοψαν» την επιστροφή μόνιμου κατοίκου από τον Καναδά

Διεθνή / «Τραμπική» τρέλα στα σύνορα των ΗΠΑ: Γιατί «έκοψαν» την επιστροφή μόνιμου κατοίκου από τον Καναδά

Μην επιστρέψεις γιατί θα συλληφθείς, είπαν στον Κρις Λάντρι οι αρχές - Επικαλούνται καταδίκες του 2007 για κατοχή μαριχουάνας και δεν επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα σε μόνιμο κάτοικο, πατέρα πέντε παιδιών από τον Καναδά, που μάλιστα, υποστήριξε τον Τραμπ στις εκλογές
LIFO NEWSROOM
Θανατηφόρο κρούσμα πανώλης στις ΗΠΑ: Άγνωστο το πώς μολύνθηκε το θύμα

Διεθνή / Θανατηφόρο κρούσμα πανώλης στις ΗΠΑ: Άγνωστο το πώς μολύνθηκε το θύμα

Η βουβωνική πανώλη - γνωστή για τη θανάτωση εκατομμυρίων στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα - είναι πλέον σπάνια, αλλά εξακολουθούν να αναφέρονται ορισμένα περιστατικά σε αγροτικές περιοχές των δυτικών ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM