Χαρούκι Μουρακάμι: Έλαβε το βραβείο λογοτεχνίας «Πριγκίπισσα των Αστουριών»

Μουρακάμι Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Στον Χαρούκι Μουρακάμι απονεμήθηκε το βραβείο λογοτεχνίας «Πριγκίπισσας των Αστουριών» 2023.

Ο Ιάπωνας συγγραφέας Χαρούκι Μουρακάμι τιμήθηκε με το βραβείο λογοτεχνίας «Πριγκίπισσα των Αστουριών», που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα του ισπανόφωνου κόσμου.

Ο Ιάπωνας συγγραφέας, όπως αναφέρθηκε, τιμήθηκε για το έργο του που κινείται ανάμεσα «στο πραγματικό και το ονειρικό». Η κριτική επιτροπή τόνισε την παγκόσμια εμβέλειά του έργου του και την ικανότητά του να συμβιβάζει ανάμεσα στην ιαπωνική παράδοση και στη δυτική κουλτούρα.

Η απόφαση της κριτικής επιτροπής, που συνήλθε σήμερα στην ισπανική πόλη Οβιέδο, αναγνώρισε «τη μοναδικότητα της λογοτεχνίας του» και τον φιλόδοξο και καινοτόμο λόγο του. 

«Το έργο του, που συνδυάζει την καθημερινή ζωή της σύγχρονης Ιαπωνίας και τις αναφορές στην ποπ κουλτούρα αγγίζει τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα με τόνο οικειότητας και χρωματισμένο με χιούμορ», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ιδρύματος που απονέμει το βραβείο που θεωρείται το ισπανικό Νόμπελ Λογοτεχνίας.

«Χαίρομαι πολύ που οι αναγνώστες εκτιμούν τα βιβλία μου, αλλά κάθε μορφή βραβείου είναι ένα βάρος για μένα», είχε πει ο Χαρούκι Μουρακάμι σε συνέντευξή του το 2016. 

Η ζωή και το έργο του Χαρούκι Μουρακάμι

Γεννημένος στο Κιότο το 1949, ο Χαρούκι Μουρακάμι έχει γράψει μυθιστορήματα και δοκίμια που έχουν μεταφρασθεί σε 50 γλώσσες. Γνωστά έργα του είναι «Το Κουρδιστό Πουλί», που εκδόθηκε το 1994, «Ο Κάφκα στην Ακτή» που εκδόθηκε το 2002 και το «1Q84» έκδοσης 2009.

Ο συγγραφέας, που διηύθυνε ένα Jazz Club στην αρχή της λογοτεχνικής του καριέρας, βρίσκεται μονίμως ανάμεσα στα φαβορί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Στην νουβέλα του «Drive my car» βασίστηκε η ταινία «Drive my car» που τιμήθηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας το 2022.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιστορία την αδίκησε: Το μυστήριο 400 χρόνων γύρω από τη γυναίκα και τον γιο του Σαίξπηρ

Πολιτισμός / Η Ιστορία την αδίκησε: Το μυστήριο 400 χρόνων γύρω από τη γυναίκα και τον γιο του Σαίξπηρ

Η ταινία «Hamnet» ρίχνει φως στην οικογενειακή ζωή του Σαίξπηρ και της Άγκνες και στην τραγική απώλεια του γιου τους, βάζοντας τη φαντασία να καλύψει τα ιστορικά κενά για να αναδείξει το πένθος, την αγάπη και τη δύναμη ενός υποτιμημένου και σε πολλούς άγνωστου χαρακτήρα
LIFO NEWSROOM
προτομή της Νεφερτίτης Αίγυπτος Βερολίνο

Πολιτισμός / Βερολίνο: Η Νεφερτίτη είναι «αμετακίνητη» παρά τις εκκλήσεις της Αιγύπτου

Παρότι κατά καιρούς διατυπώνονται δημόσιες εκκλήσεις για επαναπατρισμό, το ίδρυμα που κατέχει το έργο υποστηρίζει ότι η προτομή είναι τόσο εύθραυστη ώστε να θεωρείται «αμετακίνητη»
LIFO NEWSROOM
Το ΚΠΙΣΝ «στολίζει» για τα Χριστούγεννα το Σάββατο 29 Νοεμβρίου στις 19:00 - Αναλυτικά το εορταστικό πρόγραμμα

Πολιτισμός / Το ΚΠΙΣΝ «στολίζει» για τα Χριστούγεννα στις 29 Νοεμβρίου - Αναλυτικά το εορταστικό πρόγραμμα

Συναυλίες, παραστάσεις, DJ sets, προβολές ταινιών, παγοδρόμιο - και πολλά ακόμη - θα περιλαμβάνονται στον φετινό χριστουγεννιάτικο κόσμο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
LIFO NEWSROOM