Αλβανία: Κινητοποίηση βιολόγων για την σπάνια μεσογειακή φώκια μονάχους μονάχους 

Αλβανία: Κινητοποίηση βιολόγων για την σπάνια μεσογειακή φώκια μονάχους μονάχους  Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi/Αρχείο
0

Μια ομάδα Αλβανών βιολόγων ειδικευμένων στη θαλάσσια ζωή ερευνά τα νερά του Ιονίου Πελάγους για ίχνη σπάνιας μεσογειακής φώκιας.

Οι μεσογειακές φώκιες-μονάχους μονάχους ήταν κάποτε άφθονες, αλλά τώρα έχουν απομείνει μόνο μερικές εκατοντάδες σε μικρές διάσπαρτες ομάδες στα ανοικτά της Αλβανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και στη Μαυριτανία, στις αφρικανικές ακτές του Ατλαντικού.

Τα δύο γένη στις φώκιες, Monachus και Neomonachus, περιλαμβάνουν τρία είδη: τη μεσογειακή φώκια, Monachus monachus, τη φώκια της Χαβάης, Neomonachus schauinslandi, και τη φώκια της Καραϊβικής, Neomonachus tropicalis, η οποία εξαφανίστηκε τον 20ό αιώνα.

Φώκιες-μονάχους μονάχους: Σημάδια αισιοδοξίας 

Ωστόσο, υπάρχουν σημάδια ελπίδας για την επιβίωσή τους, παρά τη δραματική μείωση που προκαλείται από την υπεραλίευση. Οι αριθμοί αρχίζουν να ανακάμπτουν σιγά σιγά χάρη στη δημιουργία προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών τα τελευταία χρόνια, λένε οι ειδικοί. Οι συγκεκριμένες φώκιες έχουν μετατραπεί από «κρίσιμα απειλούμενες» το 2015 στον κόκκινο κατάλογο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) σε απλά «απειλούμενες» πλέον.

Ακόμα κι έτσι, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν οι μεσογειακές φώκιες-μονάχους μονάχους. Στην Αλβανία, λοιπόν, «οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει μια ομάδα του είδους χάρη στη σχολαστική εργασία για τον εντοπισμό των σπηλαίων και των όρμων όπου κρύβονται αυτά τα ντροπαλά ζώα, ιδίως για να γεννήσουν», δήλωσε στο AFP ο ειδικός σε θέματα βιοποικιλότητας Nexhip Hysolakoj.

Πέρασαν τα τελευταία πέντε χρόνια τοποθετώντας κάμερες σε σπήλαια και άλλα απομονωμένα σημεία κατά μήκος των ακτών της νότιας Αλβανίας στην Αδριατική και στο Ιόνιο για να εντοπίσουν καλύτερα τις φώκιες.

Ο Hysolakoj, ο οποίος εργάζεται στο θαλάσσιο καταφύγιο Karaburun-Sazan, αναχωρεί τακτικά από το λιμάνι της Αυλώνας με ένα σκάφος που ονομάζεται «Foka», για να ελέγξει τις κάρτες μνήμης στις κάμερες που είναι κρυμμένες κατά μήκος της ακτογραμμής.

Είναι «μια πραγματική πρόκληση, διότι για να καταγράψουν τις σωστές εικόνες, πρέπει να τοποθετηθούν προς τις εσωτερικές πλευρές αυτών των σπηλαίων, όπου οι φώκιες έρχονται να ξεκουραστούν», είπε.

Οι τελευταίες μεσογειακές φώκιες-μονάχους μονάχους που ανακάλυψε η ομάδα εντοπίστηκαν τον Ιανουάριο, όταν κατέγραψαν εικόνες ενός θηλυκού, πιθανότατα, με το μωρό του. Φωτογράφισαν άλλες δύο το 2020, ενώ υπήρξαν και κάποιες άλλες αναφορές από τουρίστες.

Οι ερευνητές παρακολουθούν το θηλαστικό κυρίως στο θαλάσσιο εθνικό πάρκο που δημιουργήθηκε το 2010 κατά μήκος των ακτών της χερσονήσου Karaburun και του νησιού Sazan. Είναι ένα καταφύγιο όπου απαγορεύεται η αλιεία και στο οποίο επίσης απαγορεύονται τα μεγάλα σκάφη.

Οι ντόπιοι λένε ότι οι μεσογειακές φώκιες-μονάχους μονάχους ήταν κάποτε πολυάριθμες στις αλβανικές παραλίες, παρόλο που σπάνια παρακολουθούνταν από επιστήμονες, ιδίως κατά τη διάρκεια των δεκαετιών της σκληρής κομμουνιστικής διακυβέρνησης.

Αλλά ακόμη και εκεί οι πληθυσμοί τους κατακρεουργήθηκαν από το κυνήγι και την υπεραλίευση, συχνά ακόμη και με δυναμίτη.

Με πληροφορίες από AFP

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM