New York Times: Δυτικά άρματα μάχης κατευθύνονται στην Ουκρανία - Σπάει ένα ακόμη ταμπού

New York Times: Δυτικά άρματα μάχης φαίνεται να κατευθύνονται στην Ουκρανία σπάζοντας ένα ακόμη ταμπού Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Δυτικοί αξιωματούχοι φοβούνται ολοένα και περισσότερο ότι η Ουκρανία δεν έχει παρά μόνο ένα μικρό περιθώριο προκειμένου να προετοιμαστεί για να αποκρούσει μια αναμενόμενη ρωσική επίθεση την άνοιξη.

Για αυτό και κινούνται γρήγορα για να δώσουν στους Ουκρανούς εξελιγμένα όπλα, αναφέρουν οι New York Times. Πρόκειται για εξοπλισμό που προηγουμένως είχαν αρνηθεί να στείλουν από φόβο μήπως προκαλέσουν τη Μόσχα.

Άρματα μάχης 

Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Γαλλία έκαναν ένα μεγάλο βήμα. Και οι τρεις χώρες ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν στους Ουκρανούς νέα είδη αρμάτων μάχης. Οι Αμερικανοί θα στείλουν τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Bradley. Οι Γερμανοί θα προμηθεύσουν Marders. Οι Γάλλοι θα στείλουν τα ελαφρά άρματα Leclerc AMX-10. Η δε Πολωνία εξέφρασε επίσης την πρόθεση να στείλει Leopard στην Ουκρανία. 

Το Πεντάγωνο μάλιστα δήλωσε ήδη πως υποστηρίζει την απόφαση των συμμάχων των ΗΠΑ να παράσχουν στην Ουκρανία δυτικά άρματα μάχης. Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Πατ Ράιντερ στην τελευταία ενημέρωση.

«Όσον αφορά τα άρματα μάχης, την αεράμυνα ή το πυροβολικό, συνεχίζουμε να τα συζητάμε προσεκτικά όλα αυτά με τους συμμάχους και τους εταίρους μας. Όπως γνωρίζετε, την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση της ομάδας επαφής για την Ουκρανία, και αναμένω ότι θα συζητηθεί το εκεί», σημείωσε.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρεται στην νέα σύσκεψη στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία όπου θα συζητήσουν το νέο πακέτο αποστολής όπλων στον ουκρανικό στρατό. 

Όταν ο Ράιντερ ρωτήθηκε για τη θέση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ σχετικά με την προμήθεια αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, απάντησε ότι το αμερικανικό υπουργείο «υποστηρίζει απολύτως όλα τα αμυντικά μέσα που οι σύμμαχοι και εταίροι μας μπορούν να παρέχουν στην Ουκρανία, ιδιαίτερα τανκς».

«Και πάλι, αυτός ο υπολογισμός περιλαμβάνει τη δυνατότητα παροχής εκπαίδευσης για αυτά τα όπλα και την υποστήριξή τους σε εν λειτουργία. Αυτό είναι κομμάτι οποιασδήποτε συζήτησης, είτε πρόκειται για τις Ηνωμένες Πολιτείες είτε για τους εταίρους μας. Και υποστηρίζουμε την παροχή στην Ουκρανία οποιουδήποτε μέσου παρέχει είναι πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης», είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Μεγαλύτερο ρίσκο

Σύμφωνα με τους New York Times τώρα φαίνεται πιθανό ότι τα σύγχρονα δυτικά άρματα μάχης θα προστεθούν στον αυξανόμενο κατάλογο των ισχυρών όπλων που αποστέλλονται προς την Ουκρανία, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους αναλαμβάνουν μεγαλύτερο ρίσκο για την υπεράσπιση της Ουκρανίας. Ειδικά καθώς ο στρατός της έχει κάνει απροσδόκητες προόδους και έχει αντέξει σε εξοντωτικές επιθέσεις, τονίζει η αμερικανική εφημερίδα. 

Οι New York Times αναφέρουν ακόμη πως και οι Βρετανοί είναι κοντά στο να συμφωνήσουν να στείλουν έναν μικρό αριθμό αρμάτων μάχης. Σημειώνει δε πως η Ουκρανία ελπίζει ότι η αυξημένη πίεση θα πείσει τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς να επιτρέψει την εξαγωγή στην Ουκρανία αρμάτων μάχης γερμανικής κατασκευής που βρίσκονται στα οπλοστάσια άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ. Τα τανκς, που ονομάζονται Leopard 2, είναι αυτά που επιθυμεί διακαώς το Κίεβο και οι ειδικοί λένε ότι σε σημαντικό αριθμό, θα αυξήσουν σημαντικά την ικανότητα της Ουκρανίας να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως τέτοια άρματα Leopard διαθέτει και η χώρα μας, αλλά οποιοδήποτε ενδεχόμενο παράδοσης πρέπει να εγκριθεί από την χώρα που τα λάβαμε ήτοι την Γερμανία.  

Γερμανός ειδικός 

Ο Norbert Röttgen, Γερμανός βουλευτής της αντιπολίτευσης και ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, προέβλεψε μιλώντας στους New Yrok Times ότι ο Γερμανός καγκελάριος Σόλτις θα υποχωρήσει για τα Leopards υπό την πίεση των συμμάχων, όπως έκανε νωρίτερα με τα γερμανικής κατασκευής οβιδοβόλα και τα ερπυστριοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα πεζικού.

Ο κ. Σολτς και το κόμμα του «θέλουν να διατηρήσουν μια σχέση με τη Ρωσία και με τον Πούτιν για το μέλλον και πιστεύει ότι αν δώσει στην Ουκρανία ό,τι καλύτερο έχει η Γερμανία, η Ρωσία θα το εκλάβει αυτό ως διάρρηξη μιας ειδικής σχέσης», δήλωσε ο κ. Ρέτγκεν. «Αλλά η πίεση από τους συμμάχους γίνεται πολύ ισχυρή».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Διεθνή / Ο δισεκατομμυριούχος που χρηματοδοτεί τη γαλλική Ακροδεξιά

Καθώς η Γαλλία εκλέγει χιλιάδες δημάρχους, ένας δισεκατομμυριούχος που δεν ζει καν στη χώρα επιχειρεί να επηρεάσει το πολιτικό της μέλλον, χρηματοδοτώντας δίκτυα, υποψηφίους και οργανώσεις που κινούνται στον χώρο της ακροδεξιάς
THE LIFO TEAM
Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Διεθνή / Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Μια σειρά πρόσφατων μέτρων, όπως η απαγόρευση χρήσης μακιγιάζ για τις γυναίκες στον δημόσιο τομέα και η περσινή επιβολή της πλήρους κάλυψης του σώματος στις δημόσιες παραλίες, εντείνουν τους φόβους για στροφή προς τον συντηρητισμό
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / To Ιράν προειδοποιεί για «ανεπανόρθωτη καταστροφή» αν στοχοποιηθούν οι ενεργειακές του εγκαταστάσεις

Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα πλήξει «ανεπανόρθωτα» τις ενεργειακές υποδομές σε ολόκληρη την περιοχή, διατηρώντας τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα
THE LIFO TEAM
Κούβα: Μπλακ άουτ σε όλη τη χώρα για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα

Διεθνή / Κούβα: Μπλακ άουτ σε όλη τη χώρα για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα

Η χώρα της Καραϊβικής έχει υποστεί τρία μεγάλα μπλακ άουτ αυτόν τον μήνα, καθώς το εμπάργκο καυσίμων από τις ΗΠΑ έχει περιορίσει τις εισαγωγές πετρελαίου, που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων
THE LIFO TEAM