«Έτερος Εγώ: Νέμεσις»: Μπέζος, Stan και μια νέα υπόθεση για τον εγκληματολόγο Δημήτρη Λαΐνη

Είδαμε τα δύο πρώτα επεισόδια του «Έτερος Εγώ: Νέμεσις» Facebook Twitter
Τα δύο επεισόδια μοιάζουν λιγότερο να μαζεύουν τα συντρίμμια του εκρηκτικού φινάλε της δεύτερης σεζόν και περισσότερο να συστήνουν όσα θα μας απασχολήσουν σε αυτή την τελευταία.
0

Πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι από την έξοδο του «Έτερος Εγώ» στις κινηματογραφικές αίθουσες, το οποίο σημείωνε μια συμπαθητική, διακριτική εισπρακτική πορεία στις αίθουσες, όταν κατέβηκε ξαφνικά με απόφαση του σκηνοθέτη Σωτήρη Τσαφούλια, λόγω του συσχετισμού του με μια σειρά δολοφονιών της εποχής – μεγάλη ιστορία, μια σχετική αναζήτηση στο Google θα σας διαφωτίσει.

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ο Έλληνας δημιουργός ανέβασε την ταινία στο κανάλι του στο ΥouΤube και αυτή προσέλκυσε έναν σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό θεατών που εκτίμησαν την ελληνόφωνη απόπειρά του στο είδος.

Η δεύτερη ζωή της ταινίας και η δημοφιλία της έφεραν με τη σειρά τους μια… σειρά με κεντρικό ήρωα τον Δημήτρη Λαΐνη του Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, έναν καθηγητή Eγκληματολογίας με σύνδρομο Άσπεργκερ που βοηθά την αστυνομία να λύσει δολοφονίες.

Γενικότερα, νιώθεις ότι ο Τσαφούλιας ακόμα εξερευνά τις δυνατότητες και τις ικανότητές του στο μέσο και του αναγνωρίζεις ότι, σε κάθε περίπτωση, οι δυτικότροπες καλλιτεχνικές του ανησυχίες μπόρεσαν να συναντηθούν με τη δίψα του ελληνικού κοινού για μυθοπλασία και, μάλιστα, για  μυθοπλασία είδους.

Κι αν οι δολοφόνοι συνέχισαν να έχουν ως σημείο αναφοράς την αρχαία Ελλάδα, όπως και στην ταινία –στην πρώτη σεζόν είχαμε φόνους εμπνευσμένους από τον μύθο του Θησέα–, στην πορεία η σειρά ακολούθησε μια διαφορετική τροχιά, συστήνοντας μια ευρύτερη εγκληματική οργάνωση, ο εγκέφαλος της οποίας φέρει το προσωνύμιο «Ερπετό».

Σταδιακά το αστυνομικό μυστήριο έδωσε τη θέση του στην αστυνομική δράση, ένα είδος που όχι μόνο δεν ευδοκιμεί στην εγχώρια μυθοπλασία αλλά αριθμεί ελάχιστους, ξεχασμένους εκπροσώπους – θυμάστε π.χ. το «Short Fuse» (2016) ή το «The Republic» (2015);

Είδαμε τα δύο πρώτα επεισόδια του «Έτερος Εγώ: Νέμεσις» Facebook Twitter
Ο Τάσος Νούσιας ως Νίκος Βανόρτας στο «Έτερος Εγώ: Νέμεσις».

Στη δεύτερη σεζόν η ταυτότητα του «Ερπετού» αποκαλύφθηκε με έναν σεναριακό ελιγμό αλά «Usual Suspects», ενώ μια αστυνομική επιχείρηση κατέληξε σε λουτρό αίματος, με τον Λαΐνη να υφίσταται προσωπική απώλεια.

Τα δύο πρώτα επεισόδια της τρίτης και τελευταίας σεζόν, τα οποία παρακολουθήσαμε, βρίσκουν τον εγκληματολόγο σε θρήνο για την αγαπημένη του Τόνια και ελαφρώς παραγκωνισμένο.

