Ο κομματικός κατακερματισμός και οι προκλήσεις της νέας Βουλής

MHTSOTAKIS Facebook Twitter
Το 40,55% που συγκέντρωσε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της περασμένης Κυριακής αποτελεί ένα επίτευγμα αντίστοιχο εκείνων που κατήγαγε τη χρυσή εποχή του δικομματισμού την προ του 2009 περίοδο. Φωτ.: Eurokinissi
0

Η ΒΟΥΛΗ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΕ από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι πολυδιασπασμένη. Ο αριθμός των οκτώ κομμάτων που ξεπερνά το εκλογικό σκαλοπάτι του 3% και κερδίζει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλο αντίστοιχο αριθμό που αναδείχθηκε σε οποιαδήποτε από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές από το 1974 και μετά. Ο κομματικός κατακερματισμός που σημειωτέον παρατηρήθηκε κυρίως στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας (υπάρχουν τρία κόμματα δεξιότερα της ΝΔ) κάθε άλλο παρά περιόρισε το εύρος της νίκης της.

Το 40,55% που συγκέντρωσε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της περασμένης Κυριακής αποτελεί ένα επίτευγμα αντίστοιχο εκείνων που κατήγαγε τη χρυσή εποχή του δικομματισμού στην προ του 2009 περίοδο. Βέβαια, το εκλογικό αυτό επίτευγμα πρέπει να διαβαστεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο, χωρίς υπερβολές και υπερερμηνείες, ως ένα αποτέλεσμα αποκλειστικά της παρούσας συγκυρίας, ενώ δεν σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία έχει «κλειδώσει» αυτό το ποσοστό και για τις αναμετρήσεις που θα ακολουθήσουν. 

Η Νέα Δημοκρατία δεν θα έχει περίοδο χάριτος κυρίως λόγω της μακράς προεκλογικής περιόδου που κούρασε τους πολίτες και αποσυντόνισε τη λήψη των πολιτικών αποφάσεων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πρόκειται για τη δεύτερη θητεία της. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης αλλά και την αρχιτεκτονική της.

Το κομματικό σκηνικό είναι ιδιαίτερα ρευστό και οι επιλογές των ψηφοφόρων ραγδαία μεταβαλλόμενες, όπως κατέδειξε όχι μόνο η απότομη εκλογική κάθοδος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η εκλογική άνοδος, σχεδόν από το πουθενά, δύο νέων ακροδεξιών κομμάτων, των Σπαρτιατών και της Νίκης, στην κομματική αρένα.

Με δεδομένο ότι τα κόμματα αυτά θα πολιορκούν εκλογικά πρωτίστως τη Νέα Δημοκρατία εν όψει τόσο των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου 2023 όσο και των Ευρωεκλογών του Ιουνίου 2024, δηλαδή εν όψει εκλογών «δεύτερης τάξης» στις οποίες κατεξοχήν ευνοούνται τα μικρά, λαϊκιστικά και ακραία κόμματα, το υψηλό εκλογικό ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας δεν πρέπει να λογίζεται ως άτρωτο, ενώ υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε σχετικά γρήγορα να ροκανιστεί ιδίως αν οι εκλογικές προσδοκίες διαψευστούν.

Η Νέα Δημοκρατία δεν θα έχει περίοδο χάριτος κυρίως λόγω της μακράς προεκλογικής περιόδου που κούρασε τους πολίτες και αποσυντόνισε τη λήψη των πολιτικών αποφάσεων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πρόκειται για τη δεύτερη θητεία της. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης αλλά και την αρχιτεκτονική της.

