Ιράν: Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί ξεκίνησε απεργία πείνας

Ιράν: Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί ξεκίνησε απεργία πείνας Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Ο βραβευμένος Ιρανός σκηνοθέτης, Τζαφάρ Παναχί, ο οποίος είναι εδώ και έξι μήνες φυλακισμένος στην Τεχεράνη, έκανε γνωστό πως άρχισε απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες κράτησής του, αναφέρεται σε δήλωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη σύζυγό του.

Ο Τζαφάρ Παναχί, ταινίες του οποίου έχουν βραβευθεί σε ευρωπαϊκά κινηματογραφικά φεστιβάλ, συνελήφθη τον Ιούλιο πριν καν αρχίσει το κύμα των διαμαρτυριών που συγκλονίζει από το Σεπτέμβριο το ιρανικό καθεστώς. Παρά τις ελπίδες για την απελευθέρωσή του τον περασμένο μήνα, ο Τζαφάρ Παναχί παραμένει φυλακισμένος στις φυλακές Εβίν της Τεχεράνης.

«Σήμερα, όπως πολλοί άνθρωποι παγιδευμένοι στο Ιράν, δεν έχω άλλη επιλογή από το να διαμαρτυρηθώ εναντίον αυτής της απάνθρωπης συμπεριφοράς με ό,τι έχω πιο ακριβό: τη ζωή μου», δήλωσε. «Θα αρνηθώ να φάω και να πιω και να πάρω οποιοδήποτε φάρμακο μέχρι την απελευθέρωσή μου», δήλωσε ο κινηματογραφιστής, η απεργία πείνας του οποίου άρχισε την 1η Φεβρουαρίου.

«Θα παραμείνω σ' αυτή την κατάσταση έως ότου να απελευθερωθεί από τη φυλακή ίσως το άψυχο σώμα μου», πρόσθεσε.

Ο Τζαφάρ Παναχί έχει κερδίσει ένα Χρυσό Λιοντάρι στη Μόστρα της Βενετίας το 2000 για την ταινία του «Ο Κύκλος». Το 2015 τιμήθηκε με τη Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο για την ταινία του «Ταξί στην Τεχεράνη» και το 2018 κέρδισε το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο Φεστιβάλ των Κανών για τα «Τρία Πρόσωπα».

Η φυλάκιση Παναχί για «προπαγάνδα»

O 62χρονος Τζαφάρ Παναχί συνελήφθη στις 11 Ιουλίου και υποχρεώθηκε να εκτίσει ποινή κάθειρξης έξι ετών που του επιβλήθηκε το 2010 για «προπαγάνδα κατά του συστήματος».

Όμως στις 15 Οκτωβρίου το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την καταδίκη και διέταξε να διεξαχθεί νέα δίκη, δίνοντας στους δικηγόρους του ελπίδες για την απελευθέρωσή του.

Η σύλληψή του τον Ιούλιο σημειώθηκε αφού είχε παρευρεθεί στη δίκη ενός άλλου σκηνοθέτη, του Μοχαμάντ Ρασουλόφ, ο οποίος είχε συλληφθεί μερικές ημέρες νωρίτερα.

Ο τελευταίος αποφυλακίσθηκε στις 7 Ιανουαρίου, αφού είχε λάβει άδεια δύο εβδομάδων για λόγους υγείας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

«Το να είσαι δεύτερος σε μια αυστηρά ιεραρχική οικογένεια και θεσμό έχει τις προκλήσεις του» αναφέρει ο βασιλικός βιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «The Making of a King»
LIFO NEWSROOM
Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Διεθνή / Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Η Ινδία εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα εναντίον των Lashkar-e-Taiba και Jaish-e-Mohammed στο Κασμίρ - Ποιες είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις και πώς επηρεάζουν τις σχέσεις Ινδίας–Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά των σχεδίων του Ισραήλ για τη Γάζα

Διεθνή / Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά των σχεδίων του Ισραήλ για τη Γάζα

Σαφές μήνυμα προς το Τελ Αβίβ στέλνουν Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ισλανδία, Σλοβενία και Λουξεμβούργο, εκφράζοντας ανησυχία για πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση και ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Η Disney ανακοινώνει το πρώτο της θεματικό πάρκο στη Μέση Ανατολή, στην καρδιά του Άμπου Ντάμπι

Διεθνή / Η Disney ανακοινώνει το πρώτο της θεματικό πάρκο στη Μέση Ανατολή, στην καρδιά του Άμπου Ντάμπι

Στην Ήπειρο της Ερήμου επεκτείνεται η αυτοκρατορία της Disney, με την ανακοίνωση δημιουργίας ενός υπερσύγχρονου θεματικού πάρκου στο Άμπου Ντάμπι, σε συνεργασία με τη Miral Group
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ εντείνουν τις μυστικές επιχειρήσεις τους στη Γροιλανδία – Ο Τραμπ επιμένει στην απόκτηση του νησιού

Διεθνή / Οι ΗΠΑ εντείνουν τις μυστικές επιχειρήσεις τους στη Γροιλανδία – Ο Τραμπ επιμένει στην προσάρτηση του νησιού

Οι ΗΠΑ αυξάνουν τη συλλογή πληροφοριών για τη Γροιλανδία, στο πλαίσιο των σχεδίων του Ντόναλντ Τραμπ να αποκτήσει τον έλεγχο του νησιού - Ποιοι είναι οι στόχοι και οι αντιδράσεις από Δανία και Γροιλανδία;
LIFO NEWSROOM