Σωτήρης Τσαφούλιας: Η δεύτερη σκηνοθεσία του στο θέατρο

Σωτήρης Τσαφούλιας: Έτερος Εγώ και η δεύτερη σκηνοθεσία του στο θέατρο Facebook Twitter
Ο «Επισκέπτης» του Έρικ Εμάνουελ Σμιτ, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια.
0

«Οι κόρες μου είναι το μοναδικό έργο στη ζωή μου που δεν χρειάστηκε δεύτερο draft. Ήταν τέλειες από το πρώτο» έχει πει σε παλαιότερη συνέντευξή του στη LIFO ο Σωτήρης Τσαφούλιας.

Ο τρίτος κύκλος της επιτυχημένης σειράς του «Έτερος Εγώ», με τον υπότιτλο «Νέμεσις», έκανε μόλις πρεμιέρα στην Cosmote TV.

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας την περασμένη θεατρική περίοδο πήρε το βάπτισμα του πυρός στη θεατρική σκηνοθεσία με τις «Αινιγματικές παραλλαγές» του Έρικ Εμάνουελ Σμιτ, με τον Γιάννη Μπεζο και τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Από την 1η Φεβρουαρίου σκηνοθετεί ακόμα ένα έργο του 63χρονου Αλσατικής καταγωγής Γάλλου συγγραφέα που θεωρείται από τους πιο σημαντικούς τις τελευταίες δεκαετίες και έργα του έχουν ανέβει στις σκηνές τριάντα τουλάχιστον χωρών, από την Ιαπωνία και την Ισπανία μέχρι τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

«Επέλεξα τον Έρικ Εμάνουελ Σμιτ γιατί είναι ένας συγγραφέας που καταπιάνεται με διαχρονικά και πανανθρώπινα θέματα που αφορούν ανθρώπινες αξίες. Τα εκφράζει με έναν φιλοσοφικό τρόπο, μία βαθιά ποιητική αφήγηση, κάνοντας πάντα μία πολύ προσιτή αναφορά σε όλα τα θέματα αυτά» λέει στη LIFO ο Σωτήρης Τσαφούλιας.

«Όταν διάβασα το έργο του Ερίκ Eμανουέλ Σμιτ  "Ο Επισκέπτης", μου ήρθε στο μυαλό μια φράση του Ευριπίδη. "Τι είναι Θεός; Τι μη Θεός; Και τι το ανάμεσα τους;"».

Όσο για το έργο που διάλεξε, τον «Επισκέπτη», μας μεταφέρει στη Βιέννη, το 1938.

Οι Ναζί έχουν εισβάλει στην Αυστρία και καταδιώκουν τους Εβραίους. Ο Σίγκμουντ Φρόιντ εξακολουθεί να πιστεύει στο μέλλον και αρνείται να φύγει. Αλλά αυτό το απόγευμα του Απριλίου, η Γκεστάπο συλλαμβάνει την κόρη του Άννα και την παίρνει για ανάκριση.

Ο Φρόιντ παραμένει μόνος και απελπισμένος, όταν, ξαφνικά, ένας άγνωστος μπαίνει από το παράθυρο και όσα ακολουθούν είναι μια αλληγορία για την ενσάρκωση του κακού, την ύπαρξη της αμφιβολίας, θεμελιώδους ζητήματος της ανθρώπινης σκέψης.

«Όταν διάβασα το έργο του Ερίκ Eμανουέλ Σμιτ  "Ο Επισκέπτης", μου ήρθε στο μυαλό μια φράση του Ευριπίδη. "Τι είναι Θεός; Τι μη Θεός; Και τι το ανάμεσα τους;"» λέει ο Σωτήρης Τσαφούλιας, που στο πρόσωπο των ναζί στην παράσταση βλέπει την έκφραση οποιουδήποτε είδους ολοκληρωτισμού ή φασισμού και στο πρόσωπο τον Εβραίων έχουμε όλες τις κατηγορίες-ομάδες ανθρώπων που βάλλονται τα τελευταία χρόνια: ομοφυλόφιλους, Ρομά, γυναίκες, καθετί δηλαδή που οι άνθρωποι με ολοκληρωτική σκέψη βλέπουν ως αντίπαλο και το δαιμονοποιούν.

Ο συγγραφέας Έρικ Εμάνουελ Σμιτ σε αυτό το φιλοσοφικό έργο ασχολείται με την πίστη του ανθρώπου σε αυτό που ονομάζουμε θείο. Ο Σμιτ στην προσπάθειά του να συνομιλήσει με τον Θεό, ως απόλυτο εκφραστή της πίστης, βάζει σε επίπεδο μυθοπλασίας τον Φρόιντ – το μεγαλύτερο υποστηρικτή του αντιθεϊσμού, να συναντηθεί μαζί του.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Ο Επισκέπτης» εδώ.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurovision 2024: Ο Eric Saade εμφανίστηκε με keffiyeh - Η συγγνώμη της EBU και η «εξαφάνισή» του από τα social

Πολιτισμός / Eurovision 2024: Ο Eric Saade εμφανίστηκε με παλαιστινιακή καφίγια - Πώς η EBU τον «εξαφάνισε» από τα social

Ο Σουηδός τραγουδιστής ανέβηκε στη σκηνή του Α' ημιτελικού της φετινής Eurovision φορώντας στο χέρι του το παλαιστινιακό μαντήλι - Η συγγνώμη της EBU και η απάντησή του
NEWSROOM