«Θάνατος στον Δικτάτορα!»: Μαζικές διαδηλώσεις στο Ιράν- 40 ημέρες μετά την εκτέλεση δύο διαδηλωτών

Ιράν: Νέες μαζικές διαδηλώσεις στην Τεχεράνη και άλλες πόλεις - 40 ημέρες μετά την εκτέλεση δύο διαδηλωτών Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Το Ιράν σείστηκε και πάλι από διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας ύστερα από μια αποκλιμάκωση τις τελευταίες εβδομάδες, με τους διαδηλωτές να ζητούν την ανατροπή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν σήμερα στο διαδίκτυο.

Οι πορείες σε πολλές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Τεχεράνη, που ξεκίνησαν την Πέμπτη, το βράδυ και συνεχίστηκαν σηματοδοτούσαν τη συμπλήρωση 40 ημερών από την εκτέλεση δύο διαδηλωτών τον περασμένο μήνα. Μεταξύ των συνθημάτων που ακούγονταν από διαδηλωτές ήταν το «Θάνατος στον δικτάτορα!» και «Ελευθερία». 

Ο Μοχάμεντ Μεχντί Καραμί και ο Σεγιέντ Μοχάμεντ Χοσεϊνί απαγχονίσθηκαν στις 8 Ιανουαρίου. Δύο άλλοι διαδηλωτές εκτελέστηκαν τον Δεκέμβριο.

Οι διαδηλώσεις που έχουν σαρώσει το Ιράν ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο ύστερα από τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής, κουρδικής καταγωγής, Μαχσά Αμινί ενώ βρισκόταν υπό κράτηση επειδή παραβίασε τους ενδυματολογικούς κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους οι γυναίκες πρέπει να καλύπτουν πλήρως τα μαλλιά και το σώμα τους.

Στα βίντεο που κυκλοφόρησαν σήμερα φαίνονται διαδηλώσεις σε πολλές γειτονιές στην Τεχεράνης και σε αρκετές άλλες πόλεις. Σε βίντεο, που υποτίθεται ότι προέρχεται από την ιερή σιιτική πόλη Μασχάντ στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, φαίνονται διαδηλωτές να φωνάζουν: «Αδελφέ μου μάρτυρα, θα εκδικηθούμε για το αίμα σου». Το Reuters δεν μπορούσε να εξακριβώσει την αυθεντικότητα των βίντεο αυτών.

Το μεγάλο κύμα διαδηλώσεων αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ισλαμική Δημοκρατία μετά την επανάσταση του 1979. Σε διαδηλώσεις, γυναίκες έχουν πετάξει και έχουν κάψει τις μαντίλες τους ή έχουν κόψει τα μαλλιά τους αψηφώντας τους κανόνες για την χιτζάμπ.

Ενώ η αναταραχή φάνηκε να αποκλιμακώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, πιθανόν λόγω των εκτελέσεων ή των βίαιων μέτρων καταστολής, οι ενέργειες κοινωνικής ανυπακοής συνεχίζονται.

Προχθές ακούγονταν αντικαθεστωτικά τραγούδια σε γειτονιές στην Τεχεράνη και άλλες πόλεις. Παράλληλα, γυναίκες κυκλοφορούσαν με ακάλυπτο το κεφάλι στους δρόμους, τα εμπορικά κέντρα, τα καταστήματα και τα εστιατόρια παρά τις προειδοποιήσεις αξιωματούχων. Πολλές από τις γυναίκες μεταξύ των δεκάδων που συνελήφθησαν πρόσφατα είχαν εμφανιστεί μπροστά στις κάμερες χωρίς μαντίλα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / «Ημέρα της Κρίσης»: Το καταστροφικό σενάριο μετά τις επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή

Οι επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης αυτή την εβδομάδα, απειλούν με σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία
THE LIFO TEAM
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΗ 19ΧΡΟΝΟΥ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ποιος ήταν ο 19χρονος παλαιστής που εκτέλεσαν «μετά από βασανιστήρια για να ομολογήσει»

Το Ιράν εκτέλεσε τον νεαρό παλαιστή Σαλέχ Μοχαμάντι και δύο ακόμη άτομα - Πρόκειται για τους πρώτους απαγχονισμούς που πραγματοποιήθηκαν σε σχέση με τις διαδηλώσεις
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν θέλουμε αυτόν τον πόλεμο» - Οι κάτοικοι περιγράφουν τη ζωή υπό τους βομβαρδισμούς

Εκατομμύρια κάτοικοι παραμένουν στα σπίτια τους, προσπαθώντας να προστατεύσουν τις οικογένειες, τις δουλειές και τις συνήθειές τους, ενώ άλλοι έχουν αναγκαστεί να αναζητήσουν καταφύγιο σε πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας
THE LIFO TEAM