Σουηδία: Αποστάσεις από το κάψιμο του Κορανίου παίρνει ο πρωθυπουργός

Σουηδία: Αποστάσεις από το κάψιμο του Κορανίου παίρνει ο πρωθυπουργός Facebook Twitter
Φωτ.: Aftonbladet / Youtube
0

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον πήρε σήμερα αποστάσεις από το κάψιμο ενός Κορανίου την Τετάρτη στην Στοκχόλμη.

Σε συνέντευξη Τύπου ο Σουηδός πρωθυπουργός δήλωσε για το κάψιμο του Κορανίου πως «είναι δύσκολο να πούμε ποιες θα είναι οι συνέπειες (...) Πιστεύω ότι θα πρέπει επίσης να σκεπτόμαστε στην Σουηδία. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα ασφαλείας, δεν υπάρχει λόγος να προσβάλλουμε ανθρώπους». Συμπλήρωσε πως «πιστεύω ότι επειδή κάποια πράγματα είναι νόμιμα δεν είναι απαραίτητα και αρμόζοντα».

Η στάση του Σουηδού πρωθυπουργού προκάλεσε κύμα αγανάκτησης στον μουσουλμανικό κόσμο. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε σωρεία αντιδράσεων σε πολλές μουσουλμανικές χώρες, αλλά και στις ΗΠΑ. Στο Ιράκ διαδηλωτές εισέβαλαν για σύντομο χρονικό διάστημα στην σουηδική πρεσβεία στη Βαγδάτη. Επ’ αυτού ο Ουλφ Κρίστερσον σχολίασε πως «είναι απαράδεκτο άνθρωποι να μπαίνουν παράνομα σε σουηδικές πρεσβείες».

Το επεισόδιο μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία προσχώρησης της Σουηδίας στο NATO, η οποία χρειάζεται το πράσινο φως της Τουρκίας. Από την πλευρά της, η Άγκυρα καταδίκασε έντονα το κάψιμο του Κορανίου. Κλείνοντας ο Σουηδός πρωθυπουργός είπε πως «πιστεύω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στα θετικά θέματα. Τώρα είναι σημαντικό η Σουηδία να γίνει μέλος του NATO. Έχουμε σημαντικά και εκτεταμένα ζητήματα να ρυθμίσουμε».

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη, ο Σαλουάν Μομίκα, Ιρακινός πρόσφυγας στην Σουηδία, έκαψε σελίδες από αντίτυπο του Κορανίου μπροστά από το μεγαλύτερο τζαμί της Στοκχόλμης κατά τη διάρκεια της ημέρας του Άιντ αλ-Άντχα, γιορτή που τιμούν οι μουσουλμάνοι σε όλον τον κόσμο. Η αστυνομία είχε επιτρέψει τη διεξαγωγή της συγκέντρωσης κατά την οποία κάηκε το Κοράνι, στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης. Στη συνέχεια, ξεκίνησε έρευνα για «πρόκληση αναταραχής σε βάρος εθνοτικής ομάδας», λόγω του γεγονότος ότι το κάψιμο του Κορανίου έγινε πολύ κοντά σε τζαμί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ

Διεθνή / Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Διεθνή / Ο Τραμπ δημοσίευσε στα social βίντεο «με ωμές εικόνες βίας» από τη δολοφονία γυναίκας

O Αμερικανός πρόεδρος για άλλη μία φορά χρησιμοποιεί τον θάνατο μίας γυναίκας για να ενισχύσει το αίσθημα φόβου γύρω από τη μετανάστευση και να στηρίξει πολιτικές μαζικών απελάσεων
THE LIFO TEAM
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα την playlist που ακούει το πλήρωμα του Artemis II στο ταξίδι προς τη Σελήνη

Διεθνή / Η NASA μοιράστηκε την playlist του Artemis II για το ταξίδι στη Σελήνη

Από το Pink Pony Club της Τσάπελ Ρόαν μέχρι το Under Pressure των Queen και David Bowie, η NASA μοιράστηκε τα τραγούδια που έχουν επιλέξει οι αστροναύτες του Artemis II για τα πρωινά τους ξυπνήματα στο διάστημα. Η λίστα συνδέεται με μια παράδοση που ξεκινά από την εποχή του Apollo
THE LIFO TEAM