ΕΕ: Στο επίκεντρο του συμβουλίου των ΥΠΕΞ η εξέγερση της ομάδας Wagner

ΕΕ: Στο επίκεντρο του συμβουλίου των ΥΠΕΞ η εξέγερση της ομάδας Wagner Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η κίνηση της ομάδας Wagner και του επικεφαλής της, Γεβγκένι Πριγκόζιν να εξεγερθούν κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας, είναι το κύριο θέμα συζήτησης στο σημερινό συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Αν και στην ατζέντα της συνεδρίασης βρίσκονταν διάφορες άλλες κρίσεις, η εξέγερση της μισθοφορικής ομάδας Wagner αναμένεται να επισκιάσει όλα τα υπόλοιπα θέματα, με τις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια όλης της κρίσης στη Ρωσία να βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε έκτακτες διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους υπουργούς το προηγούμενο τριήμερο, καθώς οι μισθοφόροι της Wagner κινούνταν προς τη Μόσχα με σκοπό να απομακρύνουν από το Κρεμλίνο τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία προτού τελικά κάνουν αναστροφή.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, στο συμβούλιο των οποίων αναμένεται να συμμετάσχει μέσω βίντεο ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, αναμένεται να εκφράσουν για ακόμη μια φορά την αλληλεγγύη τους στο Κίεβο και να αποτιμήσουν την πορεία του σχεδίου η Ευρώπη να προμηθεύσει τον ουκρανικό στρατό με 1 εκατ. οβίδες όπως και την πρωτοβουλία για την εκπαίδευση 24.000 Ουκρανών ως το τέλος της χρονιάς.

ΕΕ: Τα θέματα που θα συζητηθούν από τους ΥΠΕΞ

Στην ατζέντα της συνεδρίασης των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, βρίσκονταν η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Σερβία και η συνάντηση -με μεσολάβηση της ΕΕ- στις Βρυξέλλες, στην οποία όμως δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος, η συνεχιζόμενη σύγκρουση της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και η κατάσταση στην Τυνησία. 

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει πακέτο στήριξης στην Τυνησία ύψους 900 εκατ. ευρώ, καθώς η χώρα της βόρειας Αφρικής αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και υποδέχεται ολοένα μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών, που ελπίζουν να φτάσουν σε ευρωπαϊκά κράτη.

Ακόμη, οι ΥΠΕΞ αναμένεται να ανακοινώσουν την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν εξαιτίας παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα συζητηθούν επίσης οι διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με τα κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, ενόψει της συνόδου ΕΕ-ΛΑΚ στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Ιράν: Ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει μήνες και να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική καταστροφή

Η ιρανική κυβέρνηση, μιλώντας στο Sky News, δήλωσε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να περιμένει ότι θα δείξει «αυτοσυγκράτηση», προειδοποιώντας για περαιτέρω κλιμάκωση και προοπτική σοβαρών επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία και ενεργειακές αγορές
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / «Ημέρα της Κρίσης»: Το καταστροφικό σενάριο μετά τις επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή

Οι επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης αυτή την εβδομάδα, απειλούν με σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία
THE LIFO TEAM
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΗ 19ΧΡΟΝΟΥ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ποιος ήταν ο 19χρονος παλαιστής που εκτέλεσαν «μετά από βασανιστήρια για να ομολογήσει»

Το Ιράν εκτέλεσε τον νεαρό παλαιστή Σαλέχ Μοχαμάντι και δύο ακόμη άτομα - Πρόκειται για τους πρώτους απαγχονισμούς που πραγματοποιήθηκαν σε σχέση με τις διαδηλώσεις
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν θέλουμε αυτόν τον πόλεμο» - Οι κάτοικοι περιγράφουν τη ζωή υπό τους βομβαρδισμούς

Εκατομμύρια κάτοικοι παραμένουν στα σπίτια τους, προσπαθώντας να προστατεύσουν τις οικογένειες, τις δουλειές και τις συνήθειές τους, ενώ άλλοι έχουν αναγκαστεί να αναζητήσουν καταφύγιο σε πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας
THE LIFO TEAM