ΕΕ: Στο επίκεντρο του συμβουλίου των ΥΠΕΞ η εξέγερση της ομάδας Wagner

ΕΕ: Στο επίκεντρο του συμβουλίου των ΥΠΕΞ η εξέγερση της ομάδας Wagner Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η κίνηση της ομάδας Wagner και του επικεφαλής της, Γεβγκένι Πριγκόζιν να εξεγερθούν κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας, είναι το κύριο θέμα συζήτησης στο σημερινό συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Αν και στην ατζέντα της συνεδρίασης βρίσκονταν διάφορες άλλες κρίσεις, η εξέγερση της μισθοφορικής ομάδας Wagner αναμένεται να επισκιάσει όλα τα υπόλοιπα θέματα, με τις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια όλης της κρίσης στη Ρωσία να βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε έκτακτες διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους υπουργούς το προηγούμενο τριήμερο, καθώς οι μισθοφόροι της Wagner κινούνταν προς τη Μόσχα με σκοπό να απομακρύνουν από το Κρεμλίνο τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία προτού τελικά κάνουν αναστροφή.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, στο συμβούλιο των οποίων αναμένεται να συμμετάσχει μέσω βίντεο ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, αναμένεται να εκφράσουν για ακόμη μια φορά την αλληλεγγύη τους στο Κίεβο και να αποτιμήσουν την πορεία του σχεδίου η Ευρώπη να προμηθεύσει τον ουκρανικό στρατό με 1 εκατ. οβίδες όπως και την πρωτοβουλία για την εκπαίδευση 24.000 Ουκρανών ως το τέλος της χρονιάς.

ΕΕ: Τα θέματα που θα συζητηθούν από τους ΥΠΕΞ

Στην ατζέντα της συνεδρίασης των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, βρίσκονταν η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Σερβία και η συνάντηση -με μεσολάβηση της ΕΕ- στις Βρυξέλλες, στην οποία όμως δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος, η συνεχιζόμενη σύγκρουση της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και η κατάσταση στην Τυνησία. 

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει πακέτο στήριξης στην Τυνησία ύψους 900 εκατ. ευρώ, καθώς η χώρα της βόρειας Αφρικής αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και υποδέχεται ολοένα μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών, που ελπίζουν να φτάσουν σε ευρωπαϊκά κράτη.

Ακόμη, οι ΥΠΕΞ αναμένεται να ανακοινώσουν την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν εξαιτίας παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα συζητηθούν επίσης οι διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με τα κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, ενόψει της συνόδου ΕΕ-ΛΑΚ στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Σκάνδαλο κακοποιήσης παιδιών στη Γαλλία: Ερευνώνται εργαζόμενοι σε δεκάδες νηπιαγωγεία και σχολεία

Η αστυνομία του Παρισιού διερευνά περισσότερες από 100 καταγγελίες για κακομεταχείριση από «επόπτες», αφού δεκάδες γονείς δήλωσαν ότι αγωνίζονταν εδώ και χρόνια για να ληφθούν σοβαρά υπόψη
THE LIFO TEAM
ΕΜΠΟΛΑ ΚΟΝΓΚΟ

Διεθνή / Έμπολα: Δυσκολεύονται να περιορίσουν την επιδημία στο Κονγκό - Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η επιδημία ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο για το Κονγκό, αλλά ο κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου παραμένει χαμηλός
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / CNN: Δεν αναμένεται να υπογραφεί σήμερα συμφωνία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία, χωρίς όμως να αναμένεται η υπογραφή της σήμερα, καθώς παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κυρώσεις
THE LIFO TEAM