Η Ουκρανία ζητά από τους πρόσφυγες να μην επιστρέψουν- «Δεν θα αντέξουν τα δίκτυα ενέργειας»

Ουκρανοί πρόσφυγες Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Η ουκρανική κυβέρνηση συμβουλεύει τους πρόσφυγες να μην επιστρέψουν στη χώρα πριν από την άνοιξη, εν μέσω ολοένα μεγαλύτερου φόβου για το αν οι υποδομές ενέργειας, που έχουν υποστεί ζημιές, θα αντέξουν τη ζήτηση αυτό τον χειμώνα. 

Η ενεργειακή κρίση έρχεται την ώρα που Ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν πως ο χειμώνας μπορεί να φέρει τις πιο σφοδρές μάχες του πολέμου στην Ουκρανία, γύρω από την πόλη της Χερσώνας. 

Το ένα τρίτο του ενεργειακού τομέα της χώρας τέθηκε σε κίνδυνο στις πρόσφατες επιθέσεις των Ρώσων με πυραύλους και drones. «Τα δίκτυα δεν θα αντέξουν», προειδοποίησε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ. «Βλέπετε τι κάνει η Ρωσία, πρέπει να επιβιώσουμε τον χειμώνα», συμπλήρωσε. 

Η προειδοποίηση αυτή διατυπώθηκε έπειτα από μία περίοδο κατά την οποία- σύμφωνα με έρευνα- περισσότεροι Ουκρανοί πρόσφυγες εξέφρασαν την επιθυμία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Η Βέρεστσουκ δήλωσε ότι είναι σημαντικό να μην επιστρέψουν προς το παρόν, επειδή «η κατάσταση μόνο χειρότερη θα γίνει». Αν είναι δυνατόν, συμπλήρωσε, «μείνετε στο εξωτερικό προς το παρόν».  

Πολλοί φοβούνται ότι ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι δύσκολος, καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη διακοπής των μαχών στην ανατολική και νότια Ουκρανία. Ήδη, έχει ζητηθεί από τους πολίτες να είναι φειδωλοί στη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να αντέξει το δίκτυο που αντιμετωπίζει προβλήματα. 

Στο μεταξύ, οι Ουκρανοί πλησιάζουν ολοένα περισσότερο στη Χερσώνα και γίνεται όλο πιο ορατή η προοπτική σκληρών αστικών μαχών για τη Χερσώνα, τη μεγαλύτερη πόλη που έχουν υπό την κατοχή τους οι Ρώσοι. Οι διορισμένες από τη Μόσχα αρχές της πόλης έχουν ζητήσει από τους πολίτες να εγκαταλείψουν τη Χερσώνα, περνώντας στην ανατολική όχθη του Δνείπερου ποταμού.

Ο Ολεξέι Αρέστοβιτς- σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου- δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη. «Τα πάντα είναι ξεκάθαρα με τη Χερσώνα. Οι Ρώσοι ενισχύουν τις δυνάμεις τους εκεί. Αυτό σημαίνει ότι κανένας δεν προετοιμάζεται να αποσυρθεί. Αντιθέτως, οι πιο σφοδρές μάχες θα γίνουν για τη Χερσώνα», δήλωσε ο Αρέστοβιτς. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

Διεθνή / Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

50 χρόνια μετά την άνοδο της Θάτσερ, η βρετανική δεξιά βλέπει τον Μπλερισμό ως λάθος πορεία. Τόρις και Reform UK προγραμματίζουν αλλαγές στη νομοθεσία, πρόνοια και κοινωνική ατζέντα
LIFO NEWSROOM
Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Διεθνή / Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Ινδία, ενισχύοντας τις διπλωματικές, εμπορικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Δελχί και Καμπούλ, ενώ παρακολουθεί στενά το Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Διεθνή / Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας πλήττουν το 60% της παραγωγής, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις το χειμώνα
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ», δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ» δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

«Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου ως τους κύριους συμμάχους μας για να πετύχουμε την Ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Βενεζουελανή πολιτικός
LIFO NEWSROOM
Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM
«Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Διεθνή / «Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Αφού η Επιτροπή Νόμπελ αγνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν αναγνώρισαν «έναν ανθρωπιστή που κινεί βουνά με τη δύναμη της θέλησής του»
LIFO NEWSROOM