Έρευνα: Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία μπορεί να επιβιώσουν από μια πυρηνική αποκάλυψη

Νέα Ζηλανδία Facebook Twitter
Φωτ: Ömer Faruk Bekdemir on Unsplash
0

Ο εφιάλτης ενός πυρηνικού πολέμου τρομάζει την ανθρωπότητα και ερευνητές αναζητούν τον τόπο εκείνο από όπου θα μπορούσε να επανεκκινήσει η ανθρωπότητα. Όπως προκύπτει από μελέτη, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία είναι οι χώρες που ενδεχομένως θα συνεχίσει η ζωή.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε  στο περιοδικό Risk Analysis περιγράφει την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ισλανδία, τις Νήσους Σολομώντος και το Βανουάτου ως τις νησιωτικές χώρες που μπορούν να παράγουν αρκετή τροφή για τον πληθυσμό τους μετά από μια «καταστροφή που μειώνει το ηλιακό φως», όπως ένας πυρηνικός πόλεμος, ένα ηφαίστειο ή μια πτώση αστεροειδούς.

Οι ερευνητές γράφουν ότι «πιθανότατα θα υπήρχαν θύλακες επιζώντων σε όλο τον πλανήτη ακόμη και στο πιο σοβαρό» σενάριο - με τα πιο ανθεκτικά έθνη να έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν μια προβιομηχανική κατάρρευση.

Οι ερευνητές συνέκριναν 38 νησιωτικές χώρες σε 13 παράγοντες, οι οποίοι θα μπορούσαν να προβλέψουν την επιβίωση, όπως η παραγωγή τροφίμων, η ενεργειακή αυτάρκεια και η επίδραση της καταστροφής στο κλίμα.

Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, δύο χώρες που βρίσκονται μακριά από τοποθεσίες που ενδεχομένως θα υπάρξει ραδιενέργεια, βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας με την πρώτη να έχει τις καλύτερες επιδόσεις συνολικά.

«Το απόθεμα τροφίμων της Αυστραλίας είναι γιγαντιαίο», καταλήγει η μελέτη, «με δυνατότητα να θρέψει πολλές δεκάδες εκατομμύρια επιπλέον ανθρώπους».

Οι λόγοι που οδήγησαν την Αυστραλία στην κορυφή είναι οι σχετικά καλές υποδομές, το τεράστιο ενεργειακό πλεόνασμα, η υψηλή υγειονομική ασφάλεια και ο αμυντικός προϋπολογισμός. Ωστόσο, έχει ένα μειονέκτημα: τους σχετικά στενούς στρατιωτικούς δεσμούς της με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, γεγονός που την καθιστούν πιθανό στόχο σε έναν πυρηνικό πόλεμο.

Σε αυτόν τον τομέα, η Νέα Ζηλανδία εμφάνισε κάποια πλεονεκτήματα, ανέφεραν οι συγγραφείς της έρευνας, έχοντας μακροχρόνιο καθεστώς χωρίς πυρηνικά, ενώ κρίνεται ως μια χώρα ανθεκτική σε περίπτωση απότομης πτώσης της παγκόσμιας θερμοκρασίας που θα προκαλούσε μια περίοδος σκότους.

Ακόμα και στο χειρότερο σενάριο - μείωση των καλλιεργειών κατά 61% κατά τη διάρκεια ενός παρατεταμένου πυρηνικού χειμώνα - οι Νεοζηλανδοί θα είχαν αρκετό φαγητό, δήλωσε ο καθηγητής Νικ Γουίλσον από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο στο Ουέλινγκτον, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Παρά την αφθονία τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας και την υψηλή κατάταξή της στις μετρήσεις κοινωνικής συνοχής, μια διακοπή του παγκόσμιου εμπορίου θα μπορούσε να επιφέρει κοινωνική κατάρρευση σε βαθμούς, πρόσθεσε.

Αυτό που υπογραμμίζουν, ωστόσο, είναι ότι η χώρα δεν διαθέτει πλέον καμία εγκατάσταση διύλισης καυσίμων και εξαρτάται έντονα από τις εισαγωγές για ντίζελ, φυτοφάρμακα και τα μηχανήματα που απαιτούνται για τη διατήρηση του γεωργικού τομέα.

Και άλλες χώρες θα μπορούσαν να παράγουν αρκετά τρόφιμα σε μια τέτοια κρίση, έγραψαν ο Γουίλσον και ο συν-συγγραφέας Δρ. Ματ Μπόιντ, αλλά η πιθανή κατάρρευση της βιομηχανίας και της κοινωνικής συνοχής έθεσε υπό αμφισβήτηση την ανθεκτικότητά τους. Η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να δουν την παραγωγή τροφίμων να μειώνεται έως και 97% σε μοντέλα πυρηνικού χειμώνα και θα αναγκάζονταν να βασιστούν σε νέες τεχνολογίες παραγωγής τροφίμων.

Με πληροφορίες Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Τέλος στο Προστατευτικό Καθεστώς για Αφγανούς – Κίνδυνος Απέλασης για 9.000 Πρόσφυγες

Διεθνή / ΗΠΑ: Τέλος στο καθεστώς προστασίας για Αφγανούς πολίτες – Κίνδυνος απέλασης για 9.000 πρόσφυγες

Η κυβέρνηση Τραμπ, μέσω της Υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Kristi Noem, τερματίζει το Προστατευτικό Καθεστώς για χιλιάδες Αφγανούς - Οργή από ανθρωπιστικές οργανώσεις και προειδοποιήσεις για μαζικές απελάσεις
LIFO NEWSROOM
Αντόνιο Κόστα: «Αλβανία και Μαυροβούνιο θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ΕΕ πριν από τις άλλες χώρες»

Διεθνή / Αντόνιο Κόστα: «Αλβανία και Μαυροβούνιο θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ΕΕ πριν από τις άλλες χώρες»

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν συχνά υποδείξει το 2030 ως τον στόχο για τις πρώτες εντάξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα για την Αλβανία και το Μαυροβούνιο
LIFO NEWSROOM
Οι «δουλειές» της οικογένειας Τραμπ στον Κόλπο και οι επιχειρηματικές συμφωνίες-ρεκόρ 

Διεθνή / Οι «δουλειές» της οικογένειας Τραμπ στον Κόλπο και οι επιχειρηματικές συμφωνίες-ρεκόρ 

Θέρετρα γκολφ, επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα και κρατικά κεφάλαια πυκνώνουν τις σκιές σύγκρουσης ιδιωτικών και δημόσιων συμφερόντων, εν όψει του ταξιδιού του Αμερικανού προέδρου στον Κόλπο
LIFO NEWSROOM
Γιατί το PKK καταθέτει τώρα τα όπλα: Ο «Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος» και το ευρύτερο πλαίσιο για τους Κούρδους

Ανάλυση / Γιατί το PKK καταθέτει τώρα τα όπλα: Ο «Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος» και το ευρύτερο πλαίσιο για τους Κούρδους

Τα αίτια και οι στρατηγικές συνέπειες της απόφασης του PKK να καταθέσει τα όπλα και να διαλύσει την ένοπλη πτέρυγα του, στο πλαίσιο της αλλαγής των γεωπολιτικών ισορροπιών.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