Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντέδρασε στα σχέδια Τουρκίας- Ρωσίας για κόμβο φυσικού αερίου

Χειραψία Ερντογάν Πούτιν Facebook Twitter
Φωτ.: Turkish presidency
0

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτησή τους από τη Ρωσία, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας τα σχέδια Μόσχας και Άγκυρας για δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Με αυτό τον τρόπο απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τη συμφωνία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας κόμβος φυσικού αερίου στην Τουρκία. Η Ουάσινγκτον συνεργάζεται στενά με την Άγκυρα, προκειμένου «να βοηθήσουμε τις προσπάθειές τους να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια μακροπρόθεσμα», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Αρχικά, ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βένταντ Πατέλ σημείωσε ότι η Τουρκία είναι «μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ», που κατά τη διάρκεια του πολέμου έχει εκφράσει «ισχυρή υποστήριξη» για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. 

«Έχουμε εργαστεί στενά με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να επιβάλουμε σοβαρό και άνευ προηγουμένου κόστος στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων, των ελέγχων στις εξαγωγές και τους περιορισμούς στις βίζες. Έχουμε επισημάνει στην Τουρκία και σε όλους τους συμμάχους και εταίρους μας ότι κανένας δεν θα πρέπει να γίνει ένα καταφύγιο για ρωσικά παράνομα περιουσιακά στοιχεία ή συναλλαγές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό ζήτημα, συμπλήρωσε, «συνεχίσουμε να παροτρύνουμε τους συμμάχους μας να πάρουν μέτρα για να διαφοροποιήσουν τις ενεργειακές πηγές τους, προκειμένου να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία». 

Στην περίπτωση της Τουρκίας, κατέληξε, «συνεργαζόμαστε μαζί τους στενά για να βοηθήσουμε τις δικές τους προσπάθειες να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια μακροπρόθεσμα». 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλή εκλογές Τραμπ

Διεθνή / Εκλογές στη Χιλή: Ο «Χιλιανός Τραμπ» προηγείται ενόψει δεύτερου γύρου

Γιος πρώην μέλους του ναζιστικού κόμματος και δηλωμένος θαυμαστής του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο Καστ είναι γνωστός για τις θέσεις του κατά των αμβλώσεων και του γάμου ομοφύλων
THE LIFO TEAM
«Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Διεθνή / «Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Το κόστος ανοικοδόμησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ. δολάρια, γεγονός που καθιστά τη μεταπολεμική φάση ένα εξαιρετικά ελκυστικό πεδίο για ορισμένες εταιρείες
THE LIFO TEAM
Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Διεθνή / Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Η απόφαση αντανακλά, σύμφωνα με αναλυτές, τη σταδιακή συρρίκνωση των πολιτικών ελευθεριών που είχαν υποσχεθεί στο Χονγκ Κονγκ κατά την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία το 1997
THE LIFO TEAM