Η Ολλανδία επιστρέφει στη Σρι Λάνκα έξι θησαυρούς από την εποχή της αποικιοκρατίας

Η Ολλανδία επέστρεψε στη Σρι Λάνκα έξι θησαυρούς από την εποχή της αποικιοκρατίας Facebook Twitter
Φωτ.: X
0

Τους τίτλους ιδιοκτησίας έξι θησαυρών της αποικιοκρατικής εποχής επέστρεψε η Ολλανδία στη Σρι Λάνκα.

Ανάμεσα στους θησαυρούς βρίσκει κανείς ένα μπρούτζινο κανόνι του 18ου αιώνα καλυμμένο με χρυσό και ασήμι, και διακοσμημένο με ρουμπίνια το οποίο βρισκόταν στο μουσείο Ρέικσμουζεουμ στο Άμστερνταμ.

Κατά τη διάρκεια τελετής που έγινε στο υπουργείο Πολιτισμού της Σρι Λάνκα στο Κολόμπο, η υφυπουργός Πολιτισμού της Ολλανδίας, Γκουνάι Ουσλού, υπέγραψε τα έγγραφα που πιστοποιούν την ιδιοκτησία της Σρι Λάνκα επί των αντικειμένων. Το Εθνικό Μουσείο της Σρι Λάνκα σε αντάλλαγμα παραχώρησε στο ολλανδικό εθνικό μουσείο Ρέικσμουζεουμ το δικαίωμα να κρατήσει τους θησαυρούς μέχρι να μεταφερθούν στο Κολόμπο τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη παρτίδα που έφτασε στη Σρι Λάνκα περιλαμβάνει το κανόνι Λέουκε, που λέγεται ότι ήταν δώρο από έναν αριστοκράτη της ασιατικής χώρας, τον Λέουκε Ντισάβα, στον βασιλιά του Καντί γύρω στο 1745-46. Ωστόσο, το κανόνι κατασχέθηκε από Ολλανδούς στρατιώτες το 1765. Αφού εκτέθηκε στην Ολλανδία, κατέληξε τελικά στο Ρέικσμουζεουμ.

Τα άλλα αντικείμενα, δύο χρυσά και ασημένια ξίφη, δύο όπλα και ένα μαχαίρι, χρονολογούνται από την περίοδο της ολλανδικής αποικιοκρατίας, από το 1658 έως το 1796.

Πώς πάρθηκε η απόφαση για την επιστροφή

Η απόφαση να επιστραφούν αντικείμενα της αποικιακής εποχής στη Σρι Λάνκα και την Ινδονησία ακολουθεί συστάσεις μιας επιτροπής που ορίστηκε από την ολλανδική κυβέρνηση για να διεξαγάγει έρευνα για θησαυρούς που αποκτήθηκαν παράνομα από την Ολλανδία την περίοδο της αποικιοκρατίας.

Η εν λόγω επιτροπή ιδρύθηκε η Ινδονησία, πρώην ολλανδική αποικία, ζήτησε να ανακτήσει έργα τέχνης και συλλογές φυσικής ιστορίας. Από την πλευρά της, η Σρι Λάνκα ζήτησε επίσης την επιστροφή θησαυρών από την Ολλανδία.

Το νησί τελούσε υπό πορτογαλική κυριαρχία από το 1505 έως το 1658, πριν περιέλθει σε ολλανδικό έλεγχο, και στη συνέχεια στη Βρετανία πριν από την ανεξαρτησία του το 1948.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε ο Ρόμπερτ Μπέντον, σκηνοθέτης του «Κράμερ εναντίον Κράμερ» και τρεις φορές βραβευμένος με Όσκαρ

Πολιτισμός / Πέθανε ο Ρόμπερτ Μπέντον, σκηνοθέτης του «Κράμερ εναντίον Κράμερ» και τρεις φορές βραβευμένος με Όσκαρ

Ο Μπέντον υπήρξε κεντρικός εκπρόσωπος του αμερικανικού συναισθηματικού ρεαλισμού, δίνοντας έμφαση στις ανθρώπινες σχέσεις και στις λεπτές συγκρούσεις των χαρακτήρων
LIFO NEWSROOM
Κάννες - Ρόμπερτ Ντε Νίρο για Τραμπ: «Ο φιλισταίος πρόεδρος της Αμερικής αυτοδιορίστηκε επικεφαλής σε κορυφαίο πολιτιστικό ίδρυμα»

Πολιτισμός / Κάννες - Ρόμπερτ Ντε Νίρο για Τραμπ: «Ο φιλισταίος πρόεδρος της Αμερικής αυτοδιορίστηκε επικεφαλής σε κορυφαίο πολιτιστικό ίδρυμα»

«Η τέχνη είναι η αλήθεια. Η τέχνη αγκαλιάζει την ποικιλομορφία. Και γι’ αυτό αποτελεί απειλή για τους αυταρχικούς ηγέτες και τους φασίστες του κόσμου», δήλωσε παραλαμβάνοντας τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα από τον Λεονάρντο ντι Κάπριο
LIFO NEWSROOM
Final Destination, Κιούκα και Τhe Weeknd από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Final Destination, Κιούκα και Τhe Weeknd από αύριο στους κινηματογράφους

Καθώς όλο και περισσότερα θερινά σινεμά ανοίγουν, η συνέχεια ενός απέθαντου franchise, το φρέσκο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Κωστή Χαραμουντάνη και το κινηματογραφικό companion piece του νέου άλμπουμ του Weeknd είναι τρεις από τις έξι νέες ταινίες που επιχειρούν να φέρουν τους θεατές πίσω στις αίθουσες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
hjnrjh

Πολιτισμός / ΕΣΩ 2025: Oι σημαντικότερες στιγμές στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου

Η 13η ΕΣΩ: 'Αγκαλιάζοντας το Χάος σ’ έναν Έξυπνο Κόσμο' ολοκληρώθηκε, την Τετάρτη 7 Μαΐου 2025 στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ακριβώς όπως υποσχέθηκε, σαν αγκαλιά, που εμπεριέχει την ρευστότητα του σύγχρονου, διασυνδεδεμένου κόσμου μας που, διαρκώς, αλλάζει.
ΜΕΛΙΝΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ-ΠΟΛΛΑΤΟΥ
Έρχεται στο Μεσολόγγι ο αυθεντικός πίνακας του Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου»

Πολιτισμός / Μεσολόγγι: Έρχεται ο αυθεντικός πίνακας του Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου»

Ανακοινώθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την έναρξη του επετειακού κύκλου των 200 χρόνων από την ηρωική Έξοδο - Η αποκάλυψη του Νίκου Αλάγια για τον πατέρα του που μετανάστευσε στη Γαλλία τη δεκαετία του 1960
LIFO NEWSROOM
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Νίκολας Κάλιναν: Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου μιλησε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τη συνεργασία με την Ελλάδα

Πολιτισμός / Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου μιλά για συνεργασία, αλλά όχι επιστροφή

Ο Νίκολας Κάλιναν, Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, αναφέρεται στη συνέντευξή του για τη συνεργασία με την Ελλάδα γύρω από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, χωρίς να δίνει σαφή απάντηση για την επιστροφή τους
LIFO NEWSROOM