ΕΕ: Στο επίκεντρο του συμβουλίου των ΥΠΕΞ η εξέγερση της ομάδας Wagner

ΕΕ: Στο επίκεντρο του συμβουλίου των ΥΠΕΞ η εξέγερση της ομάδας Wagner Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η κίνηση της ομάδας Wagner και του επικεφαλής της, Γεβγκένι Πριγκόζιν να εξεγερθούν κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας, είναι το κύριο θέμα συζήτησης στο σημερινό συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Αν και στην ατζέντα της συνεδρίασης βρίσκονταν διάφορες άλλες κρίσεις, η εξέγερση της μισθοφορικής ομάδας Wagner αναμένεται να επισκιάσει όλα τα υπόλοιπα θέματα, με τις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια όλης της κρίσης στη Ρωσία να βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε έκτακτες διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους υπουργούς το προηγούμενο τριήμερο, καθώς οι μισθοφόροι της Wagner κινούνταν προς τη Μόσχα με σκοπό να απομακρύνουν από το Κρεμλίνο τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία προτού τελικά κάνουν αναστροφή.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, στο συμβούλιο των οποίων αναμένεται να συμμετάσχει μέσω βίντεο ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, αναμένεται να εκφράσουν για ακόμη μια φορά την αλληλεγγύη τους στο Κίεβο και να αποτιμήσουν την πορεία του σχεδίου η Ευρώπη να προμηθεύσει τον ουκρανικό στρατό με 1 εκατ. οβίδες όπως και την πρωτοβουλία για την εκπαίδευση 24.000 Ουκρανών ως το τέλος της χρονιάς.

ΕΕ: Τα θέματα που θα συζητηθούν από τους ΥΠΕΞ

Στην ατζέντα της συνεδρίασης των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, βρίσκονταν η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Σερβία και η συνάντηση -με μεσολάβηση της ΕΕ- στις Βρυξέλλες, στην οποία όμως δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος, η συνεχιζόμενη σύγκρουση της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και η κατάσταση στην Τυνησία. 

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει πακέτο στήριξης στην Τυνησία ύψους 900 εκατ. ευρώ, καθώς η χώρα της βόρειας Αφρικής αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και υποδέχεται ολοένα μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών, που ελπίζουν να φτάσουν σε ευρωπαϊκά κράτη.

Ακόμη, οι ΥΠΕΞ αναμένεται να ανακοινώσουν την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν εξαιτίας παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα συζητηθούν επίσης οι διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με τα κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, ενόψει της συνόδου ΕΕ-ΛΑΚ στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή μέλους αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Διεθνή / Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Οι υπεύθυνοι της αποστολής εξετάζουν πλέον αν η ασφαλέστερη επιλογή είναι να επιστρέψει ολόκληρη η ομάδα, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο
THE LIFO TEAM
Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Η προθεσμία για τη δημοσιοποίηση των αρχείων έχει λήξει εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες - Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποδώσει την καθυστέρηση εν μέρει στην ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των θυμάτων
THE LIFO TEAM
Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, μία ηθοποιός από το «Stranger Things» και μία δημοσιογράφος του BBC είναι μόνο μερικά από τα θύματα δημιουργίας ψεύτικων ακατάλληλων φωτογραφιών
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Διεθνή / Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δεκάδες οργανισμοί από τους οποίους η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό προωθούν «ριζοσπαστικές κλιματικές πολιτικές, παγκόσμια διακυβέρνηση και ιδεολογικά προγράμματα που συγκρούονται με την κυριαρχία και την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ»
THE LIFO TEAM