Η Ευρώπη σε πόλεμο

war Facebook Twitter
H Ευρώπη δέχεται μια καθαρά στρατιωτική επίθεση, με παραδοσιακούς όρους, από τη Ρωσία του Πούτιν σε έναν πόλεμο που μπορεί για την ώρα να περιορίζεται γεωγραφικά στο έδαφος της Ουκρανίας, αλλά απειλεί συνολικά την Ε.Ε. και τη Δύση.
0

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΕΣΤΩ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ, με αφορμή το σκάνδαλο διαφθοράς του Qatargate που ήρθε πρόσφατα στην επιφάνεια, η Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνειδητοποίησαν ότι οι δημοκρατίες μας δέχονται επίθεση από το εξωτερικό και το εσωτερικό. Σε μια δραματική και παθιασμένη ομιλία της, από αυτές που θα μείνουν σίγουρα στη μνήμη μας, η πρόεδρός του, Ρομπέρτα Μέτσολα, τόνισε ακριβώς πόσο κρίσιμες είναι οι περιστάσεις και ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα αυτή την περίοδο για την Ενωμένη Ευρώπη: 

«Το Κοινοβούλιο δέχεται επίθεση, η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχεται επίθεση. Ο εχθρός δεν θα σταματήσει πουθενά. Αυτοί οι δράστες έχουν χρησιμοποιήσει ως δούρειο ίππο, ΜΚΟ, στελέχη και ανθρώπους μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο. Αλλά απέτυχαν... Κακόβουλες τρίτες χώρες, αυταρχικά καθεστώτα επιβουλεύονται και απειλούν τη δημοκρατία μας και την Ευρώπη». Και κατέληξε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο: «Έχω να πω στους κακοήθεις από τρίτες χώρες που νομίζουν ότι η Ευρώπη ξεπουλιέται ότι θα βρείτε απέναντί σας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είμαστε Ευρωπαίοι, προτιμούμε να κρυώνουμε παρά να ξεπουληθούμε σε σας».

Δεν είναι αυτά λόγια που βγαίνουν εύκολα από το στόμα των συνήθως συγκρατημένων και στρογγυλών Ευρωπαίων πολιτικών, γι' αυτό και οφείλουμε να τα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας.

Ανεξαρτήτως του ποια θα αποδειχτεί, ενώπιον της Δικαιοσύνης, ότι ήταν τα κίνητρα της στάσης αυτής, το πρόβλημα παραμένει: η Ευρώπη και οι θεσμοί της δεν έχουν την παραμικρή δικαιολογία να φλερτάρουν με καθεστώτα (ορισμένα εξ αυτών ισλαμιστικά) των οποίων οι αξίες βρίσκονται στον αντίποδα όσων με κόπο έχουμε κατορθώσει να οικοδομήσουμε τόσα χρόνια.

Πράγματι, η Ε.Ε. δέχεται αυτήν τη στιγμή διπλή επίθεση που την απειλεί τόσο γεωπολιτικά και γεω-οικονομικά όσο και αξιακά.  

Από τη μια, δέχεται μια καθαρά στρατιωτική επίθεση με παραδοσιακούς όρους από τη Ρωσία του Πούτιν σε έναν πόλεμο που μπορεί για την ώρα να περιορίζεται γεωγραφικά στο έδαφος της Ουκρανίας, αλλά απειλεί συνολικά την Ε.Ε. και τη Δύση.

Άλλωστε, αν έχει προσέξει κανείς τις ομιλίες και τις διακηρύξεις του Πούτιν εδώ και κάποια χρόνια, θα το διαπιστώσει πολύ εύκολα διότι αυτή η απειλή εκφράζεται ρητά και κατηγορηματικά, χωρίς ιδιαίτερη έγνοια να συγκαλυφθούν ούτε οι προθέσεις του ίδιου: ο Ρώσος Πρόεδρος είναι ένας ορκισμένος εχθρός της Δύσης, του πολιτισμού της και του τρόπου ζωής της, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια παρηκμασμένη και σάπια εκδοχή του χριστιανικού κόσμου του οποίου η Ρωσία, και μόνον αυτή, μπορεί να εκφράσει την καθαρή και ανόθευτη ουσία.

Έτσι, αν ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει τόσο τεράστια σημασία για τον κόσμο μας σήμερα, είναι ακριβώς γι' αυτό: διότι σε περίπτωση επικράτησης της Ρωσίας του Πούτιν δεν θα περιοριζόταν μόνο σε αυτό το αιματοβαμμένο τρόπαιο αλλά θα απειλούσε πλέον ευθέως χώρες-μέλη της Ένωσης.

Υπό αυτή την έννοια, στο πρόσωπο των Ουκρανών και του δραματικού αγώνα τους σήμερα πρέπει να βλέπει κανείς ουσιαστικά τον αγώνα όλης της Ευρώπης για την ελευθερία της και τίποτε λιγότερο από αυτό. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι η απειλή του Πούτιν για μια επίθεση με πυρηνικά βρίσκεται πάντα στο τραπέζι, και σε μια τέτοια περίπτωση το διακύβευμα δεν θα αφορούσε μόνο την ελευθερία και τον τρόπο ζωής μας αλλά την ίδια την ύπαρξή μας.

Εύα Καϊλή Facebook Twitter
Η περίπτωση της υπόδικης Εύας Καϊλή που κατέβαλε προσπάθεια να παρουσιάσει το Κατάρ ως πρωτοπόρο στις αλλαγές της εργατικής νομοθεσίας ήταν απλώς η πιο χαρακτηριστική επειδή κατείχε τη θέση ενός εκ των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αλλά εκτός του συμβατικού, η Ε.Ε. δέχεται κι έναν υβριδικό πόλεμο από άλλα ανελεύθερα και αυταρχικά καθεστώτα που σαν κακόβουλοι ιοί κινδυνεύουν να νοθεύσουν βασικές δημοκρατικές και ανθρωπιστικές αξίες. Το είδαμε ξεκάθαρα στην περίπτωση του Κατάρ και του τρόπου που άλωσε και διέφθειρε διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς προκειμένου να αναλάβει –πέρα από κάθε ποδοσφαιρική λογική, μάλιστα– τη διοργάνωση του Μουντιάλ αλλά και προκειμένου να παρουσιάσει ωραιοποιημένο το καθαρά ανελεύθερο πολιτικό καθεστώς του.

Η περίπτωση της υπόδικης Εύας Καϊλή που κατέβαλε προσπάθεια να παρουσιάσει το Κατάρ (που στα εργοτάξια του Μουντιάλ πέθαναν τουλάχιστον 6.500 ξένοι εργάτες) ως πρωτοπόρο στις αλλαγές της εργατικής νομοθεσίας ή που πήγε να ψηφίσει υπέρ της απελευθέρωσης του καθεστώτος βίζας για το Κατάρ και το Κουβέιτ στην επιτροπή Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου (παρόλο που δεν ήταν μέλος της) ήταν απλώς η πιο χαρακτηριστική επειδή κατείχε τη θέση ενός εκ των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αλλά δεν ήταν η μόνη ούτε το ζήτημα φαίνεται να περιορίζεται στα μέλη του. Ανεξαρτήτως του ποια θα αποδειχτεί, ενώπιον της Δικαιοσύνης, ότι ήταν τα κίνητρα της στάσης αυτής, το πρόβλημα παραμένει: η Ευρώπη και οι θεσμοί της δεν έχουν την παραμικρή δικαιολογία να φλερτάρουν με καθεστώτα (ορισμένα εξ αυτών ισλαμιστικά) των οποίων οι αξίες βρίσκονται στον αντίποδα όσων με κόπο έχουμε κατορθώσει να οικοδομήσουμε τόσα χρόνια.

Στον αντίποδα δηλαδή της ελευθερίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ελεύθερου σεξουαλικού προσανατολισμού, εν τέλει του δημοκρατικού, συμπεριληπτικού και ανεκτικού τρόπου ζωής που στέκει στο επίκεντρο των μεταπολεμικών μας κατακτήσεων. Κι αυτό δεν πρέπει να μπορεί να το αγοράσει κανένα πετροδόλαρο.

Έτσι, ο χώρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνήθως απασχολεί ελάχιστα την ειδησεογραφία, έμελλε να μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε πεδίο αναπαράστασης και των δύο αυτών πολέμων, καθώς ένα μέρος του ευρωπαϊκού κόσμου, είτε λόγω ιδεοληπτικής αφέλειας είτε, ενδεχομένως, λόγω καθαρής ιδιοτέλειας, έχει φροντίσει να λειτουργεί ως «μεσάζοντας» για λογαριασμό των ξένων καθεστώτων της ανελευθερίας. Έχουμε την τάση να σκανδαλιζόμαστε μόνο από τα εγκλήματα διαφθοράς, θεωρώντας την απληστία ως ένα από τα χειρότερα ανθρώπινα αμαρτήματα. Δικαιολογημένα, ίσως.

Όμως, πέρα από σακούλες γεμάτες βρόμικα λεφτά, στην Ευρώπη διακινούνται και «βρόμικες» ιδέες, όπως αυτές που οδήγησαν πρόσφατα ευρωβουλευτές και της αριστεράς και της ακροδεξιάς (μεταξύ των οποίων και Έλληνες) να αρνηθούν να στηρίξουν ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου με το οποίο η Ρωσία χαρακτηριζόταν ως κράτος-τρομοκράτης. Ίσως διότι ένα όγδοο θανάσιμο ανθρώπινο αμάρτημα, που μάλλον θα έπρεπε να προστεθεί στον προαιώνιο αυτό κατάλογο, να είναι και η αυτοκαταστροφική έλξη προς τον αυταρχισμό.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Qatargate: Το Ευρωκοινοβούλιο κλονίζεται και θωρακίζεται

Οπτική Γωνία / To Qatargate συγκλονίζει, αλλά δεν εκπλήσσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Με οργή, σοκ αλλά και ένα αίσθημα επιβεβαίωσης λόγω της ύποπτης συμπεριφοράς και στάσης της Εύας Καϊλή το τελευταίο διάστημα αντέδρασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην υπόθεση της διαφθοράς.
ΤΩΝ ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ & ΝΙΚΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