Πρόεδρος Βρετανικού Μουσείου: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να εκτίθενται και σε Αθήνα και σε Λονδίνο

Πρόεδρος Βρετανικού Μουσείου: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να θεαθούν σε Αθήνα και Λονδίνο Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

H Βρετανία βρίσκεται σε συζητήσεις για μία νέα συμφωνία με την Ελλάδα, στην οποία τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να εκτίθενται ταυτόχρονα στο Λονδίνο και στην Αθήνα, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.

Ο Τζόρτζ Όσμπορν, μιλώντας στο BBC, χαρακτήρισε αυτή την περίπτωση ως «win-win» κατάσταση.

Ο ίδιος επανέλαβε πως το Μουσείο έχει εποικοδομητικές συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των δύο χωρών για αιώνες.

«Είναι ένα δισεπίλυτο πρόβλημα», ανέφερε ο Όσμπορν στο BBC. «Αλλά πιστεύω πως υπάρχει ένας δρόμος μπροστά για να μπορέσουμε να δούμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο και στην Αθήνα. Και αυτό θα ήταν κάτι θετικό και για την Ελλάδα, αλλά και για εμάς».

Σε ερώτηση για το εάν αυτό σημαίνει «δάνειο», ο ίδιος απάντησε πως «Συζητάμε με την ελληνική κυβέρνηση για αυτό, για μία νέα συμφωνία και αυτό που δεν ήθελα να κάνω είναι να πιέσω τους Έλληνες να δεχτούν πράγματα που θα θεωρούσαν αδύνατα και αντίστοιχα, από ελληνικής πλευράς να μην μας πιέσουν για πράγματα που εμείς θεωρούμε αδύνατα».

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Όσμπορν έχει αποκλείσει το σενάριο να δοθούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα μόνιμα στην Ελλάδα, διότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε αλλαγή του νομικού πλαισίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ένα θέλαμε να επιστρέψουμε όλα τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αυτό θα απαιτούσε κοινοβουλευτική πράξη, και αυτό είναι εκτός της δικαιοδοσίας μου», τόνισε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου.

«Αλλά αυτό που μπορεί να κάνει το Μουσείο είναι να προσπαθήσει να δημιουργήσει μία νέα σχέση με την Ελλάδα».

Με πληροφορίες από το Reuters

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ταινία «Αρκάντια» του Γιώργου Ζώη επίσημη υποψηφιότητα της Ελλάδας για τα Όσκαρ

Πολιτισμός / Η ταινία «Αρκάντια» του Γιώργου Ζώη επίσημη υποψηφιότητα της Ελλάδας για τα Όσκαρ

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό, η ταινία εκπροσωπεί τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο και έχει ήδη αποσπάσει διεθνή αναγνώριση μέσω της συμμετοχής της σε σημαντικά φεστιβάλ
LIFO NEWSROOM
Στο πλευρό του Πάρι Ρούπου οι Έλληνες κωμικοί - Οι αναρτήσεις τους

Πολιτισμός / Στο πλευρό του Πάρι Ρούπου οι Έλληνες κωμικοί - Η νέα ανάρτηση της Pizza Fan μετά τις αντιδράσεις

Άλλοι με χιούμορ, άλλοι απορημένοι και άλλοι αναδημοσιεύοντας την ανακοίνωση του κωμικού, οι stand-up comedians έστειλαν το μήνυμά τους, απέναντι στην απόφαση για την απόλυση του Πάρι Ρούπου
LIFO NEWSROOM
Ταυτοποιήθηκε η Λαοδίκη, η γυναίκα που τιμήθηκε με άγαλμα στην Χερσόνησο της Κριμαίας

Πολιτισμός / Ταυτοποιήθηκε η Λαοδίκη, η γυναίκα που τιμήθηκε με άγαλμα στην Χερσόνησο της Κριμαίας

Η μαρμάρινη κεφαλή ανακαλύφθηκε το 2003 σε ένα μεγάλο οικιστικό συγκρότημα κοντά στο θέατρο και την αγορά της αρχαίας Χερσόνησου, κατά τις ανασκαφές σε κατοικία ύψους 718 τετραγωνικών μέτρων
LIFO NEWSROOM