Σαμποτάροντας το ευρωκοινοβούλιο

Σαμποτάροντας το ευρωκοινοβούλιο Facebook Twitter
Η τύχη της δικής μας Εύας Καϊλή αφορά μια καριέρα ή έναν καριερισμό, ένα σύνολο προσωπικών φιλοδοξιών. Θορυβεί φυσικά το δικό μας κομματικό χωριό και θερμαίνει τη μεθόριο μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης.
0

ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ η έκφραση «γραφειοκρατία των Βρυξελλών» έφερνε στο μυαλό πολλών Ευρωπαίων την αντιπαθητική ιδέα μιας αποκομμένης και αυτοαναφορικής κάστας.

Δεν ήταν μόνο οι δυνάμεις του αντιευρωπαϊσμού που διακινούσαν εικόνες σπατάλης και διαφθοράς. Η αίσθηση ότι η Ευρώπη υπονομεύεται και εκ των ένδον και όχι μόνο από τους γνωστούς εξωτερικούς της εχθρούς ήταν και είναι παρούσα σε πολύ περισσότερους. Και οι υπερασπιστές μιας πιο δυναμικής και πολιτικά ενωμένης Ευρώπης, αν δεν ήθελαν να χάσουν την επαφή με την πραγματικότητα, έπρεπε να κοιτάζουν κατάματα τις κρίσεις και τα προβλήματα.

Ωστόσο, παρά τη θολή εικόνα κάποιων πλευρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο θεσμός που έφερνε και πολλές καλές ειδήσεις. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ερντογανική επιθετικότητα, η κλιματική κρίση και πολλά άλλα έδειξαν πως στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακούγονται σημαντικές φωνές και ψηφίζονται τα πιο προωθημένα κείμενα.

Πώς να παραβλέψει κανείς τις λαμπρές πρωτοβουλίες του ανεξάρτητου αριστερού Γάλλου Ραφαέλ Γκλικσμάν για την Ουκρανία, τους διωκόμενους Ουιγούρους στην Κίνα, τις γυναίκες του Ιράν, το ανήθικο εμπόριο; Πώς να υποτιμήσουμε τη σημασία της συντριπτικά πλειοψηφικής καταδίκης των ολοκληρωτισμών ή την ενθάρρυνση περισσότερων τολμηρών πολιτικών για το περιβάλλον και τα δικαιώματα;

Η Εύα Καϊλή στάθηκε για χρόνια αυτό που πολλοί πιστεύουν πως πρέπει να είναι μια «φωνή της κοινωνίας»: όσα έλεγε αντανακλούσαν ιδέες, αισθητική και συνθήματα που συναντά γύρω του κάθε πολίτης της Θεσσαλονίκης ‒ με αυτή την έννοια ήταν πλειοψηφικά κοινότοπη και όχι απλώς μια «όμορφη γυναίκα».

Και να τώρα που το φάντασμα της διαφθοράς και της πολιτικής εξαχρείωσης έρχεται να μας γυρίσει πάλι πίσω. Μια «παρέα» από τη σοσιαλδημοκρατική αριστερά και η δική μας Εύα Καϊλή, ένα μείγμα βορειοελλαδίτικου εθνικισμού και ποπ πασοκισμού, φαίνεται να υπηρέτησαν, με το αζημίωτο, τα συμφέροντα και την εικόνα του Κατάρ και του Μαρόκου.

Ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, υπεύθυνος πριν από χρόνια της ευρωπαϊκής πολιτικής του αριστερού συνδικάτου CGIL στο Μιλάνο και ιδρυτής της προοδευτικής μη κυβερνητικής οργάνωσης κατά της «ατιμωρησίας», φέρεται ως κεντρική φυσιογνωμία του κυκλώματος. Αν ανατρέξει κανείς σε άρθρα ή συνεντεύξεις του συγκεκριμένου από το 2019 ήδη, παρατηρεί πως, ενώ έχει πολλά να πει για τις παραβιάσεις δικαιωμάτων και τα προβλήματα στη Σαουδική Αραβία ή σε άλλες χώρες, εξαιρεί το Κατάρ ως όαση προόδου.

Λένε πολλοί πως οι Βρυξέλλες είναι ο παράδεισος για λομπίστες, μυστικές υπηρεσίες, διάφορα επιμέρους συμφέροντα και αντιπροσωπείες που «πιέζουν», προωθούν τις υποθέσεις τους και θέλουν να είναι παρόντα στην καρδιά της Ευρώπης. Το συμπέρασμα είναι πως «δεν εκπλήσσονται» από αυτήν την τελευταία ιστορία γιατί ισχυρίζονται πως είναι μια συνηθισμένη ιστορία, μία από τις πολλές, οι περισσότερες από τις οποίες «θάβονται».

