Φινλανδία: Τριγμοί στην κυβέρνηση του Πετέρι Όρπο από ρατσιστικά σκάνδαλα

Φινλανδία: Τριγμοί στην κυβέρνηση από ρατσιστικά σκάνδαλα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Διακόπηκε βίαια για τον νέο πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Πέτερι Όρπο, η περίοδος «χάριτος», μετά από δύο ρατσιστικά σκάνδαλα που ξέσπασαν, προκαλώντας αναταράξεις στην κυβέρνησή του.

Ο κεντροδεξιός Πέτερι Όρπο βλέπει ήδη την πολιτική αναταραχή να υπονομεύει μια από τις βασικές στρατηγικές του κινήσεις: την απόφασή του να συνεργαστεί με το ακροδεξιό «Κόμμα των Φινλανδών» στην κυβέρνηση.

Το ακροδεξιό κόμμα θεωρείται εδώ και καιρό κάτι σαν μπαλαντέρ στη φινλανδική πολιτική, προωθώντας τη γραμμή «πρώτα η Φινλανδία» και υποστηρίζοντας θέσεις κατά της ΕΕ και κατά της μετανάστευσης. Μάλιστα, οι ηγέτες του, από τον Τίμο Σόινι και τον Γιούσι Χάλλα-Άχο μέχρι την τωρινή επικεφαλής Ρίκα Πούρα, έχουν απασχολήσει επί μακρόν τα πρωτοσέλιδα με εμπρηστική ρητορική και λαϊκιστικές αναρτήσεις.

Μετά τις εκλογές του Απριλίου, η Ρίκα Πούρα απέκτησε μεγάλη επιρροή στη νέα κυβέρνηση του Πέτερι Όρπο, όχι μόνο αναλαμβάνοντας η ίδια το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών αλλά και εξασφαλίζοντας τη θέση της αναπληρώτριας πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια των μακρόχρονων διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Φινλανδία.

Αλλά λίγο μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού συνασπισμού στις 16 Ιουνίου, δημόσιες δηλώσεις ανώτερων στελεχών του κόμματος -συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Πούρα- άρχισαν να «στοιχειώνουν» τόσο το Κόμμα των Φινλανδών όσο και τον πρωθυπουργό.

Ο υπουργός Οικονομίας, Βίλχελμ Γιούνιλα, αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από ισχυρισμούς ότι είχε κάνει ένα αστείο αναφορικά με τον ναζισμό. Τώρα, ο κλοιός σφίγγει ακόμη περισσότερο γύρω από τη Ρίκα Πούρα, εν μέσω ισχυρισμών ότι χρησιμοποίησε ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς σε αναρτήσεις το 2008, ενθαρρύνοντας  τη βία κατά των ζητιάνων και προτρέποντας τον κόσμο να τους φτύνει. 

Μηδενική ανοχή στον ρατσισμό ζητά ο πρόεδρος της Φινλανδίας

Η Ρίκα Πούρα έσπευσε να απαντήσει τη Δευτέρα δηλώνοντας ότι στο παρελθόν είχε εκφραστεί με τρόπο που δεν θα ενέκρινε σήμερα. 

Ενώ προσπάθησε να κρατήσει χαμηλό προφίλ κατά τη διάρκεια των σφοδρών επικρίσεων που δέχεται το Κόμμα των Φινλανδών τις τελευταίες εβδομάδες, ο Πέτερι Όρπο -ο οποίος ηγείται του νικητή των εκλογών κεντροδεξιού Κόμματος Εθνικού Συνασπισμού (NCP)- δέχεται τώρα αυξανόμενη πίεση να απαντήσει με μεγαλύτερη σαφήνεια.

Την Τρίτη, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο δήλωσε, από την πλευρά του, ότι θα ήταν σοφό για την κυβέρνηση να εκφράσει «μηδενική ανοχή απέναντι στον ρατσισμό».

Καυστικά ήταν τα σχόλια και της πρώην πρωθυπουργού, Σάνα Μάριν, η οποία πριν τις εκλογές είχε ξεκαθαρίσει ότι το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν θα συμμετάσχει σε συνασπισμό με το Κόμμα των Φινλανδών. «Αυτό καταδικάστηκε. Ίσως τώρα υπάρχει περισσότερη κατανόηση», έγραψε χαρακτηριστικά η Μάριν στο Twitter το απόγευμα της Τρίτης. «Κάθε ανθρώπινο ον είναι πολύτιμο και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι αδιαίρετη. Όλοι έχουν το δικαίωμα να ζουν με ασφάλεια, ανεξάρτητα από το υπόβαθρό τους», πρόσθεσε η Μάριν.

