Δημήτρης Καραντζάς: «Θέλω να μιλήσω για την απόλυτη βία τού να ζεις» Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Δημήτρης Καραντζάς: «Θέλω να μιλήσω για την απόλυτη βία τού να ζεις»

0

To 2008, ο Δημήτρης Καραντζάς παρουσίασε την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα στο Αμόρε, το «Χιόνι στο στόμα», ένα έργο γραμμένο από τον ίδιο, που αφορούσε το οικογενειακό καλοκαίρι έξι προσώπων σε μια ακαθόριστη περιοχή όπου οι αλλαγές καιρού είναι συνεχείς και έχει ξεσπάσει ένας ανεξέλεγκτος καθολικός πόλεμος που επαναπροσδιορίζει τις σχέσεις και την ανάγκη τους για προστασία και ασφάλεια, με τον χρόνο να καταλύεται και το παρόν να διαρκεί για πάντα. «Μετά καταπιάστηκα με τη σκηνοθεσία, στο πλαίσιο της οποίας η μεταγραφή, η ερμηνεία των κειμένων και όχι η απλή παράθεση με κάλυπτε με έναν τρόπο», λέει ο Δημήτρης Καραντζάς.

Δεκαπέντε χρόνια αργότερα γράφει το «Σπίτι», ένα πρωτότυπο έργο σε συνεργασία με την Γκέλυ Καλαμπάκα, ύστερα από ανάθεση της Στέγης. Η παράσταση είναι ένα πολυμεσικό πείραμα με βασικά εργαλεία την εικόνα, την κίνηση και τη σιωπή. Mια περφόρμανς-παραβολή για τη βία και τον εθισμό μας σε αυτή, για την ψευδαίσθηση των εικόνων, για την αγωνιώδη αναζήτηση μιας νέας ταυτότητας, τη στιγμή που η αναγκαία και αναντικατάστατη, όπως μοιάζει, πραγματικότητα επανακαθορίζεται και εισβάλλει στη ζωή μας, προκαλώντας την κατάρρευση των φανταστικών ελπίδων μας.

Μια μέρα μπορεί να ξυπνήσουμε και να δούμε τα οπίσθια μιας τηλεστάρ, ένα ναυάγιο με 800 νεκρούς, έναν ηθοποιό στη Βουλή, μια διαφήμιση για αύξηση πέους και έναν πόλεμο στο ίδιο σκρολάρισμα και κατά κάποιον τρόπο η ψυχολογία μας θα παραμείνει η ίδια. Ο τρόμος είναι να βρεθείς κάπου που δεν θα έχεις πληροφορία, που δεν θα αποφασίσει ο αλγόριθμος τι θα σου δείξει σήμερα.

«Ως δραματουργός θέλω να μιλήσω για την ασφυξία του ανθρώπινου είδους, τον εκτοπισμό του. Δεν αποφάσισα να γράψω ένα νέο έργο αλλά να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός σκηνικού χώρου, ενός βίντεο και μιας δραματουργίας που αλληλεπιδρά με την καθημερινότητα δυο προσώπων, ενός άνδρα και μιας γυναίκας, που μπορεί να είναι αδέλφια, ζευγάρι ή φίλοι και περνούν μια οποιαδήποτε μέρα στο σπίτι τους, δυο ανθρώπων που συνδέονται με αναμνήσεις που προσπαθούν να αποτινάξουν και να ζήσουν κατά τη σύγχρονη επιταγή», λέει για την παράσταση που ανεβαίνει στη Στέγη στις 30/9 και θα παίζεται μέχρι τις 19/11/23.