Όμως αυτή η συλλογιστική έχει κάτι επικίνδυνο, ακόμα και στην αφετηρία της συναντούμε κάποιες πικρές αλήθειες. Νομίζω πως κάθε σκάνδαλο διαφθοράς, ιδίως όταν ξεσπάει σε περιβάλλοντα που τιτλοφορούνται «προοδευτικά» και υπερασπίζονται, ρητορικά, κάποια δικαιώματα και κοινωνικά αγαθά, έρχεται σε μια συγκυρία στρατηγικών διλημμάτων και καινούργιων συγκρούσεων, είναι μια δολιοφθορά. Κάνει από μόνο του όλη την προπαγάνδα της κάθε Λεπέν, της Μελόνι, του Πούτιν, του Όρμπαν. Δουλεύει υπέρ όσων θα ήθελαν τη διάλυση και την κατάρρευση των ευρωπαϊκών θεσμών. Και κάθε «δικαιωματιστής» που αποδεικνύεται απατεώνας και χυδαίος κάνει ένα μεγάλο δώρο σε όσους βλέπουν τη φιλελεύθερη δημοκρατία ως καθεστώς σήψης και διαφθοράς.

Η τύχη της δικής μας Εύας Καϊλή αφορά μια καριέρα ή έναν καριερισμό, ένα σύνολο προσωπικών φιλοδοξιών. Θορυβεί φυσικά τον δικό μας κομματικό χωριό και θερμαίνει τη μεθόριο μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης.

Εγώ, πάντως, θυμάμαι πως το όνομά της ακουγόταν μέχρι προσφάτως για τον δήμο Θεσσαλονίκης και για άλλα αξιώματα. Και προφανώς είχε το κοινό της, τους ψηφοφόρους και τους θαυμαστές της ‒ ας μην την παρουσιάζουν λοιπόν όψιμα σαν κάποια που δεν την ήθελαν τάχα ούτε στο ΠΑΣΟΚ ούτε στη Νέα Δημοκρατία.

Η Εύα Καϊλή στάθηκε για χρόνια αυτό που πολλοί πιστεύουν πως πρέπει να είναι μια «φωνή της κοινωνίας»: όσα έλεγε αντανακλούσαν ιδέες, αισθητική και συνθήματα που συναντά γύρω του κάθε πολίτης της Θεσσαλονίκης ‒ με αυτή την έννοια ήταν πλειοψηφικά κοινότοπη και όχι απλώς μια «όμορφη γυναίκα».

Αυτά όμως είναι ασήμαντα μπροστά στον συμβολισμό του σκανδάλου. Το θέμα που πρέπει να μας νοιάζει περισσότερο είναι το ηθικό και πολιτικό πλήγμα για το Ευρωκοινοβούλιο και τη δουλειά που γίνεται εκεί. Το πιο θλιβερό παραπροϊόν σκανδάλων σαν κι αυτό είναι η εντύπωση πως από την κεντροαριστερά πρέπει να περιμένει κανείς «λαμόγια», τεράστιες προσωπικές περιουσίες και υπερτροφικά εγώ. Ή το συμπέρασμα πως τα προοδευτικά και ανθρωπιστικά λόγια κρύβουν τα πιο ταπεινά και ευτελή κίνητρα.

Ξέρουμε πως το εμπόριο του μηδενιστικού ισοπεδωτισμού είναι ανθηρό. Και δεν χρειάζονται οι υπηρεσίες του Κρεμλίνου ή άλλων σκοτεινών κέντρων για να δηλητηριαστεί ακόμα περισσότερο η σκέψη και η συνείδηση των απλών πολιτών. Με πράξεις ακραίας ιδιοτέλειας και έναν απολίτικο κατήφορο, με νεόπλουτη αλαζονεία και ανθρωπιστικές μπίζνες, με ψεύτικες εξωραϊστικές εκθέσεις για αυταρχικά κράτη και επονείδιστες πρακτικές, γεννιέται μόνο απέχθεια για τέτοιες ελίτ και πολιτικά πρόσωπα.

Η Ευρώπη και ιδίως το Κοινοβούλιό της πρέπει να αυτοπροστατευτούν. Αν δεν μπορεί να κάνει άλματα λόγω των πολλών μπλοκαρισμάτων, ας κόψει τουλάχιστον τον αέρα στους διεφθαρμένους. Αλλά και οι πολίτες ας μην επιβραβεύουν τα περιτυλίγματα της κοινοτοπίας. Αυτό είναι όμως πάντα δυσκολότερο.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO.

Το νέο τεύχος της δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