CHECK Πρώτες αναγνώσεις του εκλογικού αποτελέσματος της 25ης Ιουνίου Facebook Twitter
Το κομματικό σκηνικό είναι ιδιαίτερα ρευστό και οι επιλογές των ψηφοφόρων ραγδαία μεταβαλλόμενες. Φωτ.: Eurokinissi

Στην προηγούμενη θητεία της Νέας Δημοκρατίας πολλές μεταρρυθμίσεις έμειναν στη μέση. Η πολιτική τόλμη στην παρούσα φάση θα μετρήσει θετικά στο εκλογικό σώμα, ενώ οι αναστολές και οι καθυστερήσεις θα βλάψουν την κυβέρνηση και θα ροκανίσουν το πολιτικό κεφάλαιο. Το 40,55% που έλαβε η Νέα Δημοκρατία δεν της ανήκει κομματικά και ιδεολογικά καθ’ ολοκληρίαν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποτυπωθεί στο κυβερνητικό σχήμα, στο οποίο ο μη κομματικός κεντρώος έως κεντροαριστερός χώρος που έτεινε χείρα βοηθείας στον κ. Μητσοτάκη πρέπει να έχει τον δικό του αποτύπωμα, και σε επίπεδο προσώπων και σε επίπεδο πολιτικών και νοοοτροπίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τώρα την ολοδική του ευκαιρία να μείνει σε αυτόν και πρέπει να την αξιοποιήσει κατάλληλα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα, συρρικνώθηκε δραματικά και δύσκολα θα μπορέσει να ανακάμψει, ιδίως αν δεν υπάρξουν ριζικές τομές στον κομματικό του κορμό  – η πρώτη και σημαντικότερη τομή θα είναι στο επίπεδο της ηγεσίας του. Ο χρησμός του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ των εκλογών ότι «πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος» δεν είναι σίγουρο ότι δρομολογεί τις διαδικασίες για μια πραγματική τομή. Ο ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίσαμε από το 2012 και μετά υπήρξε ένα γνήσιο δημιούργημα του Αλέξη Τσίπρα που ήταν, και ίσως είναι ακόμη, η πιο λαμπερή φυσιογνωμία του. Όμως πια δεν είναι αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται.

Πρώτες αναγνώσεις του εκλογικού αποτελέσματος της 25ης Ιουνίου Facebook Twitter
Ένα από τα κοινοβουλευτικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την 4ετία θα είναι η μικρή κοινοβουλευτική του ομάδα, από την οποία λείπουν σημαντικά στελέχη του, ενώ περισσεύουν social media περσόνες, επιλογές που στήριξε και ανέδειξε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Φωτ.: Eurokinissi

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να μάθει να υπάρχει σε συνθήκες πολιτικής κανονικότητας, αναπτύσσοντας έναν βηματισμό αντίστοιχο με τα προβλήματα της εποχής, αφήνοντας στην άκρη πολιτικά εφηβικές ριζοσπαστικότητες. Ένα από τα κοινοβουλευτικά του προβλήματα αυτή την 4ετία θα είναι η μικρή κοινοβουλευτική του ομάδα, από την οποία λείπουν σημαντικά στελέχη του, ενώ περισσεύουν social media περσόνες, επιλογές που στήριξε και ανέδειξε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες δεν θα είναι εύκολες αυτή την περίοδο με δεδομένο και τον συνωστισμό στα άκρα του ιδεολογικο-κομματικού φάσματος· από τον κοινοβουλευτικό ΣΥΡΙΖΑ της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου θα λείπει η εμπειρία πάνω στις διαδικασίες (Ν. Βούτσης) και η έκφραση μιας εμπεριστατωμένης φωνής (Ν. Φίλης) απέναντι στις κακοφωνίες των εθνικολαϊκιστών και ακροδεξιών. 

Το ΠΑΣΟΚ τα πήγε καλά, κράτησε τις δυνάμεις του από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ωστόσο δεν απογειώθηκε εκλογικά και δεν καρπώθηκε αρκούντως την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι επιδόσεις του ήταν μεν πολύ καλές, αλλά θα μπορούσε να τα είχε πάει και πολύ καλύτερα. Ήταν καταρχάς η ευκαιρία του να βρεθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το γιατί αυτό δεν συνέβη πρέπει να απασχολήσει σοβαρά και σε βάθος το επιτελείο του κόμματος. Ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στους/-ις νέους/-ες του τόπου αλλά και στις γυναίκες πρέπει να αποτελέσει το ζητούμενο της νέας περιόδου για το ΠΑΣΟΚ. Σε σχέση με ζητήματα νεολαίας και φύλου, όπως και με όλα τα κοινωνικο-πολιτισμικά, το ΠΑΣΟΚ δεν αρκεί να είναι κοντά στον μέσο όρο της «προοδευτικότητας» στο πλαίσιο της ελληνικής κομματικής σκηνής αλλά πολύ πάνω από αυτόν. 

