Ο Ντόναλντ Τράμπ ζήτησε να ρίξουν το «κατασκοπευτικό» μπαλόνι της Κίνας

Ο Ντόναλντ Τράμπ ζήτησε να ρίξουν το κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας Facebook Twitter
0

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ζητά να καταρριφθεί το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που αιωρείται πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τραμπ δημοσίευσε το κάλεσμά του στο κοινωνικό του δίκτυο Truth Social. «Ρίξτε το μπαλόνι» έγραψε.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε ότι «το μπαλόνι έφτασε από την Κίνα και ο σκοπός του είναι η μετεωρολογική έρευνα». Σύμφωνα με την Κίνα, «εξαιτίας ισχυρού δυτικού ανέμου, το μπαλόνι έχασε τον έλεγχο και παρέκκλινε από την καθορισμένη πορεία».

Κατασκοπευτικό μπαλόνι: Κρίση στις σινο-αμερικανικές σχέσεις 

Ωστόσο, η εμφάνιση αυτής της συσκευής στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ προκάλεσε κρίση στις σχέσεις μεταξύ Αμερικής και Κίνας. Σε σημείο μάλιστα που η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να αναβάλει το επικείμενο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο.

Ο Μπλίνκεν επρόκειτο να έχει συναντήσεις στο Πεκίνο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αυτή θα ήταν η πρώτη ανάλογη επίσκεψη κορυφαίου Αμερικανού διπλωμάτη εδώ και πέντε χρόνια. Αλλά η παρουσία του μπαλονιού -το οποίο το Πεντάγωνο αποφάσισε να μην καταρρίψει- οδήγησε τους αξιωματούχους να αποφασίσουν ότι το να ταξιδέψει τώρα θα έστελνε λάθος μήνυμα, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα και ζήτησαν από το Bloomberg να μην κατονομαστούν.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ότι ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι είχε μετακινηθεί προς τα ανατολικά και βρισκόταν πάνω από τις κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες και ότι οι ΗΠΑ απέρριψαν τους ισχυρισμούς της Κίνας ότι δεν χρησιμοποιείται για παρακολούθηση.

Ο ταξίαρχος Πατ Ράιντερ, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το πού ακριβώς βρισκόταν το μπαλόνι ή αν υπήρχε σκέψη για την κατάρριψή του. Ο στρατός είχε αποκλείσει αυτή την επιλογή, είχαν πει αξιωματούχοι, λόγω των πιθανών κινδύνων για τους ανθρώπους στο έδαφος.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΛΟΙΟ HANDALA

Διεθνή / Το Ισραήλ κατέλαβε το πλοίο Handala του «Στόλου για την Ελευθερία» που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα

Σε πλάνα που αναμεταδίδονταν απευθείας από τους ακτιβιστές διακρίνονται οι περισσότεροι, καθισμένοι στη γέφυρα, πολλοί με τα χέρια ψηλά - «Οι αλήτες του Νετανιάχου ανέβηκαν στο Handala»
LIFO NEWSROOM
Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Διεθνή / Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα, πολλοί ενώ αναζητούσαν ανθρωπιστική βοήθεια - Οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός σταμάτησαν, ενώ η πείνα θερίζει αμάχους και παιδιά
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Διεθνή / Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Η κυβέρνηση Τραμπ υιοθετεί την τεχνητή νοημοσύνη για να καταργήσει μαζικά ομοσπονδιακούς κανονισμούς, με στόχο τη μείωση στο μισό των ρυθμιστικών εντολών ως το 2026
LIFO NEWSROOM
Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Διεθνή / Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Κλιμακώνεται η σύγκρουση στα σύνορα Καμπότζης–Ταϊλάνδης, με περισσότερους από 30 νεκρούς και καταγγελίες για παραβίαση θαλάσσιου χώρου - Σε συναγερμό ΟΗΕ και ASEAN.
LIFO NEWSROOM