No.1

Αναβάλλεται η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Κίνα- Λόγω του «κατασκοπευτικού» μπαλονιού

Αναβάλλεται η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Κίνα λόγω του κατασκοπευτικού μπαλονιού Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να αναβάλει το επικείμενο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο μετά τον εντοπισμό ενός κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού παρακολούθησης πάνω από ευαίσθητες πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Μοντάνα, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται το Bloomberg. 

Σύμφωνα με το Reuters η Κίνα από την πλευρά της δήλωσε σήμερα ότι το «αερόπλοιο» προορίζεται για μετεωρολογικούς και άλλους επιστημονικούς σκοπούς και εξέφρασε τη λύπη της που εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Ο Μπλίνκεν επρόκειτο να έχει συναντήσεις στο Πεκίνο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αυτή θα ήταν η πρώτη ανάλογη επίσκεψη κορυφαίου Αμερικανού διπλωμάτη εδώ και πέντε χρόνια. Αλλά η παρουσία του μπαλονιού -το οποίο το Πεντάγωνο αποφάσισε να μην καταρρίψει- οδήγησε τους αξιωματούχους να αποφασίσουν ότι το να ταξιδέψει τώρα θα έστελνε λάθος μήνυμα, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα και ζήτησαν από το Bloomberg να μην κατονομαστούν.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια του Bloomberg. 

Πάνω από την Μοντάνα το αερόστατο

Το μπαλόνι εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές της εβδομάδας και περιφερόταν πάνω από τη Μοντάνα, όπου βρίσκονται εγκαταστάσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, δήλωσε την Τετάρτη ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το μπαλόνι δεν αποτελούσε απειλή για τις μυστικές υπηρεσίες και ότι τέτοιες εισβολές έχουν συμβεί και στο παρελθόν.

Όμως η ανακοίνωση του Πενταγώνου την Πέμπτη προκάλεσε την κατακραυγή των Ρεπουμπλικανών βουλευτών, με τον εκπρόσωπο Μάικ Γκάλαχερ, πρόεδρο μιας νέας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που προορίζεται να αναδείξει την κινεζική απειλή, να λέει ότι η παρουσία του αερόστατου «καθιστά σαφές ότι τα πρόσφατα διπλωματικά ανοίγματα του ΚΚΚ δεν αντιπροσωπεύουν ουσιαστική αλλαγή πολιτικής».

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην  «υπερτονίζουν» το περιστατικό.  «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να παραβιάσουμε την κυριαρχία και τον εναέριο χώρο άλλων χωρών», δήλωσε η Μάο προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι τα αρμόδια μέρη θα χειριστούν το θέμα με ψυχραιμία.

Το ταξίδι του Μπλίνκεν επρόκειτο να είναι η πιο υψηλόβαθμη επίσκεψη των ΗΠΑ στην Κίνα από το 2018. 

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Ο δισεκατομμυριούχος παραδέχτηκε ότι είχε δύο εξωσυζυγικές σχέσεις και μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση, απαντώντας σε ερωτήσεις και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις του
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Διεθνή / Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ιαπωνία έχει μετατρέψει τo Γιοναγκούνι από ένα ήσυχο νησί σε στρατιωτική βάση, όπου περίπου 160 μέλη των Δυνάμεων Αυτοάμυνας φροντίζουν για την ασφάλεια των ακτών
THE LIFO TEAM
Η Αίγυπτος απαλλάσσει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Διεθνή / Η Αίγυπτος απαλλάσσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει χαλαρώσει σταδιακά τους κανόνες εισόδου για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι προορισμών όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και το Ντουμπάι
THE LIFO TEAM