Έτσι κι αλλιώς, το σύμπαν της σειράς έχει διευρυνθεί μέσα στα χρόνια, ο ήρωας που υποδύεται ο Δαδακαρίδης είναι πια ισότιμο κομμάτι ενός ensemble, μιας πινακοθήκης χαρακτήρων που υποδύονται μέλη της αφρόκρεμας της εγχώριας υποκριτικής σκηνής. Υπό αυτή την έννοια, έχουμε πια έναν συλλογικό ήρωα που πασχίζει να νικήσει το Κακό και τους εκπροσώπους του, δηλαδή το Ερπετό και τα τσιράκια του.

Μια μυστηριώδης έκρηξη σε ένα γραφείο τελετών κινητοποιεί το γνώριμο τμήμα των αστυνομικών αρχών, με τη φιγούρα μιας ηλικιωμένης(;) που φαίνεται να αποχωρεί από τη διπλανή πολυκατοικία λίγο πριν από το συμβάν να είναι ένα στοιχείο που πιθανότατα θα μας απασχολήσει σε επόμενα επεισόδια.

Να επισημάνουμε στο σημείο αυτό ότι τα πρακτικά εφέ των αδελφών Αλαχούζων παραμένουν αξιοθαύμαστα – μα δείτε το απανθρακωμένο πτώμα. Το Ερπετό κυκλοφορεί ελεύθερο εκεί έξω, ο οξύθυμος αστυνόμος του Τάσου Νούσια έχει τεθεί εκτός υπηρεσίας, έχοντας θεωρηθεί κύριος υπαίτιος για την αστυνομική επιχείρηση-φιάσκο και σύντομα φαίνεται ότι θα αποτελέσει και το εξιλαστήριο θύμα.

Είδαμε τα δύο πρώτα επεισόδια του «Έτερος Εγώ: Νέμεσις» Facebook Twitter
Ο Γιάννης Μπέζος στο «Έτερος Εγώ: Νέμεσις».

Και τα δύο επεισόδια μοιάζουν λιγότερο να μαζεύουν τα συντρίμμια του εκρηκτικού φινάλε της δεύτερης σεζόν –δεν τηρείται, βλέπεις, και κάποιος ενιαίος, πένθιμος τόνος– και περισσότερο να συστήνουν όσα θα μας απασχολήσουν σε αυτή την τελευταία.

Ομολογουμένως, η ανάπτυξη της πλοκής είναι κάπως βραδυφλεγής σε αυτή την εκτεταμένη εισαγωγή, νιώθεις σε σημεία ότι η σειρά κυνηγάει την ουρά της, βρίσκεις όμως καταφύγιο σε μικρές, εξωφιλμικές απολαύσεις, όπως η συνάντηση Μπέζου - Παπαδόπουλου στην ίδια σκηνή, δεκαετίες μετά τους «Απαράδεκτους», με τον πρώτο να αναρωτιέται πόσο καιρό έχουν να τα πουν, κλείνοντάς μας το μάτι, ή η εμφάνιση γνωστού αοιδού που «μεγάλωσε μέσα στην αλητεία» σε ρόλο dealer.

Γνωρίζοντας, όμως, τη δομή που ακολουθεί η σειρά, ξέρεις ότι ο Τσαφούλιας φυλάει το κρεσέντο για τα τελευταία επεισόδια.

Αν και σεναριακά οι διαλογικές περιττολογίες και επαναλήψεις επανεμφανίζονται, αφηγηματικά διαπιστώνεις μια εμφανή βελτίωση, θα εντοπίσεις ακόμα και περιστασιακά στοιχεία αιτιοκρατίας.

Παρακολουθείς π.χ. μια σκηνή αυτοσχέδιου ολιγομελούς γλεντιού με σκυλάδικα στον δρόμο, την οποία διαδέχεται μια σκηνή στο υπουργείο Δημοσίας Τάξης, με τη μετάβαση να γίνεται απότομα και από τη διαδοχή των σκηνών να γεννάται ένα σχόλιο. Βελτίωση εντοπίσαμε και στην πάγια αδυναμία της διεύθυνσης ηθοποιών.

Ακόμα, παρατηρείς ερμηνείες διαφορετικών ταχυτήτων μεν, όπου όμως φαίνεται να υπάρχει μια κοινή, πιο χαμηλότονη γραμμή, τουλάχιστον σε αυτά τα πρώτα επεισόδια. Αφανής ΜVP του καστ παραμένει ο Σπύρος Παπαδόπουλος, η φυσικότητα του οποίου μπροστά στον φακό, η γνώση τού πώς να στηθεί μπροστά σε αυτόν, χωρίς να προσπαθεί έκδηλα να μας σαγηνεύσει, και η απέριττη εκφορά του λόγου μαρτυρούν έναν ηθοποιό που κατανοεί το μέσο και τις απαιτήσεις του και θα  κάνει αυτό που είναι απαραίτητο για τη σκηνή – τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. 

Είδαμε τα δύο πρώτα επεισόδια του «Έτερος Εγώ: Νέμεσις» Facebook Twitter
O Stan στο «Έτερος Εγώ: Νέμεσις».

Γενικότερα, νιώθεις ότι ο Τσαφούλιας ακόμα εξερευνά τις δυνατότητες και τις ικανότητές του στο μέσο και του αναγνωρίζεις ότι, σε κάθε περίπτωση, οι δυτικότροπες καλλιτεχνικές του ανησυχίες μπόρεσαν να συναντήσουν τη δίψα του ελληνικού κοινού για μυθοπλασία και, μάλιστα, για  μυθοπλασία είδους –ποιος θα το περίμενε;–, ανοίγοντας τον δρόμο για περισσότερες αντίστοιχες και πιο στοχευμένες σε σχέση με το παρελθόν απόπειρες.

Και, εδώ που τα λέμε, η συνδρομή του «Έτερος Εγώ» και της επιτυχίας του σε αυτή την έκρηξη ελληνικής μυθοπλασίας και επενδύσεων σε ελληνικές σειρές που παρατηρούμε την τελευταία διετία υπήρξε καταλυτική. Και αυτό δεν το λες αμελητέο.

Το «Έτερος Εγώ: Νέμεσις» κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 13/2 στις 23.00 στην Cosmote TV.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς δημιουργείται μια καλή αστυνομική σειρά στην Ελλάδα

Pulp Fiction / Πώς δημιουργείται μια καλή αστυνομική σειρά στην Ελλάδα

Ο πρωταγωνιστής της σειράς «Έτερος Εγώ - Κάθαρσις», Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, μιλά στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο. Ο ταλαντούχος ηθοποιός υποδύεται ξανά τον καθηγητή Εγκληματολογίας Δημήτρη Λαΐνη στον νέο κύκλο επεισοδίων της σειράς. Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της τηλεοπτικής ανθολογίας του «Έτερος Εγώ», σε παραγωγή COSMOTE TV και σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια, που βασίζεται στο ομώνυμο βραβευμένο αστυνομικό θρίλερ του 2016. Από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, το «Έτερος Εγώ – Κάθαρσις» θα προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 23.00 και στο COSMOTE SERIES HD.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

L'Amour Ouf

Ανταπόκριση / L'amour Ouf: Μία από τις χειρότερες ταινίες που έχουμε δει ποτέ στο διαγωνιστικό των Καννών

Αν την ταινία την είχε σκηνοθετήσει οποιοσδήποτε Αμερικανός και όχι ο Γάλλος Ζιλ Λελούς, όχι μόνο στις Κάννες δεν θα είχε ταξιδέψει αλλά δεν θα την είχε δει κανείς μας πουθενά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Parthenope

Ανταπόκριση / Parthenope: Η υπερβολή δεν είναι ποτέ αρκετή για τον Σορεντίνο

Στο πρόσωπο της grande bellezza που ανακάλυψε, της αποθεωτικά φωτογενούς 27χρονης Τσελέστε Ντάλα Πόρτα, ο Ιταλός δημιουργός συγκεντρώνει τα αντιφατικά του αισθήματα για τη γειτονιά της μνήμης του, τη Νάπολη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζία Ζάνγκε, ο εθνολόγος της κινεζικής συνείδησης

Ανταπόκριση / Τζία Ζάνγκε, ο Κινέζος εθνολόγος του σινεμά

Με το «Caught by the Tides», ο κορυφαίος σκηνοθέτης της Κίνας καταγράφει τις συντριπτικές αλλαγές στη χώρα μέσα από τον ποιητικό φακό του. Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος τον συνάντησε στις Κάννες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Γιατί δεν μου άρεσε το «Megalopolis» του Κόπολα»

The Review / «Γιατί δεν μου άρεσε το Megalopolis του Κόπολα»

Πόσα λεπτά χειροκροτούσαν όρθιοι οι θεατές και γιατί δεν έχει απολύτως καμία σημασία; Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Τάσος Μελεμενίδης συζητούν για τη φιλόδοξη νέα ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα που έκανε την πρεμιέρα της στις Κάννες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κάφκα: Εκατό χρόνια μοναξιά

Daily / Κάφκα: Εκατό χρόνια μοναξιά

Στις 3 Ιουνίου συμπληρώνεται ένας αιώνας από τον θάνατο του μεγάλου συγγραφέα και μια νέα γερμανική σειρά μυθοπλασίας με θέμα το πέρασμά του από τον μάταιο και παράξενο τούτο κόσμο λειτουργεί ως «επετειακή» προβολή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Oh, Canada

Ανταπόκριση / «Oh, Canada»: Ο Πολ Σρέιντερ ξανασκηνοθετεί τον Ρίτσαρντ Γκιρ, αλλά η χημεία απουσιάζει

45 χρόνια μετά το «Επάγγελμα Ζιγκολό» οι δυο τους ξανασυναντιούνται σε μια ταινία που αποτελεί έναν κομψό, ενίοτε αυστηρό στοχασμό – αλλά μέχρι εκεί.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
EMILIA PEREZ

Ανταπόκριση / Emilia Perez: Ένα εξωφρενικό μιούζικαλ για μια Μεξικανή τρανς γκάνγκστερ που βρίσκει λόγο ύπαρξης

Το σκληρό παραμύθι του Ζακ Οντιάρ στοιβάζει σε μια πλοκή εφάμιλλη τελενοβέλας έναν τόνο στοιχεία και καταφέρνει να κρατά συνεχώς το ενδιαφέρον.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
KINDS OF KINDNESS

Ανταπόκριση / «Ιστορίες Καλοσύνης»: Το σινεμά του Λάνθιμου είναι πλέον ένα είδος από μόνο του

Τρεις ιστορίες που στάζουν καλοσυνάτο φαρμάκι η μία στην άλλη και παρακολουθούν στενά, δαιμονικά και κοενικά την ανθρώπινη ανάγκη για τυραννικό έλεγχο και επώδυνη αλληλεξάρτηση. Pure Lanthimos, wicked fun.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Megalopolis

Ανταπόκριση / Megalopolis: Ο Κόπολα μετέτρεψε τη Νέα Υόρκη του 21ου αιώνα σε αρχαία Ρώμη

Η ελληνορωμαϊκή προειδοποίηση του Φράνσις Φορντ Κόπολα για τη σύγχρονη διαφθορά των αξιών εξάπτει το ενδιαφέρον, αλλά συντρίβεται από το ντελιριακό και ειλικρινές άγχος του να χωρέσει τα πάντα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Pulp Fiction: Οι Κάννες, το mega-σκάνδαλο που βράζει και η υπέροχη Μέριλ Στριπ

Pulp Fiction / Οι Κάννες, το mega-σκάνδαλο που βράζει και η υπέροχη Μέριλ Στριπ

Στις υπεραστυνομευόμενες Κάννες ένα τσουνάμι αποκαλύψεων σκιάζει το κλίμα που ο διευθυντής, Τιερί Φρεμό, επιθυμεί διακαώς να διαφυλάξει σε κινηματογραφικό πλαίσιο, ενώ στην τελετή έναρξης πρυτάνευσε η οσκαρική λογική. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
‘Spacey Unmasked’: Δεν έχει τέλος το κατηγορητήριο εναντίον του Κέβιν Σπέισι

Οθόνες / Spacey Unmasked: Δεν έχει τέλος το κατηγορητήριο εναντίον του Κέβιν Σπέισι

Νέες καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις στο αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για τον Κέβιν Σπέισι, με τον αδελφό του ηθοποιού να δηλώνει ότι ο πατέρας τους ήταν ένας αρνητής του Ολοκαυτώματος που διοργάνωνε ναζιστικές συναντήσεις στο σπίτι τους.
THE LIFO TEAM