Δημήτρης Καραντζάς: «Θέλω να μιλήσω για την απόλυτη βία τού να ζεις» Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Δημήτρης Καραντζάς εμπνέεται από τους ήρωες της «Παρέλασης» της Λούλας Αναγνωστάκη, από τα πρόσωπα που δηλώνουν άγνοια, αλλά επιχειρούν να συνδέσουν τα κομμάτια της φαντασίωσης του εξωτερικού χώρου ως εχθρικής περιοχής με τις αποσπασματικές τους αναμνήσεις και τα συνδυάζει με τον εκτοπισμό δυο προσώπων από το σπίτι τους, όπως περιγράφεται στο διήγημα του Χούλιο Κορτάσαρ «Το Σπίτι». Εδώ ο Αργεντινός πεζογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας γράφει μια αλληγορία για τον σύγχρονο άνθρωπο που βρίσκεται υπό διωγμό και αποδέχεται παθητικά την απομάκρυνση, την εκδίωξη από το σπίτι του, το οποίο καταλαμβάνεται σταδιακά, όσο και αν έτρεφε ελπίδες, όπως λέει ο ήρωας, ότι «εκεί θα πεθαίναμε μια μέρα, με το σπίτι να περνά στα χέρια άσχετων και αναίσθητων ξαδέλφων που θα το γκρέμιζαν για να πλουτίσουν από το οικόπεδο και τα τούβλα».

«Θέλω να μιλήσω γι’ αυτή την απόλυτη βία τού να ζεις. Είναι μια στάση το να εθελοτυφλούμε απέναντι στη βία, να μη μετατοπιζόμαστε», λέει, κάτι που τον απασχόλησε και όταν έκανε το «Τέφρα και Σκιά» του Πίντερ, με το ζευγάρι των εύπορων αστών στο ατσαλάκωτο σπίτι τους να εθελοτυφλεί απέναντι στη βία, να αρνείται την ύπαρξή της, διασφαλίζοντας εν τέλει, μέσω μιας διαρκούς άρνησης, τη συνέχειά της. «Όμως αυτή η γυναίκα, την οποία ο συγγραφέας, έχοντας πολύ σαφή άποψη για τη βία, βάζει να μιλά για όλα τα τραύματα της ανθρωπότητας σαν να ήταν παρούσα, μου δίνει ελπίδα για την ανθρωπότητα, ακριβώς επειδή υπάρχει αυτό το κομμάτι μας που νιώθει ένοχο για όλες τις κτηνωδίες και τις τερατουργίες που έχουν συμβεί, επειδή υπάρχει συνείδηση, και δεν μπορείς να ξεχάσεις. Αυτά με απασχολούν και αυτά είναι τα υλικά από τα οποία εμπνεύστηκα το έργο “Το Σπίτι”.

Σήμερα υπάρχει μια ακραία κίνηση αποκέντρωσης, ο κόσμος φεύγει από την πόλη, η οποία σταδιακά ανήκει κάπου αλλού. Δεν υπάρχει τόπος να μείνεις στο κέντρο, τα ενοίκια είναι απλησίαστα και βολεύουν μόνο τους τουρίστες. Από τη μια χρησιμοποιούμε τη λέξη “εξευγενισμός” για να περιγράψουμε την ερήμωση του ζωντανού αστικού κέντρου από κατοίκους και από την άλλη, ενώ καίγεται η χώρα, αφού δεν βλέπουμε τη φλόγα, συνεχίζουμε την οποιαδήποτε συζήτησή μας κανονικά. Έχουμε δυο ανθρώπους που περνούν μια οποιαδήποτε μέρα σε ένα από τα σπίτια του “εξευγενισμού της πόλης”, ένα από τα γκρι μικρά κουτιά που φαντάζουν αδιατάρακτα, με μια ψευδαίσθηση διαρρύθμισης του χώρου που νιώθεις ότι είναι το αποκορύφωμα του ντιζάιν, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ψυχρό κατασκευασμένο κομμάτι του παζλ μιας πόλης, οποιασδήποτε μεγάλης πόλης του κόσμου που αλλάζει δραματικά.

Δημήτρης Καραντζάς Facebook Twitter
Ως δραματουργός θέλω να μιλήσω για την ασφυξία του ανθρώπινου είδους, τον εκτοπισμό του. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο σκηνικός χώρος αυτό αποτυπώνει, το εσωτερικό ενός σπιτιού που έχει υποστεί αλλεπάλληλες ανακαινίσεις για να μοιάζει με όλα τα υπόλοιπα. Δεν υπάρχουν προηγούμενα ίχνη, μνήμες, τουλάχιστον όχι φανερά. Πρόκειται για έναν χώρο χωρίς ταυτότητα, με επίκεντρο ένα νεκρό δωμάτιο με διαδρόμους, το οποίο υπονοεί το υπόλοιπο σπίτι, με στο οποίο ερχόμαστε σε επαφή μέσα από ήχους ή συζητήσεις που υποθέτουμε ότι συμβαίνουν», λέει.