Η Άννα-Μάγια Χένρικσον, επικεφαλής του Σουηδικού Λαϊκού Κόμματος, μέλους του κυβερνητικού συνασπισμού, σχολίασε ως εξής: «Για να μπορέσει αυτή η κυβέρνηση να συνεχίσει να εργάζεται το φθινόπωρο, πρέπει να είναι απολύτως σαφές ότι λέει όχι σε όλες τις μορφές ρατσισμού και αυτό πρέπει να φαίνεται τόσο σε αυτά που κάνουν οι υπουργοί της όσο και σε αυτά που λένε».

Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ως απίθανη την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού βραχυπρόθεσμα, ωστόσο ο Πέτερι Όρπο καλείται να δικαιολογήσει στους ψηφοφόρους την απόφασή του να συνεργαστεί με το Κόμμα των Φινλανδών.

«Ένα ανοιχτό ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό κάποιες από αυτές τις αποκαλύψεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτέλεσαν έκπληξη για τον Όρπο» δήλωσε ο Τέιβο Τεϊβάινεν, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

«Το είχαν λάβει αυτό υπόψη τους από την αρχή και έλαβαν ρητή απόφαση να αποσιωπήσουν τις αξίες τους για να πετύχουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ή μήπως είναι τόσο ειλικρινά έκπληκτοι τώρα όσο ισχυρίζονται μερικές φορές;» δήλωσε ο Τεϊβάινεν. Ο Όρπο δήλωσε τη Δευτέρα ότι «οι αποστάσεις που πήρε η Πούρα από τη βία ήταν απαραίτητες».

Ιστορία σκανδάλων στο Κόμμα των Φινλανδών

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Κόμμα των Φινλανδών βρίσκεται σε μια αυτοπροκαλούμενη πολιτική καταιγίδα. Το 2017, δύο χρόνια μετά την πρώτη του θητεία στην κυβέρνηση, η ηγεσία του κόμματος διασπάστηκε εν μέσω διαφωνιών σχετικά με την πολιτική του κατεύθυνση, με τον τότε αρχηγό του -και υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας- Τίμο Σόινι να επιβιώνει παρά τις αποστασίες.

Υπό τον μετέπειτα ηγέτη Γιούσι Χάλλα-Άχο, ο οποίος είχε τιμωρηθεί ο ίδιος με πρόστιμο για ρητορική μίσους το 2012, το Κόμμα των Φινλανδών ανασυντάχθηκε με επιτυχία και σημείωσε ισχυρές επιδόσεις στις εκλογές του 2019, τις οποίες κέρδισαν με μικρή διαφορά οι Σοσιαλδημοκράτες.

Στις εκλογές του Απριλίου, το κόμμα ήρθε δεύτερο πίσω από το NCP του Όρπο και, μαζί με το μικρότερο Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα και τους Χριστιανοδημοκράτες, σχημάτισαν μια πλειοψηφική δεξιά κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση έχει μια φιλόδοξη πλατφόρμα για τη μείωση του δημόσιου χρέους της Φινλανδίας και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και θα είναι απρόθυμη να κάνει πίσω από αυτά τα σχέδια, λένε οι ειδικοί, πράγμα που σημαίνει ότι ο Πέτερι Όρπο είναι πιθανό να προσπαθήσει να ξεπεράσει την αναταραχή τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Η επόμενη κίνηση της Πούρα θα μπορούσε να είναι σημαντική, δήλωσε ο Τεϊβάινεν. Οι προοπτικές για την κυβέρνηση σε κάποιο βαθμό εξαρτώνται από το πόσο πιο ξεκάθαρα η Πούρα είναι πρόθυμη να πάρει αποστάσεις από τον ρατσισμό, «ακόμη και με το κόστος της ταπείνωσής της», είπε.

Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ LA GUARDIA

Διεθνή / Σύγκρουση αεροσκάφους στη Νέα Υόρκη: «Λες και κόπηκε στα δύο» – Ξεκίνησαν οι έρευνες

Δύο πιλότοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν η πτήση AC8646 της Air Canada συγκρούστηκε με πυροσβεστικό όχημα στον διάδρομο του LaGuardia, αφήνοντας επιβάτες και αυτόπτες μάρτυρες σοκαρισμένους και εγκλωβισμένους για ώρες
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Πάνω από τα 100 δολάρια ξανά το πετρέλαιο με φόντο τη σύγχυση στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει λόγο για «παραγωγικές» συνομιλίες με την Τεχεράνη, η ιρανική πλευρά διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπήρξε επικοινωνία με την Ουάσιγκτον
THE LIFO TEAM
ΜΕΛΟΝΙ ΙΤΑΛΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Διεθνή / Απορρίφθηκε η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης στην Ιταλία – Η Μελόνι μιλά για «χαμένη ευκαιρία»

Σύμφωνα με αναλυτές, η ψήφος δεν συνδέθηκε μόνο με το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης, που θεωρήθηκε τεχνικά σύνθετο, αλλά και με ευρύτερη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση
THE LIFO TEAM