FBI: «Πολύ πιθανό» η πανδημία covid-19 να οφείλεται σε διαρροή από εργαστήριο της Γουχάν

FBI: «Πολύ πιθανό» η πανδημία covid-19 να οφείλεται σε διαρροή από εργαστήριο της Γουχάν Facebook Twitter
0

Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι εκτίμησε ότι η πανδημία της covid-19 είναι «πολύ πιθανόν» να οφείλεται σε διαρροή από εργαστήριο στην πόλη Γουχάν της Κίνας, δύο ημέρες αφού το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας έκανε την ίδια εκτίμηση.

«Το FBI εκτιμά ήδη εδώ και κάποιο καιρό ότι η πανδημία πολύ πιθανό να οφείλεται σε ένα περιστατικό σε εργαστήριο της Ουχάν», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του FBI έγιναν μετά το άρθρο που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην εφημερίδα Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας έχει εκτιμήσει, με χαμηλό βαθμό βεβαιότητας, ότι η πανδημία οφείλεται σε ακούσια διαρροή από εργαστήριο της Γουχάν.

Τέσσερις άλλες αμερικανικές υπηρεσίες, όπως και ένα πάνελ Εθνικών Πληροφοριών, εξακολουθούν να εκτιμούν ότι η covid-19 προκλήθηκε από φυσική μετάδοση, ενώ άλλες δύο υπηρεσίες δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμπέρασμα, ανέφερε η Wall Street Journal.

Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε τη Δευτέρα ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα για την προέλευση της πανδημίας.

Στην ίδια συνέντευξη ο Ρέι κατηγόρησε επίσης την Κίνα ότι προσπάθησε να εμποδίσει την έρευνα που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ για την προέλευση της πανδημίας.

«Η κινεζική κυβέρνηση (…) έκανε ό,τι μπορούσε για να προσπαθήσει να εναντιωθεί και να περιπλέξει το έργο που κάναμε, το έργο το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση και οι στενοί μας, ξένοι εταίροι» διεξάγουν, τόνισε ο επικεφαλής του FBI. «Είναι λυπηρό για όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Το Πεκίνο διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το άρθρο της Wall Street Journal, παρέπεμψε στην έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η οποία αναφέρει ότι η πανδημία προήλθε από τη φυσική μετάδοση του κορονοϊού και δεν οφείλεται σε διαρροή από εργαστήριο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τουρκία ανακοίνωσε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Η Τουρκία ανακοίνωσε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Η Τουρκία με την κόκκινη γραμμή στον χάρτη τέμνει το Αιγαίο στη μέση διεκδικώντας αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα, ενώ αγνοεί το Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.
LIFO NEWSROOM
Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Η συμφωνία AUKUS για μεταφορά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από ΗΠΑ προς Αυστραλία επανεξετάζεται από το Πεντάγωνο, με πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις να φουντώνουν
LIFO NEWSROOM
Ακυρώθηκαν οι πτήσεις προς Ισραήλ και Ιράν: Τι δικαιώματα έχουν οι επιβάτες -Τι καλύπτει η ταξιδιωτική ασφάλιση

Διεθνή / Ακυρώθηκαν οι πτήσεις προς Ισραήλ και Ιράν: Τι δικαιώματα έχουν οι επιβάτες -Τι καλύπτει η ταξιδιωτική ασφάλιση

Εκατοντάδες πτήσεις ματαιώθηκαν ή ανακατευθύνθηκαν μετά τις επιθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν – Ποια είναι τα δικαιώματα αποζημίωσης, τι προβλέπεται για την ασφαλιστική κάλυψη και πώς οργανώνονται οι πτήσεις επαναπατρισμού
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Σε 4ετή φυλάκιση με αναστολή καταδικάσθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν

Διεθνή / Γαλλία: Σε 4ετή φυλάκιση με αναστολή καταδικάσθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν

Περίπου 8 χρόνια μετά τις αποκαλύψεις για την εικονική απασχόληση της συζύγου του που οδήγησαν στην καταδίκη του για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος - Το πρόστιμο που πρέπει να πληρώσει
LIFO NEWSROOM