Σε αυτό το σπίτι βλέπουμε τα δυο πρόσωπα σε μια κοινή καθημερινότητα: τακτοποιούν λογαριασμούς ή ονειρεύονται να φυτέψουν κάποια λουλούδια σε ένα αόριστο μέλλον. Η θέα τους είναι συγκεκριμένη, ένας ακάλυπτος, ένα αδιάφορο αστικό τοπίο. Αυτό είναι το παράθυρό τους στο κόσμο, μια οθόνη που θεωρούσαν ασφαλή μέχρι που αυτό το παράθυρο, το σταθερό σημείο αναφοράς τους, η ασπίδα μιας οικείας προσέγγισης του εξωτερικού χώρου, αρχίζει να μεταβάλλεται με μικρές παραμορφώσεις και «glitches», με στιγμιαία πλάνα απόλυτης καταστροφής, εικόνες δραματικής βίας.

Οι κάτοικοι αυτού του σπιτιού έχουν προσκολληθεί στην επιμελή φροντίδα του χώρου σαν αντίσταση σε εικόνες που στην ουσία δεν επιδρούν επάνω τους ‒ ενώ η ροή της πληροφορίας είναι καταιγιστική, η αντίσταση, η αντίδραση, η συναισθηματική αναστάτωση μηδαμινή. Αν και κοιτάζουν την οθόνη, η καταστροφή δεν θα τους κάνει να αλλάξουν, δεν τους ταράζει, συνεχίζουν κανονικά τη ρουτίνα τους, επιτακτικά, μέσα σε σιωπή.

Το μόνο που τους ταράζει είναι το κενό, όταν διακόπτεται η ροή της πληροφορίας και δεν προβάλλεται τίποτα, αυτό μόνο μπορεί να τους επηρεάσει σε μια εποχή εθισμού στην οθόνη, στη βία, στην ανοχή, στην κατανάλωση. Αυτές οι εικόνες, οι πληροφορίες που κατακλύζουν τον χώρο, μοιάζουν σαν ξεσπάσματα και προβολές στην οθόνη ενός υποσυνείδητου που, φυλακισμένο σε ένα πίσω δωμάτιο του μυαλού μας, φιμωμένο από επιβολές, φόβους και ανασφάλειες, αναζητά διέξοδο.

«Μια μέρα μπορεί να ξυπνήσουμε και να δούμε τα οπίσθια μιας τηλεστάρ, ένα ναυάγιο με 800 νεκρούς, έναν ηθοποιό στη Βουλή, μια διαφήμιση για αύξηση πέους και έναν πόλεμο στο ίδιο σκρολάρισμα και κατά κάποιον τρόπο η ψυχολογία μας θα παραμείνει η ίδια. Ο τρόμος είναι να βρεθείς κάπου που δεν θα έχεις πληροφορία, που δεν θα αποφασίσει ο αλγόριθμος τι θα σου δείξει σήμερα, π.χ. σανδάλια και μια πυρηνική καταστροφή και ένα τραγούδι που μουρμούριζες και τώρα το βλέπεις σε όλες τις εκτελέσεις. Αυτή είναι η χορογραφία και της δικής μας μέρας, όχι μόνο αυτών των ηρώων. Η ταχύτητα της πληροφορίας μάς επηρεάζει και μας κάνει δέσμιους μιας πραγματικότητας που πρέπει να εκπληρώσουμε. Αυτό ακριβώς δημιουργεί τον εγκλωβισμό των προσώπων, δεν ξέρεις αν απλώς αποφεύγουν αυτό που βλέπουν ή είναι κουρδισμένοι έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικοί, να βιώνουν αυτό τον εγκλωβισμό, φροντίζοντας τον χώρο τους, για να αποφύγουν, για παράδειγμα, να δουν αυτό που συμβαίνει, τη μεγαλύτερη εικόνα», λέει.

