LIVE!

Κορωνοϊός: Λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε long Covid η μετάλλαξη Όμικρον

Η παραλλαγή Όμικρον λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε long Covid-19 Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Nέα ελβετική μελέτη αναφέρει πως η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να οδηγήσει σε long Covid επιπτώσεις, σε σύγκριση με τις παραλλαγές, που κυκλοφορούσαν στην αρχή της πανδημίας.

Δεδομένου ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι ακόμη κυρίαρχη παγκοσμίως, τα ευρήματα έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Αναλυτικότερα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κάρολ Στραμ του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων και Επιδημιολογίας του Νοσοκομείου του Καντονιού του Σεντ Γκάλεν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων στην Κοπεγχάγη, ανέλυσαν στοιχεία για 1.201 υγειονομικούς (το 81% γυναίκες) με μέση ηλικία 43 ετών, που παρακολουθήθηκαν επί 18 μήνες κατά μέσο όρο.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι συμμετέχοντες είχαν μολυνθεί από τον αρχικό κορωνοϊό, είχαν 67% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναφέρουν επίμονα συμπτώματα επί μήνες, σε σχέση με εκείνους που ποτέ δεν είχαν αρρωστήσει με Covid-19.

Ακόμη, όσοι είχαν έλθει αντιμέτωποι με την πρώτη λοίμωξη λόγω παραλλαγής Όμικρον (ΒΑ1), δεν είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα μακράς Covid-19, σε σχέση με εκείνους που ποτέ δεν είχαν προβληθεί από την Covid-19.

Επίσης μια επαναλοίμωξη με της μετάλλαξη Όμικρον, μετά από πρώτη λοίμωξη με αρχική παραλλαγή του ιού, δεν βρέθηκε να αυξάνει τον κίνδυνο long Covid-19 ή μακρόχρονης κόπωσης.

«Η μακρά Covid-19 είναι ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας με παρατεταμένη -συχνά εξουθενωτική- νόσο, περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές και αβέβαιη έκβαση. Η μελέτη μας δείχνει ότι όσοι νόσησαν με Covid-19 για πρώτη φορά λόγω Όμικρον, δεν αναπτύσσουν σημαντικά συμπτώματα μακράς Covid-19. Δεδομένου ότι η Όμικρον είναι ακόμη κυρίαρχη παγκοσμίως, τα ευρήματα μας θα πρέπει να καθησυχάσουν όσους μολύνονται για πρώτη φορά από τον κορωνοϊό, καθώς και εκείνους που είχαν στο παρελθόν αρρωστήσει εξαιτίας του», δήλωσε ο δρ Στραμ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι»: Η δήλωση του Shia LaBeouf που πυροδότησε αντιδράσεις

Διεθνή / «Αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι»: Η δήλωση του Shia LaBeouf που πυροδότησε αντιδράσεις

Ο Shia LaBeouf μίλησε σε συνέντευξή του στον Andrew Callaghan για την πρώτη του σύλληψη στη Νέα Ορλεάνη, δηλώνοντας «αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι», λίγο πριν συλληφθεί ξανά κατά τη διάρκεια του Mardi Gras. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στα social media και επανέφεραν στο προσκήνιο το ταραχώδες δημόσιο προφίλ του ηθοποιού.
THE LIFO TEAM
«Το φως μπαίνει στο κάδρο»: Πώς αντιδρούν οι Ιρανοί κινηματογραφιστές της διασποράς στον θάνατο του Χαμενεΐ

Διεθνή / «Το φως μπαίνει στο κάδρο»: Πώς αντιδρούν οι Ιρανοί κινηματογραφιστές της διασποράς στον θάνατο του Χαμενεΐ

Ιρανοί σκηνοθέτες και δημιουργοί της διασποράς τοποθετούνται δημόσια μετά τον θάνατο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μιλώντας για «το τέλος ενός 47χρονου εφιάλτη», αλλά και για την αβεβαιότητα που ακολουθεί. Δηλώσεις, ανοιχτές επιστολές και αναρτήσεις στα social media φωτίζουν τη σύνθετη στάση της ιρανικής πολιτισμικής κοινότητας απέναντι στις εξελίξεις.
THE LIFO TEAM
Chet Hanks: «Free me» από την Κολομβία – Μπλόκο επιστροφής λόγω διαβατηρίου

Διεθνή / Ο Chet Hanks και το ελληνικό διαβατήριο που τον κράτησε στη Μεντεγίν

Ο Chet Hanks δήλωσε μέσω Instagram ότι παραμένει στην Κολομβία λόγω προβλήματος με το διαβατήριό του. Ο 35χρονος ηθοποιός και ράπερ, γιος του Tom Hanks και της Rita Wilson, εξήγησε ότι ταξίδευε με το ελληνικό του διαβατήριο και δεν είχε μαζί του το αμερικανικό, γεγονός που δυσκολεύει την επιστροφή του στις ΗΠΑ.
THE LIFO TEAM
ΚΥΠΡΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΒΑΣΗ RAF

Διεθνή / Κύπρος: Από τον Λίβανο εκτοξεύθηκαν τα drones που έπληξαν τη βάση Ακρωτηρίου – Πιθανή εμπλοκή της Χεζμπολάχ

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στα μεσάνυχτα της Κυριακής και οι κυπριακές αρχές ανέφεραν ότι το πρωί της Δευτέρας αναχαιτίστηκαν ακόμη δύο drones που κινήθηκαν προς την κατεύθυνση των βρετανικών βάσεων
THE LIFO TEAM
ΜΑΚΡΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνή / Μακρόν: Η Γαλλία αυξάνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο – Στην «πυρηνική ομπρέλα» και η Ελλάδα

Η ένταξη της Ελλάδας στη γαλλική πρωτοβουλία συνδέεται με τη στενή αμυντική συνεργασία Αθήνας και Παρισιού, η οποία αναμένεται να ανανεωθεί τον Απρίλιο, κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη του Μακρόν στην Αθήνα
THE LIFO TEAM