Στο εδώλιο ξανά ο Εκρέμ Ιμάμογλου για υπόθεση «εξύβρισης»- Πιθανή απαγόρευση κάθε πολιτικής δραστηριότητας

Στο εδώλιο ξανά ο Εκρέμ Ιμάμογλου για υπόθεση «εξύβρισης»- Πιθανή απαγόρευση κάθε πολιτικής δραστηριότητας Facebook Twitter
0

Επαναλαμβάνεται σήμερα, Τετάρτη, η δίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, με τον ίδιο να κινδυνεύει να μείνει εκτός των προεδρικών εκλογών του Ιουνίου 2023 σε περίπτωση που τού απαγορευθεί κάθε πολιτική δραστηριότητα.

Στη διάρκεια προηγούμενης ακροαματικής συνεδρίασης το Νοέμβριο, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να επιβληθεί στον Ιμάμογλου ποινή φυλάκισης από 15 μήνες έως τέσσερα χρόνια για ένα σχόλιό του που θεωρήθηκε «εξύβριση» των μελών του τουρκικού Εκλογικού Συμβουλίου.

Ο Ιμάμογλου, ο οποίος ήταν ο ανερχόμενος αστέρας της τουρκικής πολιτικής σκηνής όταν εξελέγη το 2019, κινδυνεύει, αν καταδικαστεί, να παραμεριστεί από την πολιτική ζωή μερικούς μήνες πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Από νωρίς σήμερα το πρωί και όπως είχε συμβεί και κατά τις προηγούμενες ακροαματικές συνεδριάσεις, η περιοχή γύρω από το δικαστήριο, το οποίο βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, έχει κλείσει τελείως για την κυκλοφορία και η αστυνομία έχει αποκλείσει τους δρόμους, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μέλος του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του κύριου κόμματος που αντιπολιτεύεται τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο 52χρονος δήμαρχος εκτιμά πως η δίκη του είναι «πολιτική».

«Είναι αληθινά θλιβερό το ότι έχουμε φθάσει εδώ, όμως θέλω, παρόλα αυτά, να εμπιστευτώ τους δικαστές», δήλωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό TV100.

Ο Ιμάμογλου βρέθηκε στο στόχαστρο του καθεστώτος αφού προκάλεσε το Μάρτιο 2019 την πιο ταπεινωτική ήττα στο κόμμα του Ερντογάν, κερδίζοντας τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, την οποία είχε επί 25 χρόνια το κυβερνών κόμμα AKP.

Η εκλογή του αρχικά ακυρώθηκε από την κυβέρνηση, η οποία αναγκάσθηκε ωστόσο να υποχωρήσει τρεις μήνες αργότερα μπροστά στην κινητοποίηση του εκλογικού σώματος που προσέφερε στον αντιπολιτευόμενο μια ακόμη ευρύτερη νίκη.

Μερικούς μήνες αργότερα ο Εκρέμ Ιμάμογλού χαρακτήρισε «ηλίθιους» αυτούς που είχαν ακυρώσει την πρώτη εκλογή του και εξαιτίας αυτού του χαρακτηρισμού διώκεται από την τουρκική δικαιοσύνη.

«Το μόνο που έκανα ήταν να απαντήσω, επιστρέφοντάς του τους δικούς του όρους, στον υπουργό Εσωτερικών που με είχε χαρακτηρίσει ηλίθιο» υποστήριξε ο δήμαρχος.

Ενώ ο Ιμάμογλου υπάρχει κίνδυνος να αποκλεισθεί από την πολιτική, η συμμαχία της αντιπολίτευσης, που αποτελείται από έξι κόμματα, μεταξύ των οποίων το CHP, δεν έχει καταφέρει ακόμη να ορίσει ένα κοινό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές, που πρόκειται να διεξαχθούν σε έξι μήνες.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης είναι μεταξύ των λίγων ηγετών της αντιπολίτευσης που οι δημοσκοπήσεις τους φέρουν να κερδίζουν τον Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρή οικονομική κρίση και πληθωρισμό που επισήμως τρέχει με ρυθμό γύρω στο 85%.

Όμως ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα προτιμούσε να είναι υποψήφιος ο ίδιος, σύμφωνα με πολυάριθμους παρατηρητές.

Ενώ δηλώνει την υποστήριξή του προς τον αρχηγό του κόμματός του, ο Ιμάμογλου δεν έχει κλείσει την πόρτα σε ενδεχόμενη υποψηφιότητά του και διαβεβαιώνει ότι «οι ώμοι (του) είναι ικανοί να σηκώσουν κάθε είδους ευθύνες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

Διεθνή / Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

«Τώρα είμαι μόνος. Κάθομαι μόνος στο δωμάτιό μου, δεν μιλάω με τη γυναίκα ή το παιδί μου. Θέλω απλώς να είμαι μόνος στο σπίτι», είπε, μεταξύ άλλων, ο Viswashkumar Ramesh
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο που δείχνει την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Διεθνή / Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο με την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Η Yifat Tomer-Yerushalmi συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών από δημόσιο λειτουργό, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα του ήταν «δύσκολο» να στηρίξει οικονομικά τη Νέα Υόρκη εάν ο Μαντάνι εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Τραμπ για Μαμντάνι: «Εάν έχεις έναν κομμουνιστή να διοικεί τη Νέα Υόρκη, το μόνο που κάνεις είναι να πετάς τα λεφτά σου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι οπαδός του βασικού αντιπάλου του Μαμντάνι, «αλλά αν η επιλογή είναι ανάμεσα σε έναν κακό Δημοκρατικό και έναν κομμουνιστή, θα διαλέγω πάντα τον κακό Δημοκρατικό»
LIFO NEWSROOM
Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

Διεθνή / Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

«Όπως λέγαμε από την πρώτη ημέρα, αυτή η αγωγή των 400 εκατομμυρίων ήταν ένα κατασκεύασμα, και το Δικαστήριο το αντιλήφθηκε αμέσως», δήλωσαν οι δικηγόροι της Μπλέικ Λάιβλι
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο Μπαράκ Ομπάμα προσφέρθηκε να γίνει «σύμβουλός» του εάν εκλεχθεί δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσαι την προεκλογική εκστρατεία του Μαμντάνι, ο οποίος διατηρεί καθαρό προβάδισμα έναντι των δύο αντιπάλων του
LIFO NEWSROOM
Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Διεθνή / Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Σε συνέντευξή του στο CBS, ο ηθοποιός και επί χρόνια υποστηρικτής του Δημοκρατικού Κόμματος, υποστήριξε πως η Χάρις βρέθηκε σε μια «αδύνατη θέση», καθώς αναγκάστηκε «να τρέξει απέναντι στο ίδιο της το πολιτικό παρελθόν»
LIFO NEWSROOM
Βίντεο δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν σεξουαλικά Παλαιστίνιο κρατούμενο

Διεθνή / Παραιτήθηκε η Ισραηλινή αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνη για τη διαρροή βίντεο με κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατούμενου

Το υλικό, που δημοσιοποίησε το CNN, φέρεται να δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν βάναυσα έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο τον Ιούλιο του 2024
LIFO NEWSROOM
ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / Σεισμός 6,3R στο Αφγανιστάν: Νέος απολογισμός για νεκρούς και τραυματίες - «Αισθητός ως την Καμπούλ»

Ο νέος φονικός σεισμός έπληξε το βόρειο Αφγανιστάν έπειτα από τη σεισμική δόνηση 6 βαθμών στα τέλη Αυγούστου στις επαρχίες Κουνάρ, Λαγκμάν και Νανγκαρχάρ
LIFO NEWSROOM