Bloomberg: Το πλαφόν στο φυσικό αέριο μπορεί να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση

Bloomberg: Το πλαφόν στο φυσικό αέριο μπορεί να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση Facebook Twitter
0

Η κίνηση της Ευρώπης να θέσει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου απειλεί να περιορίσει τον εφοδιασμό της Γηραιάς ηπείρου και να εντείνει την ενεργειακή της κρίση, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμά του επικαλούμενο μεταξύ άλλων έκθεση της Goldman Sachs.

Πρόσφατα μετά από διαπραγματεύσεις και πολιτική διαμάχη μηνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να καταλήξει σε πλαφόν 180 ευρώ. Ωστόσο, αν και ο εν λόγω μηχανισμός μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή ακραίων διακυμάνσεων των τιμών, μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τόσο τις προμήθειες όσο και τον ανταγωνισμό με τις ασιατικές χώρες.

Ένα πλαφόν τιμών χωρίς αντίστοιχο όριο στη ζήτηση κινδυνεύει να επιδεινώσει το έλλειμμα εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, ενθαρρύνοντας την κατανάλωση, ανέφεραν αναλυτές της Goldman Sachs σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την παγκόσμια προσφορά το επόμενο έτος και, στο χειρότερο σενάριο, να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να μεριμνήσουν για το φυσικό αέριο.

Επιπλέον, το ανώτατο όριο θα καταστήσει πιο δύσκολο για τους εισαγωγείς της περιοχής να αυξήσουν σημαντικά τις προσφορές για να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Ο κλάδος έχει προειδοποιήσει ότι τα φορτία LNG θα ευνοήσουν την Ασία εάν οι τιμές εκεί είναι υψηλότερες από τα ανώτατα όρια στην Ευρώπη, καθώς η ζήτηση της Κίνας ενισχύεται με τη χαλάρωση των περιορισμών από την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγείς LNG στην Ευρώπη και την Ασία ανταγωνίζονται για προμήθεια από τους ίδιους εξαγωγείς, όπως οι ΗΠΑ και το Κατάρ. 

Σε κάθε περίπτωση, το ευρωπαϊκό μέτρο, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Φεβρουάριο, θα μπορούσε να αποσυρθεί εάν υπάρξουν «δυσμενείς επιπτώσεις» σημειώνει το Bloomberg, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να λένε ότι το ανώτατο όριο έχει σχεδιαστεί για να προσελκύσει παγκόσμιους προμηθευτές.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή για τον AI Darth Vader στο Fortnite – Οι φαν του Star Wars και η SAG-AFTRA καταγγέλλουν «ψηφιακή νεκρομαντεία»

Διεθνή / Οργή για τον AI Darth Vader στο Fortnite – Οι φαν του Star Wars και η SAG-AFTRA καταγγέλλουν «ψηφιακή νεκρομαντεία»

Αντιδράσεις προκαλεί η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την αναπαραγωγή της φωνής του Τζέιμς Ερλ Τζόουνς – Καταγγελία από την ένωση ηθοποιών για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο Perrier: Η Nestlé παραδέχεται παράνομες πρακτικές καθαρισμού – Το γαλλικό κράτος κατηγορείται για συγκάλυψη

Διεθνή / Σκάνδαλο Perrier: Η Nestlé παραδέχεται παράνομες πρακτικές καθαρισμού – Το γαλλικό κράτος κατηγορείται για συγκάλυψη

Έκθεση της Γαλλικής Γερουσίας αποκαλύπτει χρήση μη εγκεκριμένων φίλτρων σε φυσικά μεταλλικά νερά και σιωπή της κυβέρνησης Μακρόν από το 2022
LIFO NEWSROOM
Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες ανησυχούν: Περίπου 1,5 εκατ. ντόπιοι θα πάνε στην Ελλάδα για διακοπές

Διεθνή / Τουρκία: Περίπου 1,5 εκατ. τουρίστες επιλέγουν την Ελλάδα για διακοπές

Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες εκτιμούν ότι η Τουρκία έχει ανέβει στην 5η θέση στην κατάταξη των χωρών που επισκέπτονται περισσότερο την Ελλάδα - Οι Τούρκοι τουρίστες θα συνεισφέρουν 1 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει τη Ρωσία και την Ουκρανία να τα βρουν μεταξύ τους

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει τη Ρωσία και την Ουκρανία να τα βρουν μεταξύ τους

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι Μόσχα και Κίεβο συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσες συνομιλίες για την ειρήνη, χωρίς όμως αμερικανική διαμεσολάβηση. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίζεται επιφυλακτικός, ενώ ο Ζελένσκι εκφράζει ανησυχίες πως η απομάκρυνση των ΗΠΑ ωφελεί μόνο τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Το Ισραήλ θέλει να «πάρει τον έλεγχο» όλης της Λωρίδας - 91 Παλαιστίνιοι νεκροί από βομβαρδισμούς

Διεθνή / Γάζα: Το Ισραήλ θέλει να «πάρει τον έλεγχο» όλης της Λωρίδας - 91 Παλαιστίνιοι νεκροί από βομβαρδισμούς

Το Ισραήλ ανακοίνωσε νέα στρατιωτική επέλαση στη Λωρίδα της Γάζας - Εισήλθαν μόλις πέντε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια μετά από δύο μήνες αποκλεισμού
LIFO NEWSROOM
Τέλος οι εξαγωγές πουλερικών της Βραζιλίας προς την ΕΕ λόγω γρίπης των πτηνών

Διεθνή / Τέλος οι εξαγωγές πουλερικών της Βραζιλίας προς την ΕΕ λόγω γρίπης των πτηνών

Μετά τον εντοπισμό κρούσματος σε εμπορική φάρμα, η Βραζιλία δεν μπορεί πλέον να εκδίδει τα απαραίτητα υγειονομικά πιστοποιητικά – Πλήγμα για τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πουλερικών στον κόσμο
LIFO NEWSROOM