Εκλογές στην Κύπρο: Χριστοδουλίδης και Μαυρογιάννης περνούν στον δεύτερο γύρο

Εκλογές στην Κύπρο: Χριστοδουλίδης και Μαυρογιάννης περνούν στον δεύτερο γύρο Facebook Twitter
O Νίκος Χριστοδουλίδης σε προεκλογική συγκέντρωση - Φωτ.: EPA.
0

Οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στο νησί της Κύπρου.

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων στον πρώτο γύρο ο κ Χριστουδουλίδης συγκεντρώνει περισσότερους από 127.262 ψήφους και ποσοστό 32,04%.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάνης συγκεντρώνει πάνω από 117.590 ψήφους και ποσοστό 29,61%. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου συγκεντρώνει 103.703 ψήφους και ποσοστό 26,11%.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 17:00 ποσοστό 67,6%, ήτοι 379.554 ψηφοφόροι είχαν προσέλθει στις κάλπες προκειμένου να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, σύμφωνα με το ΑΠΕ. 

Όπως ανέφερε ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Κώστας Κωνσταντίνου, το αντίστοιχο ποσοστό των Προεδρικών εκλογών του 2018 ήταν 66.2%, γεγονός που συνεπάγεται αύξηση συμμετοχής της τάξεως του 1.4%.

Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος σήμερα μίλησε ξεκάθαρα

«H ενότητα δεν είναι σύνθημα. Είναι η βάση πάνω στην οποία θεμελιώνεται η δική μας προσπάθειά για μια καλύτερη πατρίδα», δήλωσε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Σήμερα η πατρίδα μας, η Κύπρος μίλησε. Μίλησε ξεκάθαρα», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης και επεσήμανε: «Αντικρίζω το αποτέλεσμα των εκλογών με απέραντο σεβασμό, με ικανοποίηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, αντιλαμβανόμενος και πανέτοιμος να αναλάβω τη μεγάλη ευθύνη».

«Είναι πεποίθησή μου ότι η κοινωνία των πολιτών επιβεβαίωσε περίτρανα ότι επιζητεί συνένωση, επιζητεί ανανέωση, νέα ήθη στην πολιτική, επιζητεί Προοπτική και Ελπίδα για το σύνολο του κυπριακού λαού. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί η κοινωνία αποδέχτηκε το μήνυμά μας και αγκάλιασε την πρότασή μας για να κάνουμε το βήμα στην επόμενη μέρα ενωμένοι, μακριά από αγκυλώσεις και χωρίς τους διαχωρισμούς, τις τακτικές και τις προσεγγίσεις του παρελθόντος».

«Οραματίζομαι μια Κύπρο επανενωμένη, ελεύθερη, μια πατρίδα ασφαλή και ευημερούσα για όλους τους πολίτες της. Μια χώρα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμενίους, Λατίνους και Μαρωνίτες. Για κάθε Ευρωπαίο πολίτη σε αυτή τη χώρα. Σε αυτό μας το όραμα έχουν θέση όλοι όσοι το ασπάζονται. Η πόρτα μας είναι ανοιχτή από αύριο για όσους μοιράζονται την έγνοια μας για το αύριο, για τα παιδιά μας. Οι στιγμές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Ούτε εμείς, ούτε ο κυπριακός λαός θα διακινδυνεύσουμε πισωγυρίσματα και αναχρονιστικά μοντέλα πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό δήλωσε: «Η επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, αξιοποιώντας την ιδιότητα του κράτος-μέλους της ΕΕ, μέσα από μια διεκδικητική και περήφανη εξωτερική πολιτική, παραμένει η κορυφαία προτεραιότητά μου».

Μαυρογιάννης: Σαφής εντολή να συνεχίσουμε τον ίδιο δρόμο με ήθος και εντιμότητα

«Σήμερα μίλησε ο λαός. Η ετυμηγορία του είναι σαφής και τιμά τόσο εμένα όσο και όσους εργάστηκαν για την υποψηφιότητά μου», δήλωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά πρώτα από όλα τις χιλιάδες συμπατριώτισσες και συμπατριώτες, όπως είπε, «για τη στήριξη, την εμπιστοσύνη και τη σαφή εντολή να συνεχίσουμε τον ίδιο δρόμο με ήθος και εντιμότητα για να ανεβάσουμε τον τόπο μας ψηλότερα».

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος, ο οποίος πρόκειται να διεκδικήσει το ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας μαζί με τον επίσης ανεξάρτητο υποψήφιο Νίκο Χριστοδουλίδη την επόμενη Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, ανέφερε:

«Θέλω να ευχαριστήσω, επίσης, τους συνεργάτες μου, τους εθελοντές, το ΑΚΕΛ, τις οργανωμένες κινήσεις καθώς και τις εκατοντάδες προσωπικότητες που υποστήριξαν την υποψηφιότητά μου. Σε αυτή την προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί δεν περισσεύει κανείς. Η αγάπη για τον τόπο μας καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές και μας ενώνει. Η πίστη στη λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας μάς κάνει μια γροθιά και μας κινητοποιεί. Η προσήλωση στο στόχο για μια υγιή, εύρωστη οικονομία και η έγνοια για τους πολίτες υπερβαίνει όλες τις διαφορές μας. Γι' αυτό και εγώ σας κοιτώ στα μάτια και σας ζητώ αυτή τη μάχη να την δώσουμε μαζί για το επιτακτικό σήμερα αλλά και για το αύριο, το οποίο έχω την πεποίθηση πως θα ξημερώσει ελπιδοφόρο για τον τόπο μας και για τον λαό μας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα έχει επαφές με τον ΔΗΣΥ και άλλες δυνάμεις ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε πως θα έχουν επαφές με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου και θα δουν πώς θα πάνε τα πράγματα.

Τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν ανέμενε αυτό το αποτέλεσμα όταν ξεκινούσε αυτό το ταξίδι απάντησε: «Νομίζω ότι αυτός ήταν ο στόχος μας, τον πετύχαμε και είμαστε ικανοποιημένοι».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Διεθνή / Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Η Χαντίσε περιγράφει τη στιγμή που «ήρθε η Χωροφυλακή να την πάρει» στις 6:30 το πρωί, ενώ και η Ιρέμ Ντεριτζί υποβλήθηκε στον ίδιο έλεγχο - Τι συνέβη στην επιχείρηση που συγκλόνισε τον καλλιτεχνικό κόσμο της Τουρκίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Διεθνή / Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Η κυβέρνηση του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πρόσφατα αυξήσει την πίεση που ασκεί στις ψηφιακές πλατφόρμες, τους τραγουδιστές και τους μουσικούς
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Διεθνή / Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Ανοίγει η διαθήκη του 68χρονου από τη Φοινικούντα, ιδιοκτήτη κάμπινγκ, και οι Αρχές εξετάζουν τροποποιήσεις που ενδέχεται να τον έβαλαν στο στόχαστρο
LIFO NEWSROOM
Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM