New York Times: Η Ουάσιγκτον στέλνει πυρομαχικά στην Ουκρανία από τις αποθήκες της στο Ισραήλ

New York Times: Η Ουάσιγκτον στέλνει πυρομαχικά στην Ουκρανία από τις αποθήκες της στο Ισραήλ Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η Ουάσιγκτον στέλνει πυρομαχικά στην Ουκρανία από τις αποθήκες της, που βρίσκονται στο Ισραήλ. Αυτό αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι πηγές από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τους New York Times οι ΗΠΑ πρόκειται να μεταφέρουν στην Ουκρανία πυρομαχικά, τα οποία αποθηκεύουν στο Ισραήλ για χρήση στη Μέση Ανατολή, παρέχοντάς της απαραίτητες προμήθειες στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα μάλιστα, το Ισραήλ εξέφρασε αρχικά ανησυχίες για τη μεταφορά των όπλων, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα βλάψει τη σχέση της χώρας με τη Ρωσία. Ωστόσο, περίπου οι μισές από τις 300.000 σφαίρες, που προορίζονται για την Ουκρανία έχουν ήδη αποσταλεί στην Ευρώπη και θα παραδοθούν μέσω της Πολωνίας, επιβεβαίωσαν Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι στους NY Times.

Το ίδιο το Ισραήλ δεν έχει παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, λόγω ανησυχιών ότι η παροχή τέτοιου οπλισμού θα είχε ως αποτέλεσμα να πέσει σε λάθος χέρια ή να βλάψει τη σχέση με τη Μόσχα. Ωστόσο, έχει στείλει μεγάλα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία καθ' όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους και βοήθησε στη δημιουργία ενός νοσοκομείου πεδίου στη χώρα τον Μάρτιο του 2022.

Το ιστορικό της απόφασης 

Σύμφωνα με τους NY Times, η πιθανότητα μεταφοράς αμερικανικών όπλων από το Ισραήλ στην Ουκρανία προέκυψε για πρώτη φορά τους πρώτους μήνες του πολέμου, αλλά η σχετική συμφωνία επιτεύχθηκε πρόσφατα, σε μια κρυπτογραφημένη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του τότε υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντζ και του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Τζ. Όστιν. Στη συνέχεια ο Γκάντζ έφερε το θέμα στο υπουργικό συμβούλιο και μετά από μια συνεδρίαση στην οποία ακούστηκαν διάφορες απόψεις, ο τότε πρωθυπουργός Λάπιντ ενέκρινε το αίτημα. Ωστόσο, εκπρόσωπος των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) δήλωσε στους Times ότι η μεταφορά αμερικανικών όπλων από το Ισραήλ στην Ουκρανία δεν σηματοδοτεί αλλαγή στην ισραηλινή πολιτική όσον αφορά την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. «Βάσει αμερικανικού αιτήματος, μεταφέρθηκε συγκεκριμένος εξοπλισμός στις ΗΠΑ από τα αποθέματά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η είδηση αυτή συμπίπτει με την αυριανή νέα συνεδρίαση στο Ραμστάιν της Γερμανίας όπου οι υπουργοί Άμυνας των δυτικών συμμάχων αναμένεται να αποφασίσουν περαιτέρω εξοπλιστική βοήθεια στο Κίεβο.

Επίσης προ ημερών πάλι οι New York Times είχαν αναφέρει πως δυτικά άρματα μάχης κατευθύνονται στην Ουκρανία και πως με αυτόν τον τρόπο σπάει ένα ακόμη ταμπού.

Ισραηλινή χρήση αμερικανικών όπλων

Οι ΗΠΑ συσσωρεύουν όπλα στο Ισραήλ από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973, ανέφεραν οι NYTimes, προσθέτοντας ότι υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες οι ΗΠΑ επέτρεψαν στο Ισραήλ να πάρει πυρομαχικά από τις προμήθειές τους, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια του δεύτερου πολέμου του Λιβάνου το 2006 και κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Protective Edge στη Γάζα το 2014.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς δίκτυα offshore μετέφεραν πετρέλαιο από Ιράν, Ρωσία και Βενεζουέλα στην Κίνα

Διεθνή / Πώς δίκτυα offshore μετέφεραν πετρέλαιο από Ιράν, Ρωσία και Βενεζουέλα στην Κίνα

Αποκαλύψεις για offshore εταιρείες και ναυτικά ενέχυρα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά πετρελαίου από Ιράν, Ρωσία και Βενεζουέλα στην Κίνα, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία: Τι σημαίνει η «Συμμαχία των Προθύμων» και ο ρόλος των ΗΠΑ

Διεθνή / Εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία: Τι σημαίνει η «Συμμαχία των Προθύμων» και ο ρόλος των ΗΠΑ

Μετά τις ιστορικές συναντήσεις στον Λευκό Οίκο, η Ουκρανία ζητά εγγυήσεις ασφαλείας - Τι σχεδιάζει η «Συμμαχία των Προθύμων», ποιος είναι ο ρόλος της Βρετανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ, και γιατί παραμένει αβέβαιο το μέλλον;
LIFO NEWSROOM
Μπαλί: Προσπάθησε να περάσει 1,4 κιλά κοκαΐνη κρυμμένη σε sex toy

Διεθνή / Μπαλί: Προσπάθησε να περάσει 1,4 κιλά κοκαΐνη κρυμμένη σε sex toy

Η γυναίκα είπε στην αστυνομία ότι είχε προσληφθεί για να μεταφέρει τα ναρκωτικά στην Ινδονησία από έναν άνδρα που γνώρισε μέσω του dark web τον Απρίλιο, με αντάλλαγμα 20.000 δολάρια - Κινδυνεύει ακόμη και με θανατική ποινή
LIFO NEWSROOM
Κέβιν Κόστνερ: «Kατάφωρο ψέμα» η αγωγή για εκτός σεναρίου σκηνή βιασμού

Διεθνή / Κέβιν Κόστνερ: «Kατάφωρο ψέμα» η αγωγή για εκτός σεναρίου σκηνή βιασμού

Η ΛαΜπέλα, κασκαντέρ της πρωταγωνίστριας Έλα Χαντ, ισχυρίζεται ότι στις 2 Μαΐου 2023 ο Κόστνερ αυτοσχεδίασε μια σκηνή στην οποία ο χαρακτήρας της Ζουλιέτ βιάζεται, μία μέρα αφότου είχε γυριστεί σκηνοθετημένη σκηνή βιασμού της Ζουλιέτ από άλλον χαρακτήρα
LIFO NEWSROOM
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΟΥΗΔΙΑ

Διεθνή / Σουηδία: Πόσο κοστίζει η μεταφορά ολόκληρης εκκλησίας στην άλλη άκρη

Η εκκλησία αναμένεται να φθάσει στον προορισμό της - στην άλλη άκρη της πόλης - μετά από δύο ημέρες «ταξιδιού» - Το καμπαναριό, το οποίο είναι ξεχωριστή κατασκευή, θα μετακινηθεί την επόμενη εβδομάδα
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Πρώτα η απελευθέρωση όλων των ομήρων, μετά κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Διεθνή / Ισραήλ: Πρώτα η απελευθέρωση όλων των ομήρων, μετά κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ύστερα από 22 μήνες πολέμου, η Χαμάς ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αποδέχεται την πρόταση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ για 60ήμερη εκεχειρία, συνοδευόμενη από την απελευθέρωση ομήρων σε δύο φάσεις
LIFO NEWSROOM
Το Κρεμλίνο «παγώνει» τη συζήτηση για συνάντηση Ζελένσκι - Πούτιν: «Ας έρθει στη Μόσχα»

Διεθνή / Το Κρεμλίνο «παγώνει» τη συζήτηση για συνάντηση Ζελένσκι - Πούτιν: «Ας έρθει στη Μόσχα»

«Δεν θα πρέπει να γίνει μια συνάντηση απλώς για τη συνάντηση», δήλωσε εκπρόσωπος της Ρωσίας - Συνεχίζονται οι διεργασίες για το σχήμα των εγγυήσεων ασφαλείας από ΗΠΑ και Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Χίλαρι Κλίντον: «Έπρεπε να σκεφτείτε να παντρευτείτε» - Η προειδοποίηση για το μέλλον των γάμων ομόφυλων ζευγαριών

Διεθνή / Χίλαρι Κλίντον: «Οι Ρεπουμπλικάνοι θα κάνουν με τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών ό,τι και με τις αμβλώσεις»

Η Χίλαρι Κλίντον εκτιμά πως επί Τραμπ θα χαθεί το εθνικό δικαίωμα στον γάμο ανεξαρτήτως φύλου και θα δοθεί το δικαίωμα σε κάθε πολιτεία να αποφασίζει ανεξάρτητα
LIFO NEWSROOM