Η εξομολόγηση ενός ομοφυλόφιλου στην Ουγγαρία του Ορμπάν

Η εξομολόγηση ενός ομοφυλόφιλου στην Ουγγαρία του Ορμπάν Facebook Twitter
Pride στη Βουδαπέστη
0

Ένα πρωί τον Οκτώβριο του 2020 άνοιξα το κρατικό ραδιόφωνο στο διαμέρισμά μου στη Βουδαπέστη. Μιλούσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν. Έκανε έναν παραλληλισμό μεταξύ ομοφυλοφιλίας και παιδεραστίας. Είπε ότι οι Ούγγροι είναι ανεκτικός λαός όσον αφορά την ομοφυλοφιλία, αλλά υπάρχει μια κόκκινη γραμμή και φώναζε: «Αφήστε τα παιδιά μας ήσυχα!».

Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ο Όρμπαν συνέκρινε τους ομοφυλόφιλους με τους παιδεραστές. Ήταν τρομακτικό να ακούς αυτό το ποταπό ψέμα που έλεγε μπροστά σε ένα μεγάλο ακροατήριο. Για μένα, αυτή η στιγμή ήταν μια καμπή στη στάση μου απέναντι στη ζωή στην Ουγγαρία. Αναρωτήθηκα πόσοι νέοι ομοφυλόφιλοι που μόλις ανακαλύπτουν τη σεξουαλικότητά τους και έχουν βαθιές αμφιβολίες, έχουν ενδεχομένως τώρα σκέψεις αυτοκτονίας.

Εκστρατεία κατά των ομοφυλόφιλων 

Τα λόγια του Όρμπαν ήταν το αποκορύφωμα μιας ομοφοβικής ρητορικής. Πριν από μερικά χρόνια το θέμα δεν έπαιζε μεγάλο ρόλο στην Ουγγαρία, αλλά το 2017 ο Όρμπαν άρχισε να το μεγαλοποιεί.   

Από την ψήφιση του νόμου κατά της λεγόμενης προπαγάνδας υπέρ της ομοφυλοφιλίας το 2021, η κοινωνία δηλητηριάζεται όλο και περισσότερο. Τώρα μερικοί άνθρωποι στην Ουγγαρία συνδέουν πραγματικά την ομοφυλοφιλία με την παιδεραστία.

Όσον αφορά εμένα, δεν παρατηρείς απαραίτητα ότι είμαι γκέι, αλλά στον κύκλο των φίλων μου κάποιοι που έχουν μια πιο θηλυκή συμπεριφορά έχουν αρνητικές εμπειρίες. Ένας φίλος μου δέχτηκε επίθεση από μια ομάδα ανδρών στο κέντρο της Βουδαπέστης τον Ιούνιο του 2021. Χρειάστηκε να πάει μάλιστα στο νοσοκομείο.  

Δεν ήταν ποτέ εύκολο να είσαι ομοφυλόφιλος ή λεσβία στην Ουγγαρία. Προσωπικά στάθηκα πιο τυχερός. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια, όπου η ομοφυλοφιλία δεν ήταν ποτέ θέμα. Όταν ανακάλυψα για πρώτη φορά ότι είμαι ομοφυλόφιλος, μου φαινόταν φυσιολογικό. Ήμουν 13 ή 14 ετών. Εκείνη την εποχή παρατήρησα ότι δεν ήμουν ερωτευμένος με την όμορφη καθηγήτρια της φυσικής, αλλά με τον καθηγητή της γυμναστικής.

Ωστόσο, έκρυψα την ομοφυλοφιλία μου. Λίγα χρόνια αργότερα ένιωθα και ντροπή. Ημουν περίπου 16 ετών και άρχισα να κάνω σκέψεις αυτοκτονίας. Πολλοί νέοι ομοφυλόφιλοι παλεύουν με αυτό. Γι' αυτό κατά τη γνώμη μου είναι πολύ βαρύ να κάνεις ομοφοβική προπαγάνδα, γιατί οι νεαροί ομοφυλόφιλοι είναι πολύ ευαίσθητοι και εύθραυστοι.

Σταμάτα να ζεις στο ψέμα

Μετά δοκίμασα με κορίτσια λόγω της κοινωνικής πίεσης. Πολλοί γκέι ακολουθούν αυτόν τον δρόμο, έχουν γυναίκα, παιδιά, οικογένεια, αλλά τελικά δεν είναι αυτό που θέλουν.  Όταν ήρθα αντιμέτωπος με την απόφαση να παντρευτώ ή όχι με τη δεύτερη κοπέλα μου, αποφάσισα να μην συνεχίσω να ζω στο ψέμα. Ήμουν 25 χρονών τότε.

Πέρασαν άλλα πέντε χρόνια πριν να έχω μια κανονική σχέση με έναν ομοφυλόφιλο σύντροφο. Ήμουν 30 ετών και έπρεπε να πάω στο εξωτερικό, στις ΗΠΑ. Είχα μια υποτροφία εκεί.

Το είπα και στους γονείς μου λίγο μετά. Πάντα έπαιρνα πολλή αγάπη από αυτούς, οπότε ήξερα ότι μάλλον δεν υπήρχε τίποτα κακό. Ούτε με τους φίλους και τους γνωστούς μου είχα ποτέ άσχημες εμπειρίες όμως δεν λέω σε όλους ότι είμαι γκέι.

Δυστυχώς όμως πρέπει να πω ότι ακόμη και σε μειονότητες, όπως η δική μας, υπάρχουν καταστάσεις στις οποίες φαίνεται ότι δεν μαθαίνουμε και χρησιμοποιούμε τη ρητορική του μίσους. Θυμάμαι μια βραδινή έξοδο με φίλους, όταν ξαφνικά εμφανίστηκε το θέμα του προβλήματος των Ρομά στην Ουγγαρία. Απογοητεύτηκα όταν είδα όλους τους γκέι φίλους μου να επαναλαμβάνουν όλα τα στερεότυπα για τους Ρομά, ότι δεν θέλουν να δουλέψουν, γεννούν μόνο για να εισπράξουν επιδόματα, κλέβουν κτλ.

Τέλος θέλω να πω πως είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι μια κυβέρνηση σαν του Όρμπαν που ισχυρίζεται ότι είναι εθνική να διώχνει με τη στάση της τόσους Ούγγρους από τη χώρα γιατί απλά δεν αντέχουν να ζουν άλλο εδώ.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

«Περίμενα να πάω να της βάλω την τιάρα και άκουγα τον πρίγκιπα που ωρυόταν και φώναζε στο διπλανό δωμάτιο» θυμάται ο κομμωτής της αείμνηστης πριγκίπισσας
LIFO NEWSROOM
«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM
«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει εκατοντάδες περιστέρια που είχαν κατακλύσει μία πολυκατοικία

Διεθνή / Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει περιστέρια γιατί είχαν κατακλύσει ολόκληρη πολυκατοικία

Η απαγόρευση επιβλήθηκε μετά από την οργή των ενοίκων της πολυκατοικίας, που όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ζούσαν μία «κόλαση» από τα φτερά και τα περιττώματα
LIFO NEWSROOM
«Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Διεθνή / «Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Ο 34χρονος, που έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είχε φυτέψει «υλικά» στον εγκέφαλό του και ότι αυτοί τον «έλεγχαν» τη στιγμή της επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Διεθνή / Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Οι γαλλικές αρχές εκφράζουν ανησυχία ότι οι επιθέσεις αυτού του τύπου, αν και συμβολικές, αποσκοπούν στο να ενισχύσουν τις εσωτερικές εντάσεις και να διχάσουν την κοινή γνώμη
LIFO NEWSROOM