Τουρκία: Η εθνικιστική ψήφος θα καθορίσει τον νικητή της δεύτερης Κυριακής

Η εθνικιστική ψήφος θα καθορίσει τον νικητή της δεύτερης Κυριακής Facebook Twitter
Ο υπερεθνικιστής υποψήφιος Σινάν Ογάν κατόρθωσε να κερδίσει το 5% των ψήφων. Ο Ογάν αναδεικνύεται, λοιπόν, σε ρυθμιστή της δεύτερης αναμέτρησης, και αναμένεται να ξεκινήσει ένα έντονο παζάρι μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ποιος θα καταφέρει να τον φέρει με το μέρος του.
0

Βρισκόμαστε πλέον αρκετές ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, και οι καθυστερήσεις στην καταμέτρηση των ψήφων από πολλά εκλογικά κέντρα που ευνοούν την αντιπολίτευση καθώς και από τις κάλπες του εξωτερικού συνεχίζονται. Ωστόσο, είναι πλέον σχεδόν αναμφίβολο πως η αναμέτρηση θα οδηγηθεί στην δεύτερη Κυριακή, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου, όπως άλλωστε επισήμαναν και οι δύο υποψήφιοι στα διαγγέλματα που έκαναν τα ξημερώματα.

Ο Ερντογάν κατάφερε μεν να επικρατήσει, αλλά όχι να κερδίσει την τουρκική προεδρία. Δεδομένης της παντοδύναμης κυριαρχίας του και του πλεονεκτήματος της εξουσίας που απολαμβάνει -χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως τα κρατικά μέσα του χάρισαν 48 τηλεοπτικές ώρες, συγκριτικά με τα μόλις 32 λεπτά που έδωσαν στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης- η αποτυχία του να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο φανερώνει την διάθεση για αλλαγή που επικρατεί σε ένα μεγάλο τμήμα της τουρκικής κοινωνίας. Παρά την εικόνα της αυτοπεποίθησης που έβγαλε προς τα έξω χθες ο Τούρκος πρόεδρος με το παθιασμένο διάγγελμά του, στα γραφεία του AKP σήμερα επικρατεί σχετική νευρικότητα, λόγω της χαοτικής βραδιάς που προηγήθηκε.

Στις δύο επόμενες εβδομάδες, η εθνικιστική ρητορική και των δύο επικρατέστερων υποψηφίων θα ενταθεί. Αναμένουμε εντονότερο αντιμεταναστευτικό λόγο, περισσότερες εθνικιστικές κορώνες, και πληθώρα επιθέσεων και νύξεων κατά των ξένων συμφερόντων.  

Ωστόσο η απογοήτευση είναι ακόμα μεγαλύτερη στους κύκλους της αντιπολίτευσης, καθώς οι προσδοκίες των δημοσκοπήσεων που ήθελαν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να διατηρεί ένα ξεκάθαρο προβάδισμα διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Η δυσφορία στα γραφεία του CHP είναι σήμερα έντονη, καθώς είχαν γίνει αρκετές παραχωρήσεις στα υπόλοιπα κόμματα της εξακομματικής συμμαχίας με στόχο μια συσπείρωση που θα χάριζε την νίκη από την πρώτη Κυριακή. Η στρατηγική αυτή δεν απέδωσε, και πλέον δημιουργεί έναν νέο πονοκέφαλο στην παράταξη των Κεμαλιστών: από τους 167 βουλευτές της που κέρδισαν μια θέση στο τουρκικό κοινοβούλιο, οι 33 ανήκουν σε άλλα μικρότερα κόμματα.

Αν υπάρχει ένας ξεκάθαρος νικητής από την χθεσινή αναμέτρηση αυτός είναι ο εθνικισμός. Αυτό φαίνεται τόσο στα ποσοστά που απέσπασαν οι εθνικιστικές παρατάξεις MHP και IYI, που ξεπερνούν το 20%, καθώς και στο γεγονός πως ο υπερεθνικιστής υποψήφιος Σινάν Ογάν κατόρθωσε να κερδίσει το 5% των ψήφων. Ο Ογάν αναδεικνύεται, λοιπόν, σε ρυθμιστή της δεύτερης αναμέτρησης, και αναμένεται να ξεκινήσει ένα έντονο παζάρι μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ποιος θα καταφέρει να τον φέρει με το μέρος του.

Αυτό σημαίνει πως στις δύο επόμενες εβδομάδες, η εθνικιστική ρητορική και των δύο επικρατέστερων υποψηφίων θα ενταθεί. Αναμένουμε εντονότερο αντιμεταναστευτικό λόγο, περισσότερες εθνικιστικές κορώνες, και πληθώρα επιθέσεων και νύξεων κατά των ξένων συμφερόντων.  

Στον δρόμο για την δεύτερη Κυριακή, οι συνθήκες φαίνεται πως ευνοούν τον Ερντογάν, καθώς η επικράτησή του κυβερνητικού συνασπισμού στο τουρκικό κοινοβούλιο θα ωθήσει πολλούς ψηφοφόρους στο να τον προτιμήσουν στις 28 Μαΐου, για να αποφύγουν μια ασταθή διακυβέρνηση. Ταυτόχρονα, δεν χωρά αμφιβολία πως ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται ιδεολογικά πιο κοντά στον Ογάν από τον μετριοπαθή Αλεβίτη αντίπαλό του, ενώ η απόσταση που πρέπει να διανύσει για να σπάσει το νήμα του 50% είναι μικρότερη.

Η νίκη Κιλιτσντάρογλου δεν είναι πέρα από την σφαίρα των πιθανοτήτων, αλλά είναι ένα αρκετά δύσκολο σενάριο. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης θα πρέπει να πετύχει μια ιδιαίτερα λεπτή ισορροπία για να προσελκύσει τους εθνικιστές ψηφοφόρους του Ογάν δίχως να χάσει την πολύτιμη στήριξη των Κούρδων, και να κατευνάσει τα πνεύματα στην εξακομματική συμμαχία που ήδη εμφανίζει ρωγμές.

Το μόνο σίγουρο έπειτα από μια κουραστική και χαοτική εκλογική βραδία που κράτησε άυπνους τους περισσότερους Τούρκους πολίτες είναι πως η εθνικιστική στροφή της τουρκικής κοινωνίας παγιώνεται, και πως οι επόμενες δύο εβδομάδες στην γειτονική μας χώρα θα είναι γεμάτες με εντάσεις και αστάθεια.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κρασί, το λάδι και ένας υπουργός του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