Η Ουκρανία ζητά από τους πρόσφυγες να μην επιστρέψουν- «Δεν θα αντέξουν τα δίκτυα ενέργειας»

Ουκρανοί πρόσφυγες Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Η ουκρανική κυβέρνηση συμβουλεύει τους πρόσφυγες να μην επιστρέψουν στη χώρα πριν από την άνοιξη, εν μέσω ολοένα μεγαλύτερου φόβου για το αν οι υποδομές ενέργειας, που έχουν υποστεί ζημιές, θα αντέξουν τη ζήτηση αυτό τον χειμώνα. 

Η ενεργειακή κρίση έρχεται την ώρα που Ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν πως ο χειμώνας μπορεί να φέρει τις πιο σφοδρές μάχες του πολέμου στην Ουκρανία, γύρω από την πόλη της Χερσώνας. 

Το ένα τρίτο του ενεργειακού τομέα της χώρας τέθηκε σε κίνδυνο στις πρόσφατες επιθέσεις των Ρώσων με πυραύλους και drones. «Τα δίκτυα δεν θα αντέξουν», προειδοποίησε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ. «Βλέπετε τι κάνει η Ρωσία, πρέπει να επιβιώσουμε τον χειμώνα», συμπλήρωσε. 

Η προειδοποίηση αυτή διατυπώθηκε έπειτα από μία περίοδο κατά την οποία- σύμφωνα με έρευνα- περισσότεροι Ουκρανοί πρόσφυγες εξέφρασαν την επιθυμία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Η Βέρεστσουκ δήλωσε ότι είναι σημαντικό να μην επιστρέψουν προς το παρόν, επειδή «η κατάσταση μόνο χειρότερη θα γίνει». Αν είναι δυνατόν, συμπλήρωσε, «μείνετε στο εξωτερικό προς το παρόν».  

Πολλοί φοβούνται ότι ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι δύσκολος, καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη διακοπής των μαχών στην ανατολική και νότια Ουκρανία. Ήδη, έχει ζητηθεί από τους πολίτες να είναι φειδωλοί στη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να αντέξει το δίκτυο που αντιμετωπίζει προβλήματα. 

Στο μεταξύ, οι Ουκρανοί πλησιάζουν ολοένα περισσότερο στη Χερσώνα και γίνεται όλο πιο ορατή η προοπτική σκληρών αστικών μαχών για τη Χερσώνα, τη μεγαλύτερη πόλη που έχουν υπό την κατοχή τους οι Ρώσοι. Οι διορισμένες από τη Μόσχα αρχές της πόλης έχουν ζητήσει από τους πολίτες να εγκαταλείψουν τη Χερσώνα, περνώντας στην ανατολική όχθη του Δνείπερου ποταμού.

Ο Ολεξέι Αρέστοβιτς- σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου- δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη. «Τα πάντα είναι ξεκάθαρα με τη Χερσώνα. Οι Ρώσοι ενισχύουν τις δυνάμεις τους εκεί. Αυτό σημαίνει ότι κανένας δεν προετοιμάζεται να αποσυρθεί. Αντιθέτως, οι πιο σφοδρές μάχες θα γίνουν για τη Χερσώνα», δήλωσε ο Αρέστοβιτς. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Εκκαθαρίσεις, παράνοια και λίγο από Στάλιν και ΜάοΗ Σκοτεινή Πολιτική Σκηνή

Διεθνή / Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Εκκαθαρίσεις, παράνοια και λίγο από Στάλιν και Μάο

Η Κίνα παραμένει μυστήριο για τον κόσμο: οι καθαρισμοί της ηγεσίας υπό τον Σι Τζινπίνγκ θυμίζουν Στάλιν και Μάο, ενώ οι φήμες και οι πολιτικές αναταράξεις προκαλούν ανησυχία διεθνώς
LIFO NEWSROOM
Ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στις ΗΠΑ: Πέντε τουρίστες νεκροί - Επέστρεφαν από τους Καταρράκτες του Νιαγάρα

Διεθνή / Ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στις ΗΠΑ: Πέντε τουρίστες νεκροί - Επέστρεφαν από τους Καταρράκτες του Νιαγάρα

Τουλάχιστον 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δυστύχημα τουριστικού λεωφορείου στη Νέα Υόρκη. Οι επιβάτες, κυρίως τουρίστες από Ινδία, Κίνα και Φιλιππίνες, επέστρεφαν από το Νιαγάρα στη Νέα Υόρκη
LIFO NEWSROOM
Ο ΟΗΕ κηρύσσει λιμό στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ συνεχίζει να το αρνείται

Διεθνή / Ο ΟΗΕ κηρύσσει λιμό στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ συνεχίζει να το αρνείται

Ο «λιμός της Γάζας» θα «μπορούσε να είχε αποφευχθεί» αν δεν υπήρχε «η συστηματική παρεμπόδιση του Ισραήλ», τόνισε ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών, ο Τομ Φλέτσερ
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Μενέντεζ: Ο Λάιλ ενώπιον της επιτροπής λίγο μετά την απόρριψη αποφυλάκισης στον Έρικ

Διεθνή / Υπόθεση Μενέντεζ: Ο Λάιλ ενώπιον της επιτροπής λίγο μετά την απόρριψη αποφυλάκισης στον Έρικ

Μετά από 30 χρόνια στη φυλακή, ο Έρικ Μενέντεζ είδε την αίτηση αποφυλάκισής του να απορρίπτεται. Ο αδελφός του, Λάιλ, ετοιμάζεται τώρα να αντιμετωπίσει το συμβούλιο αποφυλάκισης
LIFO NEWSROOM