Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δικαίωσε τρανς γυναίκα από την Γουατεμάλα

Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ: Δικαίωση για τρανς από την Γουατεμάλα Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε την Πέμπτη υπέρ της Εστρέγια Σάντος-Ζακαρία μιας τρανς γυναίκας από τη Γουατεμάλα.

Η Εστρέγια Σάντος-Ζακαρία προσπαθούσε νομικά να εμποδίσει την απέλασή της με την αιτιολογία ότι θα αντιμετώπιζε διώξεις αν επέστρεφε στη Γουατεμάλα που είναι η χώρα καταγωγής της, λόγω κυρίως του γεγονός του ότι είναι τρανς γυναίκα. 

Η ομόφωνη απόφαση υπέρ της, της δίνει άλλη μια ευκαιρία να υποστηρίξει ότι οι υπάλληλοι της υπηρεσίας μετανάστευσης των ΗΠΑ έκαναν λάθος που απέρριψαν την αρχική αίτησή της να παραμείνει. 

Οι δικηγόροι της Εστρέγια Σάντος-Ζακαρία, δήλωσαν ότι κατέφυγε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ αφού βιάστηκε ως νεαρή έφηβη και απειλήθηκε με θάνατο λόγω της ταυτότητας φύλου της σε μια χώρα που έχει στοχοποιήσει την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Όμως ένας δικαστής επί θεμάτων μετανάστευσης των ΗΠΑ έκρινε ότι δεν είχε αρκετά ισχυρά επιχειρήματα.

Το θέμα στο Ανώτατο Δικαστήριο ήταν πιο τεχνικό, σχετικά με το αν η ομοσπονδιακή νομοθεσία για τη μετανάστευση ήταν αρκετά ευέλικτη ώστε να επιτρέψει στην Εστρέγια Σάντος-Ζακαρία μια ακόμη παρουσία στο δικαστήριο.

Το πέμπτο εφετείο των ΗΠΑ αποφάνθηκε εναντίον της σε αυτό το σημείο, όμως άλλα εφετεία έχουν αποφανθεί υπέρ των μεταναστών για το ίδιο θέμα. Σε μια γνωμοδότηση που έγραψε η Κετάνι Μπράουν Τζάκσον, το ανώτατο δικαστήριο δήλωσε ότι η απόφαση του πέμπτου εφετείου ήταν λανθασμένη.

Η ιστορία της Εστρέγια Σάντος-Ζακαρία μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο 

Αφού έφυγε από τη Γουατεμάλα ως έφηβη, η Εστρέγια Σάντος-Ζακαρία έφτασε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, αλλά απελάθηκε το 2008, μετά από σύντομη παραμονή.

Δέκα χρόνια αργότερα, εισήλθε και πάλι στις ΗΠΑ και τέθηκε υπό κράτηση από τις μεταναστευτικές αρχές. Η ίδια κατέθεσε ότι βιάστηκε από έναν γείτονα στη μικρή πόλη στην οποία γεννήθηκε και ότι οι κάτοικοι της πόλης την απείλησαν ότι θα τη σκότωναν λόγω της ταυτότητας φύλου της.

Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της από το 2008 έως το 2018 στο Μεξικό, αλλά αποφάσισε να προσπαθήσει να επιστρέψει στις ΗΠΑ αφού μια μεξικανική συμμορία της επιτέθηκε και τη βίασε.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η Γουατεμάλα έχει κάνει ελάχιστα για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και ότι τα τρανς άτομα δέχονται συχνά απειλές βίας.

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει τη Ρωσία και την Ουκρανία να τα βρουν μεταξύ τους

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει τη Ρωσία και την Ουκρανία να τα βρουν μεταξύ τους

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι Μόσχα και Κίεβο συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσες συνομιλίες για την ειρήνη, χωρίς όμως αμερικανική διαμεσολάβηση. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίζεται επιφυλακτικός, ενώ ο Ζελένσκι εκφράζει ανησυχίες πως η απομάκρυνση των ΗΠΑ ωφελεί μόνο τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Το Ισραήλ θέλει να «πάρει τον έλεγχο» όλης της Λωρίδας - 91 Παλαιστίνιοι νεκροί από βομβαρδισμούς

Διεθνή / Γάζα: Το Ισραήλ θέλει να «πάρει τον έλεγχο» όλης της Λωρίδας - 91 Παλαιστίνιοι νεκροί από βομβαρδισμούς

Το Ισραήλ ανακοίνωσε νέα στρατιωτική επέλαση στη Λωρίδα της Γάζας - Εισήλθαν μόλις πέντε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια μετά από δύο μήνες αποκλεισμού
LIFO NEWSROOM
Τέλος οι εξαγωγές πουλερικών της Βραζιλίας προς την ΕΕ λόγω γρίπης των πτηνών

Διεθνή / Τέλος οι εξαγωγές πουλερικών της Βραζιλίας προς την ΕΕ λόγω γρίπης των πτηνών

Μετά τον εντοπισμό κρούσματος σε εμπορική φάρμα, η Βραζιλία δεν μπορεί πλέον να εκδίδει τα απαραίτητα υγειονομικά πιστοποιητικά – Πλήγμα για τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πουλερικών στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Μπεν Κόεν: Πως ο συνιδρυτής της Ben & Jerry's συνδυάζει τον ακτιβισμό με την επιχειρηματικότητα

Διεθνή / Πώς ο συνιδρυτής των Ben & Jerry's έκανε την επιχειρηματικότητα εργαλείο πολιτικής ανυπακοής

Ο 74χρονος είναι γνωστός για την ενασχόλησή του με πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, έχοντας τοποθετηθεί για θέματα που αφορούν τη φυλετική ισότητα, τον ρόλο του χρήματος στην πολιτική και τα ανθρώπινα δικαιώματα
LIFO NEWSROOM
ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ υποστηρίζει θεωρία συνωμοσίας για τον καρκίνο του Τζο Μπάιντεν

Τα τελευταία χρόνι ο Μασκ είτε έχει υιοθετήσει είτε έχει φλερτάρει με τις θεωρίες συνωμοσίας για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων - από την πολιτική βία και την εκλογική νοθεία έως τα αντισημιτικά και ακροδεξιά αφηγήματα
LIFO NEWSROOM