Ο Ντόναλντ Τράμπ ζήτησε να ρίξουν το «κατασκοπευτικό» μπαλόνι της Κίνας

Ο Ντόναλντ Τράμπ ζήτησε να ρίξουν το κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας Facebook Twitter
0

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ζητά να καταρριφθεί το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που αιωρείται πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τραμπ δημοσίευσε το κάλεσμά του στο κοινωνικό του δίκτυο Truth Social. «Ρίξτε το μπαλόνι» έγραψε.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε ότι «το μπαλόνι έφτασε από την Κίνα και ο σκοπός του είναι η μετεωρολογική έρευνα». Σύμφωνα με την Κίνα, «εξαιτίας ισχυρού δυτικού ανέμου, το μπαλόνι έχασε τον έλεγχο και παρέκκλινε από την καθορισμένη πορεία».

Κατασκοπευτικό μπαλόνι: Κρίση στις σινο-αμερικανικές σχέσεις 

Ωστόσο, η εμφάνιση αυτής της συσκευής στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ προκάλεσε κρίση στις σχέσεις μεταξύ Αμερικής και Κίνας. Σε σημείο μάλιστα που η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να αναβάλει το επικείμενο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο.

Ο Μπλίνκεν επρόκειτο να έχει συναντήσεις στο Πεκίνο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αυτή θα ήταν η πρώτη ανάλογη επίσκεψη κορυφαίου Αμερικανού διπλωμάτη εδώ και πέντε χρόνια. Αλλά η παρουσία του μπαλονιού -το οποίο το Πεντάγωνο αποφάσισε να μην καταρρίψει- οδήγησε τους αξιωματούχους να αποφασίσουν ότι το να ταξιδέψει τώρα θα έστελνε λάθος μήνυμα, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα και ζήτησαν από το Bloomberg να μην κατονομαστούν.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ότι ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι είχε μετακινηθεί προς τα ανατολικά και βρισκόταν πάνω από τις κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες και ότι οι ΗΠΑ απέρριψαν τους ισχυρισμούς της Κίνας ότι δεν χρησιμοποιείται για παρακολούθηση.

Ο ταξίαρχος Πατ Ράιντερ, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το πού ακριβώς βρισκόταν το μπαλόνι ή αν υπήρχε σκέψη για την κατάρριψή του. Ο στρατός είχε αποκλείσει αυτή την επιλογή, είχαν πει αξιωματούχοι, λόγω των πιθανών κινδύνων για τους ανθρώπους στο έδαφος.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρανς στρατιωτικοί στις ΗΠΑ «σε κατάσταση επιβίωσης» καθώς τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση υπηρεσίας

Διεθνή / Τρανς στρατιωτικοί στις ΗΠΑ «σε κατάσταση επιβίωσης» καθώς τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση υπηρεσίας

Μετά από δεκαετίες υπηρεσίας, χιλιάδες τρανς άνθρωποι στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωποι με αποπομπή, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει ξανά την απαγόρευση συμμετοχής τους. Το BBC κατέγραψε τις μαρτυρίες τους
LIFO NEWSROOM
Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Διεθνή / Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζει ότι η μοναξιά δεν είναι το ίδιο με την απομόνωση - Η μοναξιά είναι το «επώδυνο συναίσθημα» που νιώθουν όσοι δεν έχουν τις σχέσεις που επιθυμούν
LIFO NEWSROOM
«Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / «Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η υπουργός Δικαιοσύνης στη Βρετανία ζήτησε «βαθιά συνεργασία» με τον τεχνολογικό τομέα για την επίλυση της κρίσης στο σωφρονιστικό σύστημα και έλαβε διάφορες προτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης έχει ριζοσπαστικές ιδέες, αλλά μια γκαρνταρόμπα προσεκτικά συμβατική, παρατηρεί ο αμερικανικός Τύπος, που βάζει στο επίκεντρο και τις στιλιστικές επιλογές του 33χρονου πολιτικού
LIFO NEWSROOM