Ντόναλντ Τραμπ: Δήλωσε αθώος στο δικαστήριο, αφέθηκε ελεύθερος

Ντόναλντ Τραμπ: Δήλωσε αθώος στο δικαστήριο, αφέθηκε ελεύθερος Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Αθώος δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο δικαστήριο του Μαϊάμι όπου του απαγγέλθηκαν 37 κατηγορίες σχετικά με την κατοχή διαβαθμισμένων εγγράφων.

Μετά τη σύλληψή του, αφέθηκε τελικώς ελεύθερος, αλλά δεν μπορεί να επικοινωνεί με πιθανούς μάρτυρες στην υπόθεση. Το δικαστήριο έκρινε πως δεν είναι ύποπτος φυγής, παρότι έχει στη διάθεσή του ιδιωτικό αεροσκάφος. 

«Αναμφίβολα δηλώνουμε αθώοι» είπε ο συνήγορός του Τοντ Μπλανς κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας που δεν μεταδόθηκε απευθείας, αφού δεν επιτράπηκαν οι κάμερες τηλεοπτικών συνεργείων.

Η αυτοκινητοπομπή του Τραμπ αποχώρησε από το δικαστήριο λίγο πριν από τις 16:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδος) και οι ειδικοί προβλέπουν μια μακρά δικαστική περιπέτεια για τον Ρεπουμπλικάνο μεγιστάνα, ο οποίος φιλοδοξεί να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.

Ντόναλντ Τραμπ: Το κατηγορητήριο

Ο Ντόναλντ Τραμπ μετέβη νωρίτερα σε δικαστήριο του Μαϊάμι για να του απαγγελθούν κατηγορίες επειδή είχε στην κατοχή του, παρανόμως, διαβαθμισμένα έγγραφα, μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο. Ακόμα, είπε ψέματα σε αξιωματούχους που επιχείρησαν να τα ανακτήσουν.

Ο συγκατηγορούμενος του Τραμπ, ο Γουόλτ Ναούτα, ο οποίος ήταν βοηθός του, ταξίδεψε με τον πρώην πρόεδρο στο δικαστήριο με ξεχωριστό όχημα. Και αυτός δήλωσε αθώος. 

Την περασμένη εβδομάδα υποστήριξε ότι ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ, που έχει αναλάβει την έρευνα σε βάρος του, «τον μισεί».

Ο Τραμπ κατηγορεί τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι ενορχηστρώνει την ομοσπονδιακή υπόθεση για να υπονομεύσει την προεκλογική του εκστρατεία. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος έχει αρνηθεί να σχολιάσει την υπόθεση.

Πριν από τη σύλληψη, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος είχε κάνει ανάρτηση στην πλατφόρμα του, Truth Social, κάνοντας λόγο για «μία από τις πιο θλιβερές μέρες στην Ιστορία της χώρας μας». 

«Είμαστε ένα έθνος σε παρακμή» επεσήμανε, ακόμα. 

Σε δηλώσεις της έξω από το δικαστήριο του Μαϊάμι, μία από τις δικηγόρους του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών επέκρινε το σύστημα δικαιοσύνης και κατήγγειλε αυτό που αποκάλεσε «σύστημα δικαιοσύνης δύο ταχυτήτων».

«Η σημερινή ημέρα δεν αφορά τον Ντόναλντ Τζ. Τραμπ, ο οποίος είναι ανυποχώρητος» δήλωσε η Αλίνα Χάμπα σε συνέντευξη Τύπου έξω από το δικαστήριο. «Δεν πρόκειται για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Δεν πρόκειται για τις εκλογές του 2024. Αφορά την καταστροφή των μακροχρόνιων αμερικανικών αρχών που ξεχώρισαν αυτή τη χώρα για τόσο πολύ καιρό» επεσήμανε.

Η Χάμπα συνέκρινε την παραπομπή του Τραμπ με «αυτά που βλέπεις σε δικτατορίες». «Αυτό που γίνεται στον πρόεδρο Τραμπ, θα πρέπει να τρομοκρατήσει όλους τους πολίτες αυτής της χώρας. Αυτή δεν είναι η δική μας Αμερική» κατέληξε.

Υποστηρικτές του έξω από το δικαστήριο

Υποστηρικτές του, που φορούσαν καπελάκια με το σύνθημα Make America Great Again και κρατούσαν αμερικανικές σημαίες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο και φώναζαν συνθήματα όπως «Το Μαϊάμι υπέρ του Τραμπ»και «Οι Λατίνοι υπέρ του Τραμπ», τη στιγμή που η αυτοκινητοπομπή του έφτανε στο κτίριο.

Ο δήμαρχος του Μαϊάμι Φράνσις Σουάρες είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν αναφέρθηκαν προβλήματα όσον αφορά την ασφάλεια. Οι αρχές ανέμεναν ότι θα συγκεντρώνονταν στο δικαστήριο έως και 50.000 άνθρωποι και προετοιμάζονταν για πιθανά βίαια επεισόδια, όπως εκείνα που σημειώθηκαν στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Ντόναλντ Τραμπ: Δεν έχει επηρεαστεί η δημοτικότητά του

Μέχρι στιγμής οι δικαστικές περιπέτειες του πρώην προέδρου δεν έχουν επηρεάσει τη δημοτικότητά του μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων.

Δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα δείχνει ότι το 81% των Ρεπουμπλικανών εκτιμά ότι οι κατηγορίες εναντίον του Τραμπ είναι πολιτικά υποκινούμενες. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο πρώην πρόεδρος εξακολουθεί να προηγείται κατά πολύ των άλλων υποψηφίων για το χρίσμα.

Περίπου το 43% των ψηφοφόρων που δηλώνουν Ρεπουμπλικάνοι δήλωσε ότι ο Τραμπ είναι ο υποψήφιος που προτιμά, έναντι του 22% που στηρίζει τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις. Στις αρχές Μαΐου το 49% στήριζε τον Τραμπ έναντι του 19% που προτιμούσε τον ΝτεΣάντις, αλλά αυτό ήταν προτού ο κυβερνήτης της Φλόριντα εισέλθει επισήμως στην κούρσα για το χρίσμα.

Με πληροφορίες από CNN/Reuters/AFP/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουκρανία: Τουλάχιστον 14 νεκροί από τα νυχτερινά πλήγματα της Ρωσίας στο Κίεβο

Διεθνή / Ουκρανία: Τουλάχιστον 14 νεκροί από τα νυχτερινά πλήγματα της Ρωσίας στο Κίεβο

«Ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 14. Σαράντα τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Κίεβο, 6 ακόμη τραυματίστηκαν στην Οδησσό» δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ίχορ Κλιμένκο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν

Διεθνή / Ισραήλ: Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ ανέφερε ότι «επιχειρεί για να αναχαιτίσει και να πλήξει εκεί όπου είναι απαραίτητο για να εξαλείψει την απειλή»
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Οι ΗΠΑ προτείνουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Διεθνή / Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Οι ΗΠΑ προτείνουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Ο Λευκός Οίκος συζητά με το Ιράν την πιθανότητα να οργανωθεί συνάντηση εντός της εβδομάδας ανάμεσα στον ειδικό απεσταλμένο της προεδρίας των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ και τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί
LIFO NEWSROOM
Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Διεθνή / Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Ο δικαστής δήλωσε ότι εντόπισε «πολλαπλές αντιφάσεις» στις απαντήσεις του ενόρκου, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει πρόθεση να παραπλανήσει το δικαστήριο ώστε να εξασφαλίσει θέση στο σώμα ενόρκων
LIFO NEWSROOM