Πρώτες αναγνώσεις του εκλογικού αποτελέσματος της 25ης Ιουνίου Facebook Twitter
Η Πλεύση Ελευθερίας, διαμέσου δηλώσεων της επικεφαλής του κόμματος («εγώ κάνω για 100 βουλευτές», «εμείς θα είμαστε η μόνη αντιπολίτευση στη Βουλή» κ.λπ.), δεν αφήνει πολλά περιθώρια για το είδος της πομπώδους αντιπολίτευσης που θα διεξαγάγει. Φωτ.: Eurokinissi

Στην παρούσα αναμέτρηση, οι μικροί εκλογικά και περιθωριακοί πολιτικά σχηματισμοί κέρδισαν τις εντυπώσεις, εκτός από ένα σημαντικό άθροισμα ψήφων. Η Πλεύση Ελευθερίας, διαμέσου δηλώσεων της επικεφαλής του κόμματος («εγώ κάνω για 100 βουλευτές», «εμείς θα είμαστε η μόνη αντιπολίτευση στη Βουλή» κ.λπ.), δεν αφήνει πολλά περιθώρια για το είδος της πομπώδους αντιπολίτευσης που θα διεξαγάγει.

Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα νεοεισερχόμενα ακροδεξιά κόμματα στερούνται βασικών θέσεων (στην ιστοσελίδα των Σπαρτιατών μέχρι και την Κυριακή των εκλογών υπήρχαν αναρτημένες κάποιες θέσεις μόνο για τη θεματική «μεταναστευτικό»), ενώ λείπει και ένα minimum πολιτικής δαημοσύνης από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες, κάνει εξαιρετικά πιθανό το να επικρατήσει εκ μέρους τους μια πολιτική του θεάματος.

Ιδιαίτερα οι Σπαρτιάτες, το νεοεισελθέν στη Βουλή κόμμα που προμοταρίστηκε ανοιχτά από τον καταδικασθέντα πρωτόδικα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη, ενδέχεται να λειτουργήσει ως δούρειος ίππος του. Πόσο μάλλον που αδιαμφισβήτητα υπάρχουν αρκετές εκλεκτικές συγγένειες με το Εθνικό Κόμμα Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη, ακόμη και με τη Χρυσή Αυγή. Αυτή η διάσταση των συγγενειών των Σπαρτιατών με μορφώματα του δεξιού εξτρεμιστικού χώρου είναι κάτι που θα πρέπει να προσεχθεί και εν όψει των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων αλλά και για το κύρος της νέας Βουλής, όσον αφορά τη σύνθεση και τις εργασίες της.

Σε προηγούμενες συνθέσεις της, με τη Χρυσή Αυγή στα έδρανά της, είχαν υπάρξει μερικοί αυτόκλητοι υπερασπιστές της. Ευτυχώς, το σώμα έδειξε τότε σύμπνοια και περιθωριοποίησε τη Χρυσή Αυγή. Στην παρούσα φάση θα ήταν πολιτικά ανήθικο να επιχειρηθούν ανάλογα παιχνίδια με τους επιγόνους της Χρυσής Αυγής και η παρουσία της άκρας και εξτρεμιστικής δεξιάς στα κοινοβουλευτικά έδρανα να υποτιμηθεί ή και να αποτελέσει αφορμή για παράδοξες συμπλεύσεις και χρησιμοθηρικούς τακτικισμούς.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κρασί, το λάδι και ένας υπουργός του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