Δημήτρης Καραντζάς Facebook Twitter
Αλεξία Καλτσίκη και Φιντέλ Ταλαμπούκας πρωταγωνιστούν στο «Σπίτι» του Δημήτρη Καραντζά. Φωτ.: Ανδρέας Σιμόπουλος

«Φτιάχνουμε ένα καβούκι χελώνας ή μια φωλιά στρουθοκαμήλου» γιατί, όπως λέει ο Αναγνωστάκης, “πλήθος ενέδρες της ζωής παραμονεύαν την πτώση σου”, και προσπαθούμε να ξεχάσουμε. Για μένα αυτή η ανακουφιστική αμνησία σημαίνει συναγερμό, αφύπνιση, γι’ αυτό και στην οθόνη προβάλλουμε την ιστορία από την οποία προσπαθούμε να ξεφύγουμε όταν ασχολούμαστε με τα ακίνδυνα τετριμμένα. Από τα πολιτικά πρόσωπα των τελευταίων δεκαετιών της Ευρώπης κυρίως μέχρι την απόλυτα ακροδεξιά στροφή που παίρνουμε συνολικά ως ανθρωπότητα, από το πώς δολοφονούνται οι ομοφυλόφιλοι και πώς ξεκινάει το κομμάτι της σκληροπυρηνικής δεξιάς που απαγορεύει την έκφραση, από το πώς μιλάμε για την κλιματική αλλαγή, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, το τσουνάμι, τον Τραμπ και την Ελλάδα, και τι σημαίνει όλο αυτό, μέχρι το πώς έχουμε διαμορφωθεί ως κοινωνία από υλικά απορροφητικά, που όλα τα ανέχεται και σε όλα συναινεί».

Αυτές οι βουτιές σε παράλληλες πραγματικότητες, η παραισθητική αλήθεια, προσλαμβάνονται από τους ήρωες του έργου όπως μια ανούσια διαφήμιση. Όσο, όμως, η οθόνη ξεφεύγει εντελώς από τη δομή και το σταθερό της πλάνο και δείχνει μόνο λάθη και στην ουσία μια αδρή αφήγηση του κόσμου, τόσο η καθημερινότητα μοιάζει να επηρεάζεται. Τα δύο πρόσωπα αρχίζουν να ξεκουρδίζονται, η χορογραφία της καθημερινότητας μοιάζει με μια προσπάθεια αποφυγής της πραγματικότητας, η μνήμη έρχεται σαν τιμωρός των ανθρώπων που είναι έρμαια μιας κοινωνίας η οποία στοχεύει στη λειτουργικότητα και στη αποτελεσματικότητα και υποκρίνεται την εκπλήρωση ενός σύγχρονου αρτηριοσκληρωτικού μοντέλου. Όλος αυτός ο τόπος, το καταφύγιό τους, διαλύεται. Η πρώτη μεγάλη ψευδαίσθηση ασφάλειας, που είναι το σπίτι, καταρρέει.

Αυτό φέρνει και τη μόνη στιγμή εκτεταμένου λόγου, το ρέκβιεμ. Είναι η στιγμή που η γυναίκα αποχαιρετά το σταθερό τους σημείο, το σπίτι, και μέσα από αυτή την απώλεια ξεπηδά μια θρηνητική αφήγηση για όλη την ανθρωπότητα, η προσωπική μνήμη της για το σπίτι της μπερδεύεται με τις μνήμες ανθρώπων από άλλες εποχές, άλλες χώρες, άλλους τόπους. Η φωνή της γυναίκας γίνεται η φωνή του ανθρώπου ανά τους αιώνες που πέφτει θύμα μιας βίαιης, απάνθρωπης εξουσίας. «Το απέναντι σπίτι, όταν πέθαναν αυτοί που μένανε, έγινε δάσος, φύτρωσαν ρίζες και χορτάρια και όλες οι πρασινάδες και τα δέντρα άρχισαν να πνίγουν το κτίριο, φύγαν οι άνθρωποι, ήρθε η φύση και ίσως τελικά πάντα δάσος να έπρεπε να είναι εκεί και όχι άνθρωποι, τώρα άμα κοιτάξεις έξω είναι σαν κοιλάδα», λέει η γυναίκα προτού ο χώρος γύρω της αποσαθρωθεί και καταστραφεί εντελώς.

Δημήτρης Καραντζάς Facebook Twitter
Θέλω να μιλήσω γι’ αυτή την απόλυτη βία τού να ζεις. Είναι μια στάση το να εθελοτυφλούμε απέναντι στη βία, να μη μετατοπιζόμαστε. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Στον μονόλογο αυτό καταλαβαίνεις την τεράστια συμπίεση που έχεις δεχτεί, όταν ανοίγει αυτό το τραύμα, τη χοάνη αυτών των πραγμάτων που σε κάνουν να πρέπει να ξεχάσεις, τον χείμαρρο σκέψεων και αναμνήσεων που κρύβονται, όλα όσα έχεις προσπαθήσει να αποβάλεις. Γιατί ο τρόπος που διαμορφώνονται οι σημερινοί άνθρωποι τούς κρατά μακριά από αυτά που μπορεί να τους πληγώσουν. Για μένα οι άνθρωποι σήμερα έχουν απαρνηθεί τη φύση γενικά και τη δική τους τη φύση και τρέχουν σαν άψυχες κουρδιστές κούκλες να εκπληρώσουν τα αναπτυξιακά μοντέλα άλλων. Έχουμε χωθεί βαθιά στον ατομικισμό και στον ναρκισσισμό μας και απλώς αποδίδουμε, καταναλώνουμε και κοιμόμαστε. Τα δύο πρόσωπα του έργου, προστατευμένα και ήσυχα, θα ζήσουν μια πτώση των ψευδαισθήσεων της γαλήνης, μέχρι να απομείνουν εντελώς έκθετα σε ένα δυστοπικό παρόν σαν το σημερινό», λέει ο Δημήτρης Καραντζάς.

«Εμείς είμαστε τα σπίτια, οι οίκοι, γι’ αυτό πραγματοποιείται αυτή η κατάρρευση. Καταρρέει η υπόστασή μας γιατί δεν αντέχει άλλο, κάτι που πιθανώς συμβαίνει μέσα στον χρόνο, σταδιακά και ανεπαίσθητα. Αποδεχόμαστε και ανεχόμαστε παθητικά κι αυτό γίνεται κάθε φορά όλο και πιο εύκολο, όταν μας επιβάλλεται μια απαγόρευση, μια στέρηση. Εθιζόμαστε στην αποστέρηση της ελευθερίας με κανόνες φαινομενικά ασήμαντους. Σήμερα θα απαγορευτεί το pride σε ένα μέρος, αύριο θα κάνει μια τηλεπερσόνα exit poll για τη δολοφονία του Zακ Kωστόπουλου και θα ψηφίσουν οι τηλεθεατές κι εμείς θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τέτοια πράγματα μέχρι την οριστική μας κατάρρευση, την άλωση, γιατί είμαστε εκτεθειμένοι μπροστά σε κάθε οθόνη, χωρίς προστατευτικό πλέγμα, χωρίς το δίχτυ ασφαλείας που χτίζουν οι ιδέες, η πίστη μας σε κάτι που δεν είναι μόνο management και ταξινομήσεις συστημάτων».

Οι μνήμες, για τον Δημήτρη Καραντζά που μεγάλωσε σε ένα κλασικό αστικό σπίτι, είναι γεμάτες αντικείμενα, που υπενθυμίζουν το πέρασμα και τις ιστορίες άλλων ανθρώπων, που σε δεσμεύουν και σε αγκιστρώνουν, αλλά σε κάνουν και να δεις πιο βαθιά και να αποφασίσεις να απελευθερωθείς. Ακόμα και αυτή η εξάλειψη της μνήμης, και μαζί των τραυμάτων που τη συνοδεύουν, υπακούει σε ένα μοντέλο στο πλαίσιο του οποίου χάνονται και οι άνθρωποι. Πρόκειται για απώλειες όχι μόνο υλικές αλλά και πνευματικές. Όμως η πιο μεγάλη απώλεια αφορά τον χρόνο που μοιάζει να μην περισσεύει για τις αναδρομές στα στρώματα μνήμης και για την επανεξέτασή τους.

Δημήτρης Καραντζάς Facebook Twitter
Για μένα οι άνθρωποι σήμερα έχουν απαρνηθεί τη φύση γενικά και τη δική τους τη φύση και τρέχουν σαν άψυχες κουρδιστές κούκλες να εκπληρώσουν τα αναπτυξιακά μοντέλα άλλων. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Υπακούμε σε ένα μοντέλο που λέει πως όσο χρόνο έχεις πρέπει να τον αφιερώσεις στην επιβίωση. Στερούμαστε τον χρόνο, άρα και τη σκέψη και τη μνήμη και την αποδοχή και την αντίσταση. Εκχωρείς έναν εαυτό που δεν τα βγάζει πέρα, δεν μπορεί να διεκδικήσει κάτι περισσότερο γιατί φοβάται, γιατί υπάρχει ο επόμενος, ορδές ανθρώπων θέλουν να ζήσουν βάσει αυτού του μοντέλου. Κάπου χάνεις την πιθανότητα άσκησης κριτικής, να καταλάβεις αν είσαι ή όχι ευτυχισμένος, να καταλάβεις γιατί είσαι δυστυχισμένος και να ζητήσεις κάτι άλλο ακόμα και από τον συνομιλητή σου. Η κοινωνία δεν σου αναγνωρίζει κανένα δικαίωμα στο λάθος. Εμένα με τρομάζει ως δημιουργό και το ξέρω καλά πως αν δεν σου συμβεί η απόλυτη αποτυχία, δεν θα πάρεις χαμπάρι γιατί συνέβη, ούτε θα μπορέσεις να συνεχίσεις, να προσπαθήσεις ξανά και ξανά. Μπαίνεις στο στόχαστρο, χάνεσαι εύκολα στην ίδια υπερβολή με την οποία σε είχαν αποθεώσει. Και το μόνο που εύχομαι σήμερα είναι να είμαστε πιο φροντιστικοί απέναντι σε αυτούς που θεωρούμε φερέλπιδες, στις επόμενες γενιές που έρχονται τώρα στο θέατρο, να είμαστε συνοδοιπόροι και στο ρίσκο και στην επιτυχία και στο πατατράκ».

Δείτε εδώ πληροφορίες για την παράσταση «Το Σπίτι» του Δημήτρη Καραντζά

Ο Δημήτρης Καραντζάς πρόκειται επίσης να σκηνοθετήσει τον «Γλάρο» του Τσέχοφ στο θέατρο Προσκήνιο, με προβλεπόμενη ημερομηνία πρεμιέρας μέσα στον Δεκέμβριο.

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Δημήτρης Καραντζάς για τον «Τρελό Πιερό» του Γκοντάρ

Η ταινία της ζωής μου / Ο Δημήτρης Καραντζάς για τον «Τρελό Πιερό» του Γκοντάρ

Απόλυτα ταγμένος στο θέατρο από την αρχή της καλλιτεχνικής του πορείας, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς θυμάται πώς το άναρχο δημιούργημα του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, που αποτέλεσε ναυαρχίδα της νουβέλ βαγκ, του άνοιξε νέους ορίζοντες όταν το είδε για πρώτη φορά, στα 17.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Αφροδίτη Παναγιωτάκου: Η ελευθερία είναι η μόνη αξία που έχει σημασία

Συνεντεύξεις / Αφροδίτη Παναγιωτάκου: «Η ελευθερία είναι η μόνη αξία που έχει σημασία»

Η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση αγαπά τις κουβέντες «εκτός θέματος». Με αυτό το σκεπτικό βρεθήκαμε στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας για μια δίωρη απομόνωση σε συνθήκες ησυχίας και ιδιωτικότητας, χωρίς περισπασμούς, «σαν κάτι συνωμοτικό να συμβαίνει», όπως διαπιστώσαμε, για να ξεκινήσουμε μια συζήτηση που δεν ξέραμε καθόλου πού θα οδηγήσει. Πράγματι, η κουβέντα ξέφευγε με τρομερή ευκολία. Ένα μέρος αυτής της συζήτησης θα διαβάσετε παρακάτω.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Επίδαυρος explained

Επίδαυρος explained / Λουίζα Αρκουμανέα: «Στην Επίδαυρο δεν υπάρχει "απαγορεύεται"»

Το αρχαίο δράμα, η ελληνικότητα και οι νεωτερισμοί των παραστάσεων, οι περιορισμοί και οι ελευθερίες που θέτει η συνθήκη της Επιδαύρου και όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς προτού βρεθεί σε αυτή: η θεατρική κριτικός της LiFO σε μια συζήτηση με αφορμή την έναρξη των φετινών Επιδαυρίων και του δεύτερου κύκλου της επιτυχημένης σειράς podcasts «Αρχαίο Δράμα Explained», όπου αναλύει τα έργα που θα δούμε προσεχώς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Γιάννης Νιάρρος

PORTRAITS 2022 / Γιάννης Νιάρρος: «Αναγνωρίζω τον ανταγωνισμό του ανδρικού φύλου, του άντρα κόκορα»

Φοβερά αστείος και ταλαντούχος, έξυπνος, μανιακός με την τζαζ, αυτοαναφορικός, αλλά και ιδιοσυγκρασιακός όπως οι αληθινοί καλλιτέχνες, ο Γιάννης Νιάρρος είναι από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του. Από το «Στέλλα Κοιμήσου» και το «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα» μέχρι τους «Παίκτες» η διαδρομή του στο θέατρο είναι εντυπωσιακή και το μέλλον υπόσχεται μεγαλύτερους θριάμβους –με νέα ιδιότητα, ως μουσικός– στη θεατρικη εκδοχή του «Σπιρτόκουτου» του Οικονομίδη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ 28 ΜΑΙΟΥ Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Θέατρο / Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Σαν σήμερα, το 1943, γεννήθηκε η Ελληνίδα σοπράνο που διέπρεψε για μια ολόκληρη δεκαετία στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά κάηκε εξαιτίας μιας σειράς ιδιαίτερα απαιτητικών ρόλων, τους οποίους ερμήνευσε πολύ νωρίς. Ο κόντρα τενόρος Άρης Χριστοφέλλης, ένας από τους λίγους στην Ελλάδα που γνωρίζουν σε βάθος την πορεία της, περιγράφει την άνοδο και την πτώση της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Θέατρο / Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Από τους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας μέχρι τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η ζωή του βραβευμένου ηθοποιού, τραγουδιστή και σεναριογράφου είναι μια διαρκής προσπάθεια συμφιλίωσης με την απώλεια. Η παράσταση «Μια άλλη Θήβα» τον καθόρισε, ενώ ο ρόλος του στο «Brokeback Mountain» τού έσβησε κάθε ομοφοβικό κατάλοιπο. Δηλώνει πως αυτό που τον ενοχλεί βαθιά είναι η αδράνεια απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μιχαήλ Μαρμαρινός: Το έπος μάς έμαθε να αναπνέουμε ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Θέατρο / Μιχαήλ Μαρμαρινός: «Από μια κοινωνία της αιδούς, γίναμε μια κοινωνία της ξεδιαντροπιάς»

Με τη νέα του παράσταση, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επιστρέφει στην Οδύσσεια και στον Όμηρο και διερευνά την έννοια της φιλοξενίας. Αναλογίζεται το «απύθμενο θράσος» της εποχής μας, εξηγεί τη στενή σχέση του έπους με το βίωμα και το θαύμα που χάσαμε και παραμένει σχεδόν σιωπηλός για τη νέα του θέση ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κυνηγώντας τον χαμένο χρόνο σε ένα έργο για την εξουσία

Θέατρο / «Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ»: Ένα έργο για τη μόνιμη ήττα μας από τον χρόνο

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί και γράφει ένα έργο-παιχνίδι, εξετάζοντας τις σχέσεις εξουσίας, τον δημιουργικό αντίλογο και τη μάταιη προσπάθεια να ασκήσουμε έλεγχο στη ζωή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΧΛΟΗ ΟΜΠΟΛΕΝΣΚΙ: Σκηνογράφος-ενδυματολόγος του θεάτρου και της όπερας

Οι Αθηναίοι / Χλόη Ομπολένσκι: «Τι είναι ένα θεατρικό έργο; Οι δυνατότητες που δίνει στους ηθοποιούς»

Ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός της Λίλα ντε Νόμπιλι, υπήρξε φίλη του Γιάννη Τσαρούχη, συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν και τον Λευτέρη Βογιατζή, δούλεψε με τον Φράνκο Τζεφιρέλι και, για περισσότερο από 20 χρόνια, με τον Πίτερ Μπρουκ. Η διεθνούς φήμης σκηνογράφος και ενδυματολόγος Χλόη Ομπολένσκι υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια στην «Τουραντότ» του Πουτσίνι και αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Φάουστ» του Άρη Μπινιάρη, ένα μιούζικαλ από την Κόλαση

Θέατρο / Φάουστ: Ένα μιούζικαλ από την κόλαση

«Ζήσε! Μας λέει ο θάνατος, ζήσε!», είναι το ρεφρέν του τραγουδιού που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, εν μέσω ομαδικών βακχικών περιπτύξεων – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Θέατρο / Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Η μεγάλη προσωπικότητα του ευρωπαϊκού θεάτρου Αριάν Μνουσκίν επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με το Θέατρο του Ήλιου για να μιλήσουν για τα τέρατα της Ιστορίας που παραμονεύουν πάντα και απειλούν τον ελεύθερο κόσμο. Με αφορμή την παράσταση που αποθεώνει τη σημασία του λαϊκού θεάτρου στην εποχή μας μοιραζόμαστε την ιστορία της ζωής και της τέχνης της, έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, που υπηρετούν με πάθος την πρωτοπορία, την εγγύτητα που δημιουργεί η τέχνη και τη μεγαλειώδη ουτοπία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Νίκος Χατζόπουλος

Νίκος Χατζόπουλος / «Αν σκέφτεσαι μόνο το ταμείο, κάποια στιγμή το ταμείο θα πάψει να σκέφτεται εσένα»

Ο Νίκος Χατζόπουλος έχει διανύσει μια μακρά πορεία ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής και δάσκαλος υποκριτικής. Μιλά στη LIFO για το πόσο έχει αλλάξει το θεατρικό τοπίο σήμερα, για τα πρόσφατα περιστατικά λογοκρισίας στην τέχνη, καθώς και για τις προσεχείς συνεργασίες του με τον Γιάννη Χουβαρδά και τον Ακύλλα Καραζήση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Χορός / Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Maguy Marin, Χρήστος Παπαδόπουλος, Damien Jalet, Omar Rajeh και άλλα εμβληματικά ονόματα του χορού πρωταγωνιστούν στις 20 παραστάσεις του φετινού προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-27 Ιουλίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια άλλη Θήβα»: Η πιο αθόρυβη επιτυχία της θεατρικής Αθήνας

The Review / «Μια άλλη Θήβα»: Η παράσταση-φαινόμενο που ξεπέρασε τους 100.000 θεατές

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την θεατρική παράσταση στο Θεάτρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που διανύει πλέον την τρίτη της σεζόν σε γεμάτες αίθουσες. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της; Το ίδιο το έργο ή οι δύο πρωταγωνιστές, ο Θάνος Λέκκας και ο Δημήτρης Καπουράνης, που καθήλωσαν το κοινό;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Θέατρο / «Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί την «Ανδρομάχη» στην Επίδαυρο, με άντρες ηθοποιούς στους γυναικείους ρόλους, εξερευνώντας τις πολιτικές και ηθικές διαστάσεις του έργου του Ευριπίδη. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ηθική και η ευθύνη ηγετών και πολιτών έρχονται σε πρώτο πλάνο σε μια πολιτική και κοινωνική τραγωδία με πολυδιάστατη δομή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